ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Šareni kolač ili Dalmatiner kocke !


Šren mekan kremast i izdašan kolač koji privlači svoim izgledom i ukusom .
Potrebno
Za svijetli biskvit:


7 bjelanjaka
7  kasika šećera
7  kašika brašna
7 kašika ulja
pola praška za pecivo


Za tamni biskvit:
7 žumanjaka
3 kašike šećera
3 kašike  brašna
3 kašike kakaa
pola praška za pecivo

Za kremu :
1 l mlijeka
7 kašika šećera
3 kašike brašna
2 pudinga od čokolade ili vanilije
25 dag margarin ili maslac sobne temperature 

Završni dio :
0,5 l vrhnja za šlag

Za preliv :

1 dcl mlijeka
2 kašike šećera
1 vanilin šećer

Priprema
Za biskvite:
Umutiti obje biskvitne smjese, posebno jednu, posebno drugu pa stavljati u lim kašikombtamnu pa bijelu smjesu naizmjence i pažljivo.
Ne miješati. Peći oko pola sata na 200 C. Biskvit ohladiti.
Hladan biskvit preliti toplim preljevom od 2 žlice šećera i vanilin šećera prokuhanih u 1 dcl mlijeka.

Za kremu:


Prašak za puding, brašno i šećer pomiješati sa malo mlijeka. Zatim to ukuhati u preostalo mlijeko.Kad se krema ohladi, dodati izrađen margarin.

Na kraju premazati  umućemim šlagom i ukrasiti po želji  topljenom čokoladom.
Kolač ohladiti u frižideru do posluženja .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar