utorak, 6. ožujka 2018.

Čudan naziv za odličan slatki hljeb :Monkey bread -Majmunski hljeb !


Neznam zašto majmunski hljeb ali eto i ja sam recept dobila pod tim nazivom pa ga prenosim i vama uglavnom hljeb je odličan a zašto je dobio naziv majmunski prepustićemo drugima da odlučuju .Ja bi rekla da je zbog toga što je predviđeno da se jede rukama tj čupka pomalo .Ima dosta nagađanja u vezi tog naziva ali nebitno je to .
Potrebno
Za tijesto
1 jaje
400-450 g brašna
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
200 ml mlijeka
80 ml vode
50 g šećera
50 ml ulja

Za umakanje:

150 g maslaca
200 g žutog šećera
2 kašičice cimeta
1 kašika vanila ekstrakta
3-4 kašike mlijeka
Ijoš :
oko 30 g seckanih oraha
suho grožde po želji 


Priprema :

Umesite meko testo od navedenih sastojaka. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, na jedan sat.
Od naraslog testa otkinete komade večine oraha, oblikujte u loptice. Potopite svaku lopticu, prvo u  rastopljen maslac  pomešan sa  šećerom  i cimet.(za ljepšu aromu ako imate domaći med jednu kašiku stavite u maslac)nije obavezno .
U kalup za kuglof, namazan maslacem, poredajte polovinu loptica i pospite orasima i suhim grožđem i malo polite maslac smjesom al vodite računa da i ostale loptice morate potopit) završite preostalim lopticama.i smjesom od maslaca ako vam je ostalo .
Stavite kalup u hladnu rernu i uključite na 170 stepeni, pecite oko 40 minuta.

Gotov hljeb, odmah nakon vađenja izvrnite  na odgovarajuću tasnu i polako skinite kalup .Služiti toplo mada je i hladan odličan .Po želji dodatno ga možete preliti sa istopljenom čokoladom .

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar