Mekana i sočna torta sa orasima i sirom .Idealna za popodnevna druženja uz kafu . Potrebno Za koru:4 jaja 225 g ulja 100 g oraha, nasjeckanih 225 g smeđeg šećera 1 žličica praška za pecivo prstohvat soli 225 g glatkog brašna 2 žlice instant espressa rastopljenog u 2 žličice vruće vode Za kremu : 2 jaja 220 g šećera u prahu 250 g maslaca 70 g krem sira 3 žličica ekstrakta kave 2 žličica instant espressa rastopljenog u 1 žličici vruće vode Priprema Za koru : Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za tortu. Za koru , prvo pomiješajte prašak za pecivo, sol i brašno. Dodajte ulje jaja, orahe, šećer i espresso. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u protvan za torte i pecite oko 60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što je bikvit pečen, ohladite ga. Dok se biskvit hladi, napravite kremu . Jaja i šećer rastopite na parnoj kupelji. Miješajte cijelo vrijeme kako vam se jaja ne bi zgrušala, oko 5 minuta. Maknite s kupelji i ubacite maslac, krem sir, ekstrakt kave i espresso. Kremu ohladite oko 2 sata, da očvrsne. Nakon što se biskvit ohladio, prepolovite ga po širini. Trećinu kreme rasporedite po donjem biskvitu. Na nju stavite drugi dio biskvita. Ostatak kreme rasporedite po cijeloj torti. Dekorirajte sa listićima badema ili sjeckanim orasima . Tortu ohladiti u frižideru do posluženja . Prijatno! |
ponedjeljak, 5. ožujka 2018.
Dekorativne i ukusne ružice sa lisnatim tijestom i jabukama !
Dekorativne ružice sa lisnatim tijestom i jabukama hrskave mirisne oduševit će svakog ko ih proba .
Potrebno:3 crvene jabuke
2 kašike meda il šećera
pola kašike cimeta
šoljica vode
lisnato tijesto
3 kašike pekmeza od jagoda (ili drugog pekmeza po želji, od breskve, marelice)
2 kašike vode
Priprema :
Jabuke presijecite po pola, izvadite koštice i narežite na jako tanke šnitice.
U posudu ulijte šoljicu vode, med i cimet, dodajte šnite jabuka te stavite na vatru. Prokuhajte 2 minute da jabuke omekšaju. Pazite da se ne kuhaju predugo jer će se raspasti i neće se moći rolati u tijestu, ali ni prekratko jer ako su pretvrde šnitice pucaju. Nakon što su omekšale, pustite jabuke da se ohlade.
Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trakice širine 5 cm i dužine 15 do 20 cm.
U šoljici razmutite pekmez s vodom i tanko premažite trakice lisnatog tijesta. Na to nizajte šnite jabuka tako da vire 2 cm izvan tijesta. Donji dio tijesta preklopite preko jabuka i polako rolajte.
Ružice stavite u kalup za muffine te pecite 10 do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Pazite da rubovi ružica ne pocrne.
Kada su ružice pečene posipajte ih šećerom u prahu.
Savjet: Koristite crvene jabuke kako bi se postigao efekt ruže jer žute i zelene nakon kuhanja izgube boju i stope se s bojom lisnatog tijesta.
Prijatno!
Starinska pita od bundeve !
Potrebno
Za tijesto:
1/2 kg brašna
1 jaje
kašikica mala soli
Za nadjev :
½ kg izrendane bundeve,
250 g šećera,
2-3 kašike maslaca ,
malo cimeta,
malo vanile,
malo mlijeka
Ijoš :
Šećer u prahu za posipanje
Priprema
Priprema
Za tijesto :
Zamesiti glatko tijesto sa malo mlake vode po potrebi. Podeliti tijesto na 2 jufke i
ostaviti malo da se odmori. Ponovo premesiti tijesto razviti sa oklagijom i razvlačiti rukama na stolu sto tanje kore, .pisali smo detaljno kako se razvlači tijesto (od sredine ka krajevima jufke )
Za nadjev :izrendanu bundevu pomiješati sa ostalom sastojcima i stim posuti po jufki zatim jufku zavrnuti ko štrudlu redati u pleh pouljiti i peći na 200 c oko 25 -30 min zavisno od rerne dok ne porumeni .Pečenu pitu malo prohladiti pa posuti šećerom u prahu .Ohladiti do kraja pa sjeći na željene komade i poslužiti .
Zamesiti glatko tijesto sa malo mlake vode po potrebi. Podeliti tijesto na 2 jufke i
ostaviti malo da se odmori. Ponovo premesiti tijesto razviti sa oklagijom i razvlačiti rukama na stolu sto tanje kore, .pisali smo detaljno kako se razvlači tijesto (od sredine ka krajevima jufke )
Za nadjev :izrendanu bundevu pomiješati sa ostalom sastojcima i stim posuti po jufki zatim jufku zavrnuti ko štrudlu redati u pleh pouljiti i peći na 200 c oko 25 -30 min zavisno od rerne dok ne porumeni .Pečenu pitu malo prohladiti pa posuti šećerom u prahu .Ohladiti do kraja pa sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!
Idealno za večeru :Lisnate pogačice nešto poput pice i mnogo bolje !
Lisnate pogačice nešto poput pice i mnogo bolje vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju .
Potrebno: 1 pakovanje lisnatog tijesta,
200g mlevenog mesa,
maslinovo ulje,
2 glavice crvenog luka,
so i biber,
3 kašike bijelog vina,
3 lista majčine dušice,
4 kašike parmezana,
4 čehna bijelog luka,
sir po želji ,
2 velika paradajza narezana na kriške,
bosiljak.
Priprema;
Nakon što se lisnato tijesto odmrzne, podijeli ga u 12 pogačica. Razvaljaj svaku pogačicu kao palačinku. Da bi dobio/la pravilan krug koristi prikladni tanjir i višak testa odstrani. Po rubovima pospi parmezan, pa prevrni rubove da parmezan ostane unutra. Luk iseci na kolutove. Poprži ga sa listićima majčine dušice uz dodatak bijelog luka, soli, bibera i malo vina. Prženi luk rasporedi po pogačicama. Na preostalom ulju kratko poprži mljeveno meso sa malo soli i opet rasporedi po pogačicama. Paradajz naseci na kolutove i rasporedi na pogačice. Pospi sirom, maslinovim uljem, biberom i soli. Stavi peći u rernu na 15-ak minuta i na samom kraju pospi svježim bosiljkom.
Poslužiti tople može uz jogurt ili salatu po želji .
Prijatno!
Savršeno kremasta torta na dva načina :Bakina i moja monte torta !
Potrebno
Za koru :
6 belanaca
6 kašika brašna
6 kašika šećera
2 kašike ulja
100 g seckanih oraha
Za kremu:6 žumanaca
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
6 kašike šećera
2 vanilin šećera
1 kašika gustina
100 g čokolade
150 g mlevenih oraha
200 g maslaca ili margarina
6 kašike šećera
2 vanilin šećera
1 kašika gustina
100 g čokolade
150 g mlevenih oraha
200 g maslaca ili margarina
Za dekoraciju :
3 šlag krem od vanilije + mlijeko za šlag
malo puslica
Priprema
Priprema
Za koru:
Umutiti 6 belanaca sa šećerom, dodati brašno i ulje. Na dno okrugle tepsije, veličine 26 cm, postaviti pek papir pa rasporediti seckane orahe. Po orasima sipati umućena belanca, i peći u rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.
Za kremu:
Žumanca umutiti, dodati gustin i malo mlijeka, ubaciti u puding, a zatim sve izmešati . Ostalo mlijeko šečer i vanilin šečer staviti da zakuha .Kad je mlijeko zakuhalo sipati smjesu sa žumancima i pudingom i još malo kuhati da postane gusta smjesa.Skloniti sa šporeta i u vruću kremu naseći listiće maslaca i umutiti . Kremu podeliti na dva dela. U jednu dodati čokoladu i izmešati, a u drugu orahe .
Slaganje :
Kad se biskvit ispeče staviti ga na tasnu za posluživanje i ostaviti da se ohladi. Na biskvit prvo naneti svetli, pa čokoladni krem i lepo rasporediti. Ostaviti u frižideru da se ohladi .
Umutiti 6 belanaca sa šećerom, dodati brašno i ulje. Na dno okrugle tepsije, veličine 26 cm, postaviti pek papir pa rasporediti seckane orahe. Po orasima sipati umućena belanca, i peći u rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.
Za kremu:
Žumanca umutiti, dodati gustin i malo mlijeka, ubaciti u puding, a zatim sve izmešati . Ostalo mlijeko šečer i vanilin šečer staviti da zakuha .Kad je mlijeko zakuhalo sipati smjesu sa žumancima i pudingom i još malo kuhati da postane gusta smjesa.Skloniti sa šporeta i u vruću kremu naseći listiće maslaca i umutiti . Kremu podeliti na dva dela. U jednu dodati čokoladu i izmešati, a u drugu orahe .
Slaganje :
Kad se biskvit ispeče staviti ga na tasnu za posluživanje i ostaviti da se ohladi. Na biskvit prvo naneti svetli, pa čokoladni krem i lepo rasporediti. Ostaviti u frižideru da se ohladi .
Cijelu tortu premazati umćenim šlagom ostavit malo za dekoraciju iz šprica ,zatim izdrobiti par komada puslica i posuti oko krajeva torte kao obruč napravit pa dekorisati još malo iz šprica .Ja sam imala malo istopljene čokolade i dodala šlagu vi nemorate Vratiti u frižider da se potpuno ohladi do posluženja . Torta je jako kremasta i topi se u ustima kao sladoled.
Napomena :Ja sam ovu tortu radila i sa puslica ili bezze korom isto mi je super .Ako želite raditi na taj način .Ukoru idu samo bjelaca i 12 kašika šećera i na vrh kašikice soli dobro umutiti izliti u kalup obavezno na pek papir i peći to jest sušiti na 150 stepeni oko sat vremena ako vam je pećnica jaka onda na 120 .Koju god koru da napravite nećete se pokajati torta je odlična i moji su presretni kad je pravim .
Prijatno !
nedjelja, 4. ožujka 2018.
Samo za čokoljupce torta prepuna čkolade Čokoladna bomba torta !
Torta prepuna čokolade savršenstvo ukusa ima malo više posla oko ove torte ali vjerujte vrijedi se potrudit .
Potrebno
Za kore:
9 žumanaca
180 g šećera
180 g maslaca
180 g tamne čokolade
200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
50 g mljevenih keksića
70 ml tamnog ruma
pola praška za pecivo
cimet, vanilija, allspice
9 bjelanaca + malo soli + kašika limunovog soka
Za preliv kore:
300 ml mlijeka
100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
2 kašike čokoladnog mlijeka
žličica vanilije
Za kremu:
600 ml vrhnja za kuhanje
600 ml mlijeka
100 ml baileysa ili čokoladnog likera
150 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
3 pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
100 g gustina
150 g šećera
125 g maslaca
400 ml vrhnja za šlag (30% m.m.)
1 paketić želatine
Za dekoraciju :
100 g čokolade po želji izrendana na sitno rende
Priprema
Prvo skuhamo kremu :
Priprema
Prvo skuhamo kremu :
U dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
Za preliv zakuhati sve sastojke i staviti na hlađenje
Za kore :
Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu – dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti. Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom – dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
Na tasnu postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti.
Dok se prelivv upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu.ostaviti malo za premazati cijelu tortu ,ostalo podijeliti na 3 jednaka dijela. Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći pa posuti izrendanom čokoladom cijelu tortu .Sjeći na parčad pa poslužiti.
Prijatno!
Savršenstvo od Torte :Monte torta
Šta reći samo savršena moćna ma predivna monte torta
Potrebno
Za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike tople vode
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Za preliv kore:
1dcl. čokoladnog mlijeka
Za svijetlu kremu:
1 l. mlijeka
6 kašika šećera
8 kašika gustina
200gr. maslaca
Za čoko kremu:
200gr. čokolade za kuhanje
200 gr. nutele
0,5l. šlaga u tetrapaku
Priprema
Za koru :
Umutiti jaja sa šećerom mutiti dok ne pobijele dodati vodu i postepeno dodati brašno prašak za pecivo i na kraju kakao .Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 10 min zavisno od pećnice .Ostaviti da se ohladi a pripremiti kremu .
Za preliv :ugrijati mlijeko i preliti koru .
Za kremu :
Gustin i šećer umutiti sa malo mlijeka a ostalo mlijeko staviti da zakuha pa istresti smjesu od gustina i skuhati ko puding .Prohladiditi nemora do kraja biti hladno ali nesmije biti baš vruće dodat izmiksani maslac .Premazati koru ovom kremom
Za tamnu kremu tj završni sloj :
Ugrijete vrhnje do točke vrenja ( ne smije prokuhati) i dodate mu čokoladu i nutelu...dobro izmješati da se krema sjedini....ohladit
na bijelu kremu namazati tamnu ako želite ovako dekorisati onda tamnu kremu stavljate iz špric vrćice za kolče sa dodatkom koji želite .
Tortu ohladiti u frižideru pa poslužiti izrezanu na parčad .
Prijatno!
Veoma ukusne ;Posne medene štanglice !
Za fil:
300 gr šećera
2 dcl vode
2 zamrznute narandže (250 gr )
100 gr čokolade
2 kašike kakaoa
250 gr margarina
300 gr mljevenog posnog keksa
100 gr mljevenih oraha
Za glazuru
100 gr čokolade
4 kašike ulja
I još :
1 medene korice (pakovanje od 3 komada)
Priprema:
Za fil:
Uzeti 2 narandže, koru oguliti i ostaviti da se zamrznu.
U posudu staviti šećer, vodu i najsitnije rendane zamrznute narandže.
Priprema:
Za fil:
Uzeti 2 narandže, koru oguliti i ostaviti da se zamrznu.
U posudu staviti šećer, vodu i najsitnije rendane zamrznute narandže.
Kuhati dok se šećer ne istopi, dodati kakao, kuhati još 2 minuta povremeno miješati.
Dodati čokoladu i margarin da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mljeveni keks i mljevene orahe.
Dobro izmiješati i masu podeliti na 2 dela.
Dodati čokoladu i margarin da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mljeveni keks i mljevene orahe.
Dobro izmiješati i masu podeliti na 2 dela.
Za glazuru:Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.
Slaganje:
Smjesa dok je još topla filovati korice. Kora, 1/2 fil, kora, 2/2 fila i na vrh staviti treću koru.
Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi i stegne.
Kad se kolač ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.
Smjesa dok je još topla filovati korice. Kora, 1/2 fil, kora, 2/2 fila i na vrh staviti treću koru.
Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi i stegne.
Kad se kolač ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.
Ponovo staviti u frižider da se glazura stegne .Ohlađen kolač sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno!
Torta bogatog izgleda savršenstvo koje trebate probati :Pariška torta!
Potrebno
Za kore:
1veće -2manja jaja
500 g glatkog brašna
1.5 dl mlijeka
60 g šećera
500 g glatkog brašna
1.5 dl mlijeka
60 g šećera
1kašika sode bikarbone
150 g margarina
Za kremu :
1l mlijeka
5 kašika brašna
150 g margarina
Za kremu :
1l mlijeka
5 kašika brašna
5 kašika gustina
280 g šećera
250 g margarina sobne temperature
1 vanil šećer ili aromu vanilije
2 kašike kakaa ili istopljene čokolade po želji
Za glazuru :
280 g šećera
250 g margarina sobne temperature
1 vanil šećer ili aromu vanilije
2 kašike kakaa ili istopljene čokolade po želji
Za glazuru :
200 gr čokolade
3 kašike šećera
3 kašike vode
80 gr margarina
Priprema :
Za kore
Od svih sastojaka umijesiti tijesto, podijeliti ga na 3 dijela ostaviti u frižider bar pola sata .Zatim razvaljati kore veličine 35×30 cm. Peći na 180 stupnjeva oko 15min .Zavisno od vaše pećnice korice su tanke i nije potrebno dugo ih peći kad malo urumene gotove su .
Za kremu :
Odvojit malo hladnog mlijeka i pomiješati ga s brašnom i gustinom tako da nema grudice. Ostatku mlijeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru.Vatru smanjiti, a u kipuće mlijeko dodati prethodno razmućeno brašno i uz stalno miješanje skuhati gustu kremu. Ostaviti da se ohladi.
Margarin pjenasto istući sa 80 g šećera. U dobro ohlađenu kremu dodati izmiksan margarin . Podijeliti na 2 dijela(stim da ostane svijetlog dijela malo više ). U jedan dio dodati kakao ili istopljenu čokoladu , a u drugi vanil šećer ili aromu vanilije .
Za kore
Od svih sastojaka umijesiti tijesto, podijeliti ga na 3 dijela ostaviti u frižider bar pola sata .Zatim razvaljati kore veličine 35×30 cm. Peći na 180 stupnjeva oko 15min .Zavisno od vaše pećnice korice su tanke i nije potrebno dugo ih peći kad malo urumene gotove su .
Za kremu :
Odvojit malo hladnog mlijeka i pomiješati ga s brašnom i gustinom tako da nema grudice. Ostatku mlijeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru.Vatru smanjiti, a u kipuće mlijeko dodati prethodno razmućeno brašno i uz stalno miješanje skuhati gustu kremu. Ostaviti da se ohladi.
Margarin pjenasto istući sa 80 g šećera. U dobro ohlađenu kremu dodati izmiksan margarin . Podijeliti na 2 dijela(stim da ostane svijetlog dijela malo više ). U jedan dio dodati kakao ili istopljenu čokoladu , a u drugi vanil šećer ili aromu vanilije .
Za glazuru: Na laganoj vatri otopim čokoladu ,šećer.vodu i margarin .Svaku koru prije kreme potrebno je premazati ovom glazurom izbockat čačkalicom da upije .Vote računa kolko stavljate da imate dovoljno i za završnu glazuru .
Slagati:
Kora koja mora biti premazana glazurom pa svijetla kreme pola ,pa ponovo kora premazana pa sva smeda krema pa kora premazana i ostatak svijetle kreme i glazura. Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na šnite i poslužiti .
Slagati:
Kora koja mora biti premazana glazurom pa svijetla kreme pola ,pa ponovo kora premazana pa sva smeda krema pa kora premazana i ostatak svijetle kreme i glazura. Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na šnite i poslužiti .
Prijatno!
Brzi kolač sa krosanima!
Jednostavan i brz kolač za napravit skuhajte filove mažite i to je to ,
Kolač je ukusan i nebičan .
Potrebno :
Za tamni fil:
3 pudinga od čokolade
3 pudinga od čokolade
1lmlijeka
8 kašika šećera
100 ml slatkog vrhnja
Za svijetli fil:
3 pudinga od vanilije
8 kašika šećera
1 l mlijeka
100 ml slatkog vrhnja
I još :
200 g petit keksa
500 ml slatkog vrhnja
Priprema :
U tepsiju poredati petit keks predhodno namočen u mlijeko.
Za filove :
10 kroasana velikih (okus po izboru ja sam miješala čokoladu i vaniliju )
eurokrem za premazati površinu kolača500 ml slatkog vrhnja
Priprema :
U tepsiju poredati petit keks predhodno namočen u mlijeko.
Za filove :
Pudinge skuhati u mlijeku pa staviti da se ohladi u ohladeno dodati po 100 ml umućenog šlaga
Pželji premažite pudingom koim hoćete pa poredajte krosane pa opet drugi puding preko pudinga malo omekšalog krema p dekorisati umućenim slatkim vrhnjem i mrvicama čokolade ili
po želji .Kolač ohladite u frižideru pa sijecite na kocke ili šnite i poslužite.
Pželji premažite pudingom koim hoćete pa poredajte krosane pa opet drugi puding preko pudinga malo omekšalog krema p dekorisati umućenim slatkim vrhnjem i mrvicama čokolade ili
po želji .Kolač ohladite u frižideru pa sijecite na kocke ili šnite i poslužite.
Prijatno!
Nevjerojatno mekan ,sočan ,kremast ma topi se u ustima :Čokoladni rozen kolač!
Potrebno
Za fil:
1 Rozen kore
750 ml mlijeka
200 gr šećera
1 vanilin šećer
2 kašike ruma
125 gr čokolade za kuhanje
40 gr kakaa
45 gr gustina
125 gr margarina
Za glazuru:
200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
čokoladne mrvice po želji
1 Rozen kore
750 ml mlijeka
200 gr šećera
1 vanilin šećer
2 kašike ruma
125 gr čokolade za kuhanje
40 gr kakaa
45 gr gustina
125 gr margarina
Za glazuru:
200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
čokoladne mrvice po želji
I još:
1 rozen kore
Priprema
Za fil :
Kakao, gustin, šećer, vanilin šećer i rum pomiješajte sa 200 ml mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha sklonite sa vatre i dodajte pripremljene sastojke, nastavite kuhati na srednjoj vatri stalno miješajući.
Kada bude dovoljno gusto, sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu i izrezan margarin na listiće, pa miješajte dok se ne istopi.
Nije potrebno čekati, tako da možete odmah krenuti sa mazanjem kora.
Sve kore jednako premažite, osim zadnje.
Ostavite sve da prenoći u frižideru, možete gore staviti nešto da ravna kolač ( ja sam stavila dasku za rezanje, koja nije ni preteška niti lagana).
Slijedeći dan prelijte sa glazurom, ali prije toga ostavite kolač barem 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se glazura od hladnoće ne stvrdne prije nego ju razmažete.
Za glazuru :
Čokoladu i ulje istopite na pari. Malo prohladite, tek toliko da nije previše tekuće pa prelijte kolač .
Kada se glazura počne stezati, možete po želji dodati čokoladne mrvice kao dekoraciju. Ne treba odmah nakon premazivanja glazure dodati mrvice, jer će propasti.
Kakao, gustin, šećer, vanilin šećer i rum pomiješajte sa 200 ml mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha sklonite sa vatre i dodajte pripremljene sastojke, nastavite kuhati na srednjoj vatri stalno miješajući.
Kada bude dovoljno gusto, sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu i izrezan margarin na listiće, pa miješajte dok se ne istopi.
Nije potrebno čekati, tako da možete odmah krenuti sa mazanjem kora.
Sve kore jednako premažite, osim zadnje.
Ostavite sve da prenoći u frižideru, možete gore staviti nešto da ravna kolač ( ja sam stavila dasku za rezanje, koja nije ni preteška niti lagana).
Slijedeći dan prelijte sa glazurom, ali prije toga ostavite kolač barem 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se glazura od hladnoće ne stvrdne prije nego ju razmažete.
Za glazuru :
Čokoladu i ulje istopite na pari. Malo prohladite, tek toliko da nije previše tekuće pa prelijte kolač .
Kada se glazura počne stezati, možete po želji dodati čokoladne mrvice kao dekoraciju. Ne treba odmah nakon premazivanja glazure dodati mrvice, jer će propasti.
Ostaviti malo u fržider da se glazura stegne ,zatim sjeći na šnitice ili kocke po želji i poslužiti .
Prijatno !
Dekorativan i jako ukusan rolat :Željeznički kolač!
Potrebno
Za biskvit :
6 jaja
120g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 kašike kakaa
Za kremu :
200 g margarina
200 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 kašike ruma
60 g čokolade za kuhanje
Za glazuru :
Priprema :
6 jaja
120g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 kašike kakaa
Za kremu :
200 g margarina
200 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 kašike ruma
60 g čokolade za kuhanje
Za glazuru :
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
3 kašike šećera
80g margarina
3 kašike vode
3 kašike šećera
80g margarina
Priprema :
Za biskvit
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 2 kašike kakaa.
Biskvite ispeći odvojeno na velikom limu, na masnom papiruna temperaturi 200 c nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Pečeno zarolati (duzu stranu )zajedno s papirom u roladu.
Za kremu :
Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati umućene žumanjke Podjeliti kremu u dva dijela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.
Za glazuru :
Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruće dodati margarin.
Slaganje
Svijetlu koru biskvita premazati tamnom kremom, na nju položiti tamni biskvit i njega premazati svijetlom kremom pa sve zajedno urolati u veliku roladu.
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 2 kašike kakaa.
Biskvite ispeći odvojeno na velikom limu, na masnom papiruna temperaturi 200 c nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Pečeno zarolati (duzu stranu )zajedno s papirom u roladu.
Za kremu :
Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati umućene žumanjke Podjeliti kremu u dva dijela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.
Za glazuru :
Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruće dodati margarin.
Slaganje
Svijetlu koru biskvita premazati tamnom kremom, na nju položiti tamni biskvit i njega premazati svijetlom kremom pa sve zajedno urolati u veliku roladu.
Roladu premazati glazurom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi .Ohlađen rolat sjeći na fete i poslužiti .
Prijatno!
subota, 3. ožujka 2018.
Veoma dekorativna i ukusna :Kremasta eksplozija Torta!
Veoma dekorativna torta a uz to i jako ukusna koja će vas oduševiti na prvom zalogaju .
Potrebno
Za koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera
180 g mljevenih oraha
2 kašike brašna
½ praška za pecivo
Za čoko-višnja fil:
5 žumanaca
350 g višanja
1 puding od čokolade
250 ml soka i vode
200 g šećera
Za plazma fil:
400 g kisele pavlake 20 % mm
200 g šećera u prahu
230 g mljevene plazme
1 šlag krem (75 g)
150 ml mlijeka
I još treba:
1 šlag krem (75 g)
150 ml mlijeka
150 ml slatke pavlake
roze prehrambena boja
kokos u listićima
Priprema
Za koru:
Izmiksajte bjelanca sa postepenim dodavanjem šećera. Posebno sjedinite mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Dodajte u umućena bjelanca i varjačom lagano promešajte. Sipajte u kalup veličine 26 cm. Pecite na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne.
Pečenu koru izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi, a onda ga prebacite na tacnu i stavite ponovo kalup/obruč i ako imate acetatnu foliju ili papir za pečenje da biste kasnije lakše izvadili iz kalupa.
Za čoko-višnja fil:
Izmiksajte bjelanca sa postepenim dodavanjem šećera. Posebno sjedinite mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Dodajte u umućena bjelanca i varjačom lagano promešajte. Sipajte u kalup veličine 26 cm. Pecite na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne.
Pečenu koru izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi, a onda ga prebacite na tacnu i stavite ponovo kalup/obruč i ako imate acetatnu foliju ili papir za pečenje da biste kasnije lakše izvadili iz kalupa.
Za čoko-višnja fil:
Višnje otopite, ako koristite zamrznute, i izmerite tečnost koju su pustile. Dodajte vodu onoliko koliko je potrebno da dobijete ukupno 250 ml. Žumanca, puding od čokolade i 100 ml tečnosti sjedinite. Ostatak tečnosti i šećer stavite sa višnjama da se kuva oko 5 minuta. Nakon tog vremena dodajte žumanca i puding i na umerenoj temperaturi skuvajte fil.
Odmah izručite preko kore u kalupu i izravnajte. Ostavite da se ohladi.
Za plazma fil :
Sjedinite kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa dodajte mlevenu plazmu. Posebno umutite šlag krem i hladno mlijeko, pa dodajte u fil sa plazmom. Sipajte preko čoko-višnja fila.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Izmiksajte šlag krem i hladno mlijeko. Dodajte boju i slatku pavlaku i sve miksajte do željene gustine.Premažite tortu i ukrasite po želji sa listićima kokosa .Ostavite da se ohladi.
Odmah izručite preko kore u kalupu i izravnajte. Ostavite da se ohladi.
Za plazma fil :
Sjedinite kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa dodajte mlevenu plazmu. Posebno umutite šlag krem i hladno mlijeko, pa dodajte u fil sa plazmom. Sipajte preko čoko-višnja fila.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Izmiksajte šlag krem i hladno mlijeko. Dodajte boju i slatku pavlaku i sve miksajte do željene gustine.Premažite tortu i ukrasite po želji sa listićima kokosa .Ostavite da se ohladi.
Ohlađenu tortu sijecite na parčad i poslužite.
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)