nedjelja, 4. ožujka 2018.

Dekorativan i jako ukusan rolat :Željeznički kolač!


Rolat koji je jako dekorativan i jako ukusan ima ga dosta .Sa ovim rolatom oduševite svoje goste i izgledom i ukusom .

Potrebno 

Za biskvit :
6 jaja
120g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 kašike kakaa


Za kremu :
200 g margarina
200 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 kašike ruma
60 g čokolade za kuhanje

Za glazuru :
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
3 kašike šećera
80g margarina

Priprema :
Za biskvit 
 Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 2 kašike  kakaa.
 Biskvite  ispeći odvojeno na  velikom limu, na masnom papiruna temperaturi 200 c nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Pečeno zarolati (duzu stranu )zajedno s papirom u roladu.

Za kremu :

Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati umućene žumanjke  Podjeliti kremu u dva dijela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.

Za glazuru :

 Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruće dodati margarin.
Slaganje
Svijetlu  koru biskvita premazati tamnom kremom, na nju položiti tamni  biskvit i njega premazati svijetlom kremom pa sve zajedno urolati u veliku roladu.
Roladu premazati glazurom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi .Ohlađen rolat sjeći na fete i poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar