Potrebno
Za biskvit :
6 jaja
120g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 kašike kakaa
Za kremu :
200 g margarina
200 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 kašike ruma
60 g čokolade za kuhanje
Za glazuru :
Priprema :
6 jaja
120g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 kašike kakaa
Za kremu :
200 g margarina
200 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 kašike ruma
60 g čokolade za kuhanje
Za glazuru :
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
3 kašike šećera
80g margarina
3 kašike vode
3 kašike šećera
80g margarina
Priprema :
Za biskvit
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 2 kašike kakaa.
Biskvite ispeći odvojeno na velikom limu, na masnom papiruna temperaturi 200 c nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Pečeno zarolati (duzu stranu )zajedno s papirom u roladu.
Za kremu :
Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati umućene žumanjke Podjeliti kremu u dva dijela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.
Za glazuru :
Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruće dodati margarin.
Slaganje
Svijetlu koru biskvita premazati tamnom kremom, na nju položiti tamni biskvit i njega premazati svijetlom kremom pa sve zajedno urolati u veliku roladu.
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 2 kašike kakaa.
Biskvite ispeći odvojeno na velikom limu, na masnom papiruna temperaturi 200 c nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Pečeno zarolati (duzu stranu )zajedno s papirom u roladu.
Za kremu :
Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati umućene žumanjke Podjeliti kremu u dva dijela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.
Za glazuru :
Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruće dodati margarin.
Slaganje
Svijetlu koru biskvita premazati tamnom kremom, na nju položiti tamni biskvit i njega premazati svijetlom kremom pa sve zajedno urolati u veliku roladu.
Roladu premazati glazurom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi .Ohlađen rolat sjeći na fete i poslužiti .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar