nedjelja, 4. ožujka 2018.

Torta bogatog izgleda savršenstvo koje trebate probati :Pariška torta!


 Torta vema bogatog izgleda  i možete je poslužiti u svim prilikama

Potrebno

Za kore:

1veće -2manja  jaja
500 g glatkog brašna
1.5 dl mlijeka
60 g šećera 
1kašika sode bikarbone
150 g margarina

Za kremu :

1l mlijeka
5 kašika  brašna
5 kašika gustina
280 g šećera
250 g margarina sobne temperature
1 vanil šećer ili aromu vanilije
2 kašike  kakaa ili istopljene čokolade po želji

Za glazuru :
200 gr čokolade 
3 kašike šećera 
3 kašike vode 
80 gr  margarina 
Priprema :
Za kore

Od svih sastojaka umijesiti  tijesto, podijeliti ga na 3 dijela ostaviti u frižider bar pola sata .Zatim razvaljati kore veličine 35×30 cm. Peći na 180 stupnjeva oko 15min .Zavisno od vaše pećnice korice su tanke i nije potrebno dugo ih peći kad malo urumene gotove su .
Za kremu :
Odvojit malo hladnog mlijeka i pomiješati ga s brašnom i gustinom  tako da nema grudice. Ostatku mlijeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru.Vatru smanjiti, a u kipuće mlijeko dodati prethodno razmućeno brašno i uz stalno miješanje skuhati gustu kremu. Ostaviti da se ohladi.
Margarin pjenasto istući sa 80 g šećera. U dobro ohlađenu kremu dodati izmiksan margarin . Podijeliti na 2 dijela(stim da ostane svijetlog dijela malo više ). U jedan dio dodati kakao ili istopljenu čokoladu  , a u drugi vanil šećer ili aromu vanilije .
Za glazuru: Na laganoj vatri otopim čokoladu ,šećer.vodu i margarin .Svaku koru prije kreme potrebno je premazati ovom glazurom izbockat čačkalicom da upije .Vote računa kolko stavljate da imate dovoljno i za završnu glazuru .
Slagati:
Kora  koja mora biti premazana glazurom pa svijetla kreme pola ,pa ponovo kora premazana pa sva smeda krema pa  kora premazana  i ostatak svijetle kreme i glazura. Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na šnite i poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar