Ako želite obradovati svoje najmlađe članove porodice ova poslastica je idealna za to .Jednostavna je za napravit a njihova sreća je neprocjenjiva .Preporučujem duplu dozu aka ih pravite za rođendan .
Potrebno
Za 16 lizalica:
200 g petit keksa
75 g maslaca
50 g tamne čokolade
2 kašike marmelade (ukus po želji)
16 štapića za ražnjiće (debljih)
Za glazuru:
150 g čokolade(moze pola pola )
3 kašike ulja
razne perlice za dekoraciju
Priprema
Za lizalice :
Keks smrvite, ali tako da vam ostane i malo krupnijih komadića. Na laganoj vatri rastopite maslac i čokoladu stalno mešajući. Dodajte u to smrvljeni keks i dobro izmešajte rukama. Ubacite marmeladu pa sve sjedinite. Ostavite u frižideru preko noći. Kad se smesa za kolačiće dobro ohladi i stegne, napravite 16 kuglica u koje pažljivo zabodite štapiće i oblikujte dlanom u kuglu. Opet vratite u frižider dok pripremite glazuru.
Za glazuru i dekoraciju:
Na laganoj vatri rastopite belu i tamnu čokoladu i ulje stalno mešajući. Kad se čokolada rastopila, ostavite je malo da se ohladi i počne gusnuti, ali ne previše. Izvadite iz frižidera štapiće i brzo ih umočite u čokoladu sa svih strana, otresite višak i zabodite neku dublju zdjelu u obliku vazne moze i tegla bitno je da se ne sastave da se lijepe jedna za drugu .Ako želite roze lizalice kada ste par lizalica umočili u bijelu čokoladu u ostatak dodajte par kapi arome maline ili višnje pa promiješajte dobićte i rozu glazuru .Taman kad završite poslednji štapić, onaj prvi će biti spreman za umakanje u perlice. Pažljivo pospite ili umočite u perlice po kolačiću i ponovo ga vratite u zdjelu da se potpuno glazura stisne. Ostavite u frižideru do služenja.
200 g petit keksa
75 g maslaca
50 g tamne čokolade
2 kašike marmelade (ukus po želji)
16 štapića za ražnjiće (debljih)
Za glazuru:
150 g čokolade(moze pola pola )
3 kašike ulja
razne perlice za dekoraciju
Priprema
Za lizalice :
Keks smrvite, ali tako da vam ostane i malo krupnijih komadića. Na laganoj vatri rastopite maslac i čokoladu stalno mešajući. Dodajte u to smrvljeni keks i dobro izmešajte rukama. Ubacite marmeladu pa sve sjedinite. Ostavite u frižideru preko noći. Kad se smesa za kolačiće dobro ohladi i stegne, napravite 16 kuglica u koje pažljivo zabodite štapiće i oblikujte dlanom u kuglu. Opet vratite u frižider dok pripremite glazuru.
Za glazuru i dekoraciju:
Na laganoj vatri rastopite belu i tamnu čokoladu i ulje stalno mešajući. Kad se čokolada rastopila, ostavite je malo da se ohladi i počne gusnuti, ali ne previše. Izvadite iz frižidera štapiće i brzo ih umočite u čokoladu sa svih strana, otresite višak i zabodite neku dublju zdjelu u obliku vazne moze i tegla bitno je da se ne sastave da se lijepe jedna za drugu .Ako želite roze lizalice kada ste par lizalica umočili u bijelu čokoladu u ostatak dodajte par kapi arome maline ili višnje pa promiješajte dobićte i rozu glazuru .Taman kad završite poslednji štapić, onaj prvi će biti spreman za umakanje u perlice. Pažljivo pospite ili umočite u perlice po kolačiću i ponovo ga vratite u zdjelu da se potpuno glazura stisne. Ostavite u frižideru do služenja.
Vaši najmlađi biće oduševljeni a i vi što su oni sretni.
Napomena:U smjesu za lizalice možete još dodati orašaste plodove po želji ili kandirano voće kao i žele bombone .
Prijatno!