Potrebno
Za koru:
6 jaja
200 gr šećera
200 gr oraha, mlevenih
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
Za kremu:
180 gr bele čokolade
350 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
100 gr oraha, seckanih
1 kesica vanilin šećera
Za karamel :
100 gr šećera
40 gr putera
75 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru :
Razdvojiti žumanjke i bjelanjke. Prvo umutiti bjelanjke sa šećerom u jak šne zatim umutiti žumanjke pa pomešati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo i dodati umućene bjelanjke .
Promešati sve lagano kuhačom da se masa sjedini .
Smesu istresti u obložen pleh iz rerne , i staviti da se peče u zagrijanoj rerni 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od rerne
Pečen i ohladjen biskvit presecite po duzini , da se dobiju dve tanke korice.
Ostavite kore u plehu da se hlade pokriveni krpom
a pripremite fil.
Za fil:
Otopite bijelu čokoladu sapola slatke pavlake na tihoj vatri
Sklonite sa vatre pa dodajte pripremljenu želatinu po uputama na vrećici
Ostavite da se ohladi
Kada krene da se steže i bude kao mekši žele ulupajte preostalu pavlaku, dodajte krem sa želatinom i seckane orahe pa sve zajedno umutite.
Otopite bijelu čokoladu sapola slatke pavlake na tihoj vatri
Sklonite sa vatre pa dodajte pripremljenu želatinu po uputama na vrećici
Ostavite da se ohladi
Kada krene da se steže i bude kao mekši žele ulupajte preostalu pavlaku, dodajte krem sa želatinom i seckane orahe pa sve zajedno umutite.
Slaganje:
Preko prve kore nanesite 2/3 krema, stavite drugu koru, pa ostatak krema.
Tada pravite karamel.
Za karamel :
Otopite šećer, karamelizujte ga, Vodite računa da se ne opečete i da vam šećer ne pregori
Preko prve kore nanesite 2/3 krema, stavite drugu koru, pa ostatak krema.
Tada pravite karamel.
Za karamel :
Otopite šećer, karamelizujte ga, Vodite računa da se ne opečete i da vam šećer ne pregori
pa dodajte puter i mešajte dok se ne otope i sjedine.
Zatim uspite slatku palaku i opet mešajte dok se ne otope.
Smesa će biti redja ali boje karamela i malo providna.Ostavite da se hladi i steže.
Ohladen karamel premazati preko cijelog kolača dekorisati dodatno po želji lješnjacima ,bademima orasim...Ohladiti kolač u frižideru sjeći na kocke pa poslužiti .
Zatim uspite slatku palaku i opet mešajte dok se ne otope.
Smesa će biti redja ali boje karamela i malo providna.Ostavite da se hladi i steže.
Ohladen karamel premazati preko cijelog kolača dekorisati dodatno po želji lješnjacima ,bademima orasim...Ohladiti kolač u frižideru sjeći na kocke pa poslužiti .
Napomena :Ako niste sigurni u sebe u pripremanju karamela ima gotov da se kupi u većim tržnim centrima .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar