subota, 17. veljače 2018.

Kolač prelijepog izgleda a još boljeg ukusa :Kramel kocke !


Jako nježan kolač kremaste forme i prelijepog izgleda a još boljeg ukusa .
Potrebno
Za koru:

6 jaja
200 gr šećera
200 gr oraha, mlevenih
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika kakaoa

Za kremu:
180 gr bele čokolade
350 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
100 gr oraha, seckanih
1 kesica vanilin šećera

Za karamel :
100 gr šećera
40 gr putera
75 ml slatke pavlake

Priprema:
Za koru :

Razdvojiti žumanjke i bjelanjke. Prvo umutiti bjelanjke sa šećerom  u jak šne zatim umutiti žumanjke pa  pomešati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo i dodati umućene bjelanjke .
Promešati sve lagano kuhačom da se masa sjedini .
Smesu istresti u obložen pleh iz rerne ,  i staviti da se peče u zagrijanoj rerni 180 stepeni  oko 20-25 minuta zavisno od rerne
Pečen i ohladjen biskvit presecite po duzini , da se dobiju dve tanke korice.
Ostavite kore u plehu da se hlade pokriveni krpom 

a pripremite fil.
Za fil:
Otopite bijelu čokoladu sapola  slatke pavlake  na tihoj vatri
Sklonite sa vatre pa dodajte pripremljenu želatinu po uputama na vrećici
Ostavite da se ohladi
Kada krene da se steže i bude kao mekši žele ulupajte preostalu pavlaku, dodajte krem sa želatinom i seckane orahe pa sve zajedno umutite.
Slaganje:
Preko prve kore nanesite 2/3 krema, stavite drugu koru, pa ostatak krema.
Tada pravite karamel.
Za karamel :
Otopite šećer, karamelizujte ga, Vodite računa da se ne opečete i da vam šećer ne pregori 
pa dodajte puter i mešajte dok se ne otope i sjedine.
Zatim uspite slatku palaku i opet mešajte dok se  ne otope.
Smesa će biti redja ali boje karamela i malo providna.Ostavite da se hladi i steže.
Ohladen karamel premazati preko cijelog kolača dekorisati dodatno po želji lješnjacima ,bademima orasim...Ohladiti kolač u frižideru  sjeći na kocke pa poslužiti .
Napomena :Ako niste sigurni u sebe u pripremanju karamela ima gotov da se kupi u većim tržnim centrima .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar