utorak, 6. veljače 2018.

Predivne štanglice :Oblatna sa čokoladom i biskvitom !



Potrebno :

1 list  oblatne

Za fil:
150 gr šećera
100 ml vode
50 gr čokolade
2 kašike šećera u prahu
150 gr mlevenih oraha
100 gr margarina


Za biskvit:
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
na vrh kašičice praška za pecivo

Priprema

Za bisvkit :
Umutiti  bjelanca sa šećerom pa dodati žumanca i opet mutiti .
Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmešati kuhačom .
Zagrejati rernu na 200 stepeni pa peći biskvit u plehu veličine pola oblatne.
Pečen biskvit ohladiti. Dok se  biskvit  peče napraviti  fil.

Za fil :
Ušpinovati nekoliko minuta šećer sa vodom, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kada se otopila dodati mlevene orahe i ostaviti da se ohladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohladjen fil i mutiti.
Na oblatnu staviti pola fila, biskvit, pa ostatak fila.
Odgore poklopiti sa preostale pola oblatne, malo pritisnuti odzo da se fino zalepi .Preko oblatne staviti prozirnu foliju da malo otpuste korice  (najbolje ako imate neku tepsiju odozgo staviti samo da nebude preteska)pa ostaviti  na hladno da malo odstoji  pa sjeći na štanglice i poslužiti .

Prijatno.

ponedjeljak, 5. veljače 2018.

Predivna bijela pita s makom !



Potrebno

Za kore:

800 g brašna
250 g maslaca
200 g šećera
1 sok i kora limuna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 jaja
3 velike žlice kiselog vrhnja

Za nadjev:
750g mljevenog maka
450 g šećera
7.5 dl mlijeka
150 g preprženih mljevenih lješnjaka
2 vanilin šećera
3 kašike  marmelade od malina
250 g otopljenog maslaca

Za glazuru:
200 g bijele čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Zamijesite od svih sastojaka za kore tijesto.Podijelite na 8 jednakih dijelova.
Razvaljajte skroz tanko između papira za pečenje.Dimenzije mojeg pleha su 30×40.
Pecite vrlo kratko na slaboj vatri. Ne smiju pocrvenjeti!Za kremu zakuhajte mlijeko, dodajte mu mak, promiješajte i dodajte ostale sastojke. Ohladite .Slažite red tijesta i red nadjeva, pazite da imate dovoljno za cijeli kolač.
Završite tijestom, opteretite i ostavite preko noći da se poveže.
Drugi dan rastopite bijelu čokoladu i ulje na laganoj vatri  i njome premažite cijelu površinu kolača.
Režite na istu veličinu kao i mađaricu.

Kad se glazura ohladi možete poslužiti .
Prijatno!

Heljdopita!



Potrebno
Za tijesto:

3 jaja
500 ml mlijeka
100 ml vode
100 g heljdinog brašna
200 g bijelog brašna
so
Za fil:
500 g svježeg sitnog sira
3 jaja
1 dl ulja
1 dl mlijeka
2 dl pavlake
1/3 praška za pecivo

Priprema:

 Od navedenih sastojaka umutiti tijesto za palačinke i ispeći ih. Pomiješati sastojke za fil.

Nauljiti tepsiju pa slagati red palačinki pa red fila i slaganje završiti sa filom.

 Peći 20-25  minuta na 220 stepeni.(tj dok ne zarude).Poslužiti toplu uz jogurt  i svježu salatu od kastavica i paradajza .

Prijatno!

Francuski keksi prekrasne arome :Palmiers!



Potrebno:

250 g lisnatog tijesta
100 g šećera
¼ kašičice cimeta
30 g čokolade za kuhanje
šećer u prahu

Priprema:

Pomiješati šećer sa cimetom i dodati u istopljenu čokoladu na pari .
Lisnato tijesto što bolje rastanjiti pa premazati sa čokoladom
urolati sa obje strane, dužom stranom.
Pripremljenju rolnu isjeći na komade debljine oko 0,5 cm.Tijesto složiti na pleh obložen pek papirom i peći u ugrijanoj rerni na 220ºC, desetak minuta.
Izvaditi iz pećnice pa ostaviti da se prohladi.
Prije služenja posuti šećerom u prahu i poslužiti uz omiljeni topli napitak .

Prijatno !

Ovo je nešto preukusno :Čarobna Torta Vanilija !



Potrebno:
Za koru

5 jaja
5 kašika šećera
4 kašike brašna
100 ml mlijeka
rendana kora od jednog limuna
2 vanilin-šećera
1 prašak za pecivo
Za fil:
800 ml mlijeka
4 pudinga od vanilije
rendana kora od jednog limuna
300 ml slatkog vrhnja
3 vanilin-šećera

Dekoracija
150 g bijele čokolade za kuhanje
50 g crne čokolade

Priprema
Za koru :

 Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, rendanu koru limuna i mlijeko pa uz neprestano miješanje postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo. U umućenu masu dodati snijeg od bjelanaca i polako promješati kuhačom. Sipati u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200°C  10-15  min zavisno od pećnice dok ne porumeniili se kora ne osvoji od kalupa .
Za fil :
U odgovarajuću posudu sipati 600 ml mlijeka pa ostaviti da proključa. Posebno umutiti ostatak mlijeka sa pudingom od vanilije, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje da se masa zgusne.
 U zgusnutu masu dodati rendanu koru limuna i vanilij-šećer, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
 U ohlađen fil dodatišlag od slatkog vrhnja dobro promiješati kuhačom da se masa sjedini ili polako mikserom na najmanjoj brzini .

 Pečenu koru vratiti u kalup za tortu pa sipati pripremljen fil, poravnati i staviti da se stegne u frižideru.
 Zatim, tortu izvaditi iz kalupa i preliti otopljenom bijelom čokoladom. Odozgo išarati otopljenu tamnu čokoladu i dekorisati po želji.(Ako želite ovakve šare uzmite čačkalicu i sve izmijesate sranice torte obložte narendanom bijelom čokoladom ).

Prijatno!

Ručak na brzaka :Zapečeni krompir sa slaninom ili suhim mesom !



Potrebno :
 krompira po želji otprilike 1 kg može i više
1 glavica  luka
150 g slanine(može i suho meso ili šunka)
1 češanj bijelog luka
100 ml mlijeka
50 ml ulja
vegeta ili začin koji koristite
crvena  paprika
 biber

 naribani topivi sir po želji 
Priprema
 Ogulimo  krompir i isečemo na 4-5 kom zavisno koliki je krompir , . Crveni  i bijeli luk  iseći na što sitnije  i slaninu ili suho meso  iseći sitno po želji . Sve to dobro pomešati i dodati sve začine koje smo naveli, po ukusu. Meso ili slanina je takođe malo slana, pa treba voditi računa samo da ne presolimo.

Pleh za pečenje prethodno fino nauljimo i sve to pripremljeno prespemo na pleh. Mlijeko sipamo preko svega, dodamo još vrlo malo vode i sve opet dobro izmešamo, kako bi se sve sjedinilo. Rernu zagrejemo na 220 stepeni i pečemo  oko 30 minuta pod folijom .Nakon pola sata skinemo foliju ako je se mlijeko i voda ukuhalo (ako nije vratimo par minuta otkriveno bez folije u pećnicu) zatim pospemo narendanim sirom i pečemo jos 15 min a pećnicu pojačamo na 250 .Kad fino zarudi kromir i sir se istopi to je gotovo .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Napomena :
Ako vam se više žuri krompir prvo malo prohuhajte pa dodajte zažine i slaninu ili suho meso i stavite da se peče bez folije kad krompir zarudi dodate ribani sir i jos malo zapecite .
Prijatno!

nedjelja, 4. veljače 2018.

Savršena delikatesna poslastica :Semiferdo sa malinama !


Potrebno :

6 žumanjaka
1 šolja šećera
1 štapić vanile ili kašikica arome burbon vanilije
250 ml slatke pavlake
250 ml kisele pavlake
150 g karamelizovanog badema
300 g malina ne odmrznutih potpuno

pistacija po želji sitno sjeckani
Priprema:
U uski kalup od 2 litre stavite papir za pečenje.
Iseckajte bademe ili ih stavite u kesicu i izgniječite  oklagijom. Maline izgnječite viljuškom. Oštrim nožem isecite štapić vanile po dužini, otvorite je i ostružite semenke.
Uzmite dublju vatrostalnu zdjelu  i u n stavite  žumanjke i šećer i vanilu. Zdjelu  stavite iznad ključajuće posude sa vodom ali pazite da činija ne dotiče vodu. Zatim mutite sastojke mikserom sve dok masa ne postane gusta  zatim umutite slatku pavlaku pa dodajte umućenoj smjesi kao i kiselu pavlaku masu dobro sjedinite  .E sad bademe ,pistacije  i maline možete staviti u smjesu pa sve zajedno izmiješat ili istresite u kalup polovinu smjese pa bademe i maline pa drugi dio smjese na vama je .(ako volite slađi kolač malinama prije sipanja dodajte 2-3 kašike šećera u prahu
Dobro umotajte smesu sa preostalim papirom za pečenje (koji viri iz kalupa) i stavite u zamrzivač najbolje preko noći ili najmanje 6 sati prije služenja.
Prebacite na tasnu  dekorišite sa malinama po želji  i uživajte. 
Prijatno!

Provjeren porodični recept :Pasulj !



Potrebno: 
2 glavice crnog luka,
 3 čena belog luka, 2 mrkve , 
pola kilograma pasulja,
so, 
biber
po želji stavljate meso (slaninu ,suha rebra ,suho meso junetina ko šta voli i ima )
 ulje za dinstanje .
lovorov list 
peršun 
voda 
Za zapršku :
3 kašike ulja i 2-3 kašike brašna upržiti da urumeni brašno dodati crvenu papriku(papriku dodajete kad je brašno urumenilo da vam ne izgori i odmah nalijete vodu  iz pasulja ) kad je uprženo dodati malo vode iz pasulja promiješati pa vratiti sve u pasulj.
Priprema:
Na ulju izdinstajte crni i beli luk, ali i mrkvu  . Zatim dodajte meso  isečenu na kockice (količina po želji) i suva rebara (operite ih ispod mlaza tople vode kako biste sprali garež, a onda ih stavite u lonac). Sve donstajte 10 minuta, pa dodajte pasulj koji je preko noći bio potopljen u vodu. Dodajte začine, pa sve dinstajte još par minuta. U lonac nalijte vodu i ostavite da se lagano krčka oko sat i po. Dodajte sitno sjeckani peršun i lovorov list .Zatim kuhajte još pola sata .Esad ako nevolite zapšku nemojte je stavljat  možete i tako jesti .Ako pak koristite zapršku ondaje napravite i istresite u pasulj i kuhajte još nekoliko minuta  probajte dali je slano pa dodajte soli ili vegete i to je to .Pasulj je gotov.Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Prijatno!

Voćna čarolija :Torta sa savršenom kremom i šumskim voćem!


Potrebno
Za biskvit:


8 bjelanjaka
prstohvat soli
10 kašika šećera
10 kašika oštrog brašna
5 kašika gorkog kakaa
1 vanilija šećer
1 prašak za pecivo
200 ml tekućeg jogurta
200 ml ulja

 Za kremu od čokolade:
8žumanjaka 

8 kašika šečera
200 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja

Za fil od šumskog voća:

450 g smrznutog šumskog voća
40 g šećera
1 vanilija šećer
1 kašika  limunovog soka
2 žlice gustina (s malo tople vode)
Za dekoraciju :
slatko vrhnje

Priprema:
Za biskvit
Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup promjera 19 centimetara premažite maslacem. Bjelanjke zajedno s prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodajite šećer i vanilija šećer. Nakon što smjesa bjelanjaka i šećera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt.
Na kraju kuhačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo i  kakao. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podijelila na tri dijela i svaki dio pekla 20-ak minuta.
Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme. 

Za kremu od čokolade :
Žumanjke umutite sa šećerom pa ukuhajte na pari uz stalno miješanje da bude gusta smjesa zatim dodaje čokoladu dok je još vruće i miješajte da se istopi te  ostavite da se ohladi .Za to vrijeme slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag te da dodajte u ohladenu kremu od jaja 
Za fil sa šumskim voćem : Šumsko voće zajedno sa šećerom i kašikom limunovog soka lagano kuhajte dok ne omekša. Potom ga sa štapnim mikserom usitnite, dodajte mu gustin koji ste prethodno razmutili s malo tople vode i kuhajte na laganoj vatri dok se na zgusne.
Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
 Nakon što su se biskviti ohladili, slijedi slaganje. Kreme podijelite na tri dijela. Ja sam na biskvit prvo mazala kremu od šumskog voća pa kremu od čokolade. Postupak ponovite tri puta. Ukrasite šlagom i pustite da se ohladi preko noći ako baš nemožete čekat bar neka bude 4 sata u frižideru prije služenja .
Zatim uživajte u voćnoj čaroliji .
Prijatno!

Vrhunska torta koja osvaja svojim ukusom :Žerbo torta sa čokoladnim filom !


Priprema
 Za kore:


(sastojci su za 3 kore veličine 35x25cm)
15 belanaca
450 gr šećera
3 kašike sirćeta
300 gr mlevenih oraha
6 kašika brašna
3 kašike prezle

 Za fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
400 gr margarina
100 gr čokolade 


Za preliv od šećera:
250 gr šećera
50 gr margarina

Za preliv od čokolade:
250 gr čokolade za kuvanje
50 gr margarina

Priprema
Za  kore:
Umutiti 5 belanaca sa 150 gr šećera u čvrstu pjenu.Dodati kašiku sirćeta i mutiti još malo.
Pomiješati 100 gr oraha, 2 kašike brašna i 1 kašiku prezle.Dodati u umućena belanca i varjačom sjediniti u kompaktnu masu.Izliti u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći 35 minuta na 175 stepeni.Postupak ponoviti još 2 puta.
Prvo pravimo prelive pa onda fil .

Za preliv od šećera:

Otopiti šećer na tihoj vatri, dodati margarin, dobro promešati i preliti preko svake kore.

Za preliv od čokolade:
Otopiti čokoladu, dodati margarin pa preliti preko stegnutog šećera.

Za fil:

Žumanca umutiti sa šećerom i skuvati na pari u gustu smjesu kad je gotovo u vruće dodati čokoladu pa ohladiti.
Ohlađen fil spojiti sa umućenim margarinom i filovati kore koje ste predhodno premazali sa obadva preliva koji su se prohladili već na korama .Tortu ostaviti u frižider bar 3 sata prije služenja da se ukusi sjedine i kore malo opuste .Torta je vrhunska vjerujte biće vam u slast svaki zalogaj .
Ukrasiti po želji .
Prijatno!

subota, 3. veljače 2018.

Fini Rolat od Vanilije !


Potrebno

Za koru: 

4 kašike šećera,
 3 kašike glatkog brašna,
 4 jaja 
i kašika poluoštrog brašna. 
Za kremu: 
150 ml mlijeka,
 pola kesice pudinga od vanile,
 60 g šećera u prahu,
 150 g mekog putera,
 4 kašike zaslađenog kondenzovanog mleka i kesica vanilin šećera.
 Za dekoraciju: 
šlag krem od vanilije ili 150 ml slatke pavlake i malo crne čokolade.

Priprema
Za koru :
Umutite čvrst sneg od bjelanaca, postepeno dodajte šećer, žumanca i obe vrste brašna. Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 200 stepeni 10 minuta. Kuhinjsku krpu pospite šećerom u prahu, stavite pečenu koru, pažljivo urolajte i ohladite
Za kremu:
 Puding razmutite sa malo mleka. Ostatak mleka skuvajte, sipajte puding i kuvajte na tihoj vatri dva minuta, uz stalno mešanje. Sklonite s ringle i mešajte dok se sasvim ne zgusne i ohladi. Zatim postepeno umešajte umućen puter i kondenzovano mleko. Puding mutite mikserom, naizmenično dodajući šećer i smesu od mleka i putera, pa ohladite 30 minuta u frižideru. Koru razvijte, nafilujte kremom, ponovo urolajte i ostavite 60 minuta u frižideru.  Umutite šlag, premažite rolat, poprskajte otopljenom čokoladom i poslužite.
Prijatno!

Fantastične kocke sa višnjama i vanilin kremom !



Za koru:

 6 jaja, 

 250 g šećera,
250 g brašna,
 1 prašak za pecivo,
 100 ml ulja,
 2 kašike kakao praha
 i 100 ml tople vode. 

Za vanilin krem:
 2 vanilin pudinga, 
220 g šećera u prahu,
 500 ml mlijeka, 
250 g  putera sobne temperature
2 vanilin šećera

 Za žele: 
tegla kompota od višanja 
 3 kesice crvenog preliva za kolače.

Priprema 
Za koru:
Izmiksujte žumanca sa šećerom, postepeno sipajte toplu vodu, ulje i brašno pomešano s praškom za pecivo i kakao prahom, dodajte čvrst sneg od belanaca i promešajte lagano kuhačom da se smjesa sjedini . Tijesto sipajte u pleh iz rerne  obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Ohlađenu koru presecite na dva dela. 
Za vanilin kremu:
U malo mlijeka razmutite puding i vanilin šećer. Ostatak mlijeka prokuhajte, sklonite s ringle i umiješajte razmućen puding. Posudu vratite na ringlu i kuvajte dok se ne zgusne. Puding pokrijte plastičnom folijom i ohladite. 
Puter umutite mikserom sa šećerom u prahu i lagano umešajte u ohlađen puding. 
Za žele:
Višnje ocijedite, ali sačuvajte sok. 
Preliv za torte pripremite sa sokom od višanja prema uputstvu na pakovanju. Na prvu koru nafilujte kremom, rasporedite polovinu oceđenih višanja i crvenog preliva. Poklopite drugom korom, stavite ostatak višanja u malim gomilama sa međuprostorom i crvenog preliva, ohladite u frižideru tokom noći, isecite na kocke i servirajte.
Prijatno!

Prijedlog za ukusan ručak:Mesna rolada u lisnatom tijestu !



Potrebno:

250 g lisnatog tijesta (pola pakovanja)
1 svinjski file u komadu oko 1 kg,(može teleće ili pileće šnicle tanko istučene   )
1 kašičica senfa,
2-3 kašike krem sira,
nekoliko listova dimljene  šunke,
nekoliko listova sira trapista,
so i biber,
1 žumance

Priprema:
Svinjski file istucite kuhinjskim čekićem za meso, tako da dobijete jednu veliku šniclu. Posolite i pobiberite meso po ukusu. Krem sir i senf pomešajte u jednu posudu i sa ovom mešavinom premažite jednu stranu mesa. Na to poređajte listove dimljene/stišnjene šunke. Na šunku stavite i listove trapista (možete ga i izrendati, kako više volite).

Od mesa napravite rolnu čije ćete krajeve pričvrstiti čačkalicama. Rolna treba biti urolana sa kraće strane, tako da bude deblja. Zatim uzmite tiganj u koji može stati rolovani svinjski file, stavite malo masnoće, zagrejte i zapecite svinjetinu sa svake strane po minut. Ukoliko radite sa belim mesom, ovaj korak nije neophodan, jer se pileće belo meso brže ispeče od svinjskog.

Razvite lisnato testo na kuhinjskoj dasci i vodite računa da bude dovoljno veliko da u njega stane rolovano meso. Iz rolade izvadite čačkalice, postavite ga na jedan kraj testa i uvite. Krajeve testa prethodno premažite sa malo žumanca kako bi se bolje zalepili. Ušuškajte meso sa svih strana i sa ostatkom žumanceta premažite celu rolnu od testa.

Rolovano meso u lisnatom testu stavite u tepsiju i sve zajedno stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200-220°C. Pecite dok testo ne dobije zlatno žutu boju. Nakon toga meso izvadite iz rerne, secite na kolutove i služite uz vaš omiljeni prilog i salatu.
Možete svakako poslužiti i samo uz salatu po želji .
Prijatno!