ponedjeljak, 5. veljače 2018.

Ovo je nešto preukusno :Čarobna Torta Vanilija !



Potrebno:
Za koru

5 jaja
5 kašika šećera
4 kašike brašna
100 ml mlijeka
rendana kora od jednog limuna
2 vanilin-šećera
1 prašak za pecivo
Za fil:
800 ml mlijeka
4 pudinga od vanilije
rendana kora od jednog limuna
300 ml slatkog vrhnja
3 vanilin-šećera

Dekoracija
150 g bijele čokolade za kuhanje
50 g crne čokolade

Priprema
Za koru :

 Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, rendanu koru limuna i mlijeko pa uz neprestano miješanje postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo. U umućenu masu dodati snijeg od bjelanaca i polako promješati kuhačom. Sipati u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200°C  10-15  min zavisno od pećnice dok ne porumeniili se kora ne osvoji od kalupa .
Za fil :
U odgovarajuću posudu sipati 600 ml mlijeka pa ostaviti da proključa. Posebno umutiti ostatak mlijeka sa pudingom od vanilije, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje da se masa zgusne.
 U zgusnutu masu dodati rendanu koru limuna i vanilij-šećer, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
 U ohlađen fil dodatišlag od slatkog vrhnja dobro promiješati kuhačom da se masa sjedini ili polako mikserom na najmanjoj brzini .

 Pečenu koru vratiti u kalup za tortu pa sipati pripremljen fil, poravnati i staviti da se stegne u frižideru.
 Zatim, tortu izvaditi iz kalupa i preliti otopljenom bijelom čokoladom. Odozgo išarati otopljenu tamnu čokoladu i dekorisati po želji.(Ako želite ovakve šare uzmite čačkalicu i sve izmijesate sranice torte obložte narendanom bijelom čokoladom ).

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar