Potrebno
Za biskvit:
8 bjelanjaka
prstohvat soli
10 kašika šećera
10 kašika oštrog brašna
5 kašika gorkog kakaa
1 vanilija šećer
1 prašak za pecivo
200 ml tekućeg jogurta
200 ml ulja
Za kremu od čokolade:
8žumanjaka
8 kašika šečera
200 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
Za fil od šumskog voća:
450 g smrznutog šumskog voća
40 g šećera
1 vanilija šećer
1 kašika limunovog soka
2 žlice gustina (s malo tople vode)
200 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
Za fil od šumskog voća:
450 g smrznutog šumskog voća
40 g šećera
1 vanilija šećer
1 kašika limunovog soka
2 žlice gustina (s malo tople vode)
Za dekoraciju :
slatko vrhnje
Priprema:
Za biskvit
Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup promjera 19 centimetara premažite maslacem. Bjelanjke zajedno s prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodajite šećer i vanilija šećer. Nakon što smjesa bjelanjaka i šećera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt.
Na kraju kuhačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo i kakao. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podijelila na tri dijela i svaki dio pekla 20-ak minuta.
Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme.
Priprema:
Za biskvit
Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup promjera 19 centimetara premažite maslacem. Bjelanjke zajedno s prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodajite šećer i vanilija šećer. Nakon što smjesa bjelanjaka i šećera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt.
Na kraju kuhačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo i kakao. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podijelila na tri dijela i svaki dio pekla 20-ak minuta.
Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme.
Za kremu od čokolade :
Žumanjke umutite sa šećerom pa ukuhajte na pari uz stalno miješanje da bude gusta smjesa zatim dodaje čokoladu dok je još vruće i miješajte da se istopi te ostavite da se ohladi .Za to vrijeme slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag te da dodajte u ohladenu kremu od jaja
Za fil sa šumskim voćem : Šumsko voće zajedno sa šećerom i kašikom limunovog soka lagano kuhajte dok ne omekša. Potom ga sa štapnim mikserom usitnite, dodajte mu gustin koji ste prethodno razmutili s malo tople vode i kuhajte na laganoj vatri dok se na zgusne.
Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Nakon što su se biskviti ohladili, slijedi slaganje. Kreme podijelite na tri dijela. Ja sam na biskvit prvo mazala kremu od šumskog voća pa kremu od čokolade. Postupak ponovite tri puta. Ukrasite šlagom i pustite da se ohladi preko noći ako baš nemožete čekat bar neka bude 4 sata u frižideru prije služenja .
Zatim uživajte u voćnoj čaroliji .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar