krompira po želji otprilike 1 kg može i više
1 glavica luka
150 g slanine(može i suho meso ili šunka)
1 češanj bijelog luka
100 ml mlijeka
50 ml ulja
vegeta ili začin koji koristite
crvena paprika
biber
naribani topivi sir po želji
Priprema
Ogulimo krompir i isečemo na 4-5 kom zavisno koliki je krompir , . Crveni i bijeli luk iseći na što sitnije i slaninu ili suho meso iseći sitno po želji . Sve to dobro pomešati i dodati sve začine koje smo naveli, po ukusu. Meso ili slanina je takođe malo slana, pa treba voditi računa samo da ne presolimo.
Pleh za pečenje prethodno fino nauljimo i sve to pripremljeno prespemo na pleh. Mlijeko sipamo preko svega, dodamo još vrlo malo vode i sve opet dobro izmešamo, kako bi se sve sjedinilo. Rernu zagrejemo na 220 stepeni i pečemo oko 30 minuta pod folijom .Nakon pola sata skinemo foliju ako je se mlijeko i voda ukuhalo (ako nije vratimo par minuta otkriveno bez folije u pećnicu) zatim pospemo narendanim sirom i pečemo jos 15 min a pećnicu pojačamo na 250 .Kad fino zarudi kromir i sir se istopi to je gotovo .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Ogulimo krompir i isečemo na 4-5 kom zavisno koliki je krompir , . Crveni i bijeli luk iseći na što sitnije i slaninu ili suho meso iseći sitno po želji . Sve to dobro pomešati i dodati sve začine koje smo naveli, po ukusu. Meso ili slanina je takođe malo slana, pa treba voditi računa samo da ne presolimo.
Pleh za pečenje prethodno fino nauljimo i sve to pripremljeno prespemo na pleh. Mlijeko sipamo preko svega, dodamo još vrlo malo vode i sve opet dobro izmešamo, kako bi se sve sjedinilo. Rernu zagrejemo na 220 stepeni i pečemo oko 30 minuta pod folijom .Nakon pola sata skinemo foliju ako je se mlijeko i voda ukuhalo (ako nije vratimo par minuta otkriveno bez folije u pećnicu) zatim pospemo narendanim sirom i pečemo jos 15 min a pećnicu pojačamo na 250 .Kad fino zarudi kromir i sir se istopi to je gotovo .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Napomena :
Ako vam se više žuri krompir prvo malo prohuhajte pa dodajte zažine i slaninu ili suho meso i stavite da se peče bez folije kad krompir zarudi dodate ribani sir i jos malo zapecite .
Prijatno!
Prijatno!