subota, 3. veljače 2018.

Super lepine sa kajmakom za doručak idealne !



Potrebno :

3 jaja
500-600 g brašna
20 g svežeg kvasca
200 ml jogurta
100 ml toplog mlijeka
1 kašika šećera
200 g kiselog mlijeka
2 kašike kajmaka ili pavlake
150 g sira
so

Po želji za posipanje
susam ,kim,laneno sjeme 

Priprema:

U malo mlijeka potopiti kvasac, dodati 2 jaja, malo šećera, jogurt, mlijeko i brašno. Na kraju dodati so i umesiti srednje tvrdo, glatko tijesto i ostaviti malo da naraste. Tijesto podeliti na 4 loptice. Svaku lopticu razviti na veličinu tanjira pa staviti u pleh i ostaviti da jo malo naraste.
Umutiti belance, pa dodati kiselo mlijeko i kajmak. Svaku lepinu premazatui ovom smjesom, pa po vrhu dodati izmrvljeni sir . Svaku posoliti odozgo i posututi sjemenkama po želji  .Ivice lepinje premazati žumancetom. Peći na 220 stepeni C oko 20 minuta da lepo porumene.

Poslužiti tople .
Prijatno!

Bijelo brdo sa lisnatim tijestom i višnjama !



Potrebno:
1 pakiranje lisnatog tijesta (zamrznutog) ili 2 pakiranja gotovog
1l mlijeka
3 pudinga od vanilije
12 žlica šećera
1 margarin
1,5-2 staklenke kompota od višanja
1/2l slatkog vrhnja

Priprema:

Odmrznuti tijesto i razvaljati ga tanko u oblik pravokutnika. Ukoliko radite sa gotovim već razvaljanim lisnatim tijestom tada je postupak znatno kraći. Svaki pravokutnik dužom stranog izrezati na 5 jednakih trakica. (Tako ćete dobiti sveukupno 10 trakica za rolade s višnjama što je idalan omjer za slaganje kolača u oblik trokutastog brda).Na svaku traku slagati red ocijeđenih višanja, zarolati u uske roladice i oprezno premjestiti na lim obložen papirom za pečenje. 


Slagati roladice u razmacima kako se ne bi slijepile prilikom pečenja.Peći u pećnici na 200℃ oko 20-30 min dok tijesto lijepo ne porumeni i ne postane hruskavo. Vrlo je važno da rolice dobro zapečete jer će kolač biti ukusniji a i lakše ćete ‘manevrirati’ s njima prilikom premazivanja kolača kremom.

U međuvremnu skuhati pudinge sa šećerom u 1l mlijeka, ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica s gornje strane.Mikserom pjenasto izraditi margarin pa u njega umiješati rashlađeni puding (također mikserom).Na pladanj za posluživanje složiti 4 roladice jednu uz drugu. Premazati ih debljim slojem kreme, pa zatim opet složiti na kremu ovaj put 3 roladice, pa opet kremu, pa potom 2 roladice, pa opet kremu i na kraju opet jenu zadnju roladicu. Sve premazati ostatkom kreme (bez brige, kreme ima i više nego dovoljno za sve to). Cijeli kolač premazati tučenim slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji.

Dobro rashladiti kako bi se lakše rezalo a potom uživati u svakom zalogaju .

Prijatno !

Preukusne kocke sa vanilin kremom i malinama !



Potrebno:
500 g  turskog keksa(petit keksa sa čokoladnim punjenjem)

Za vanil fil:
700 ml mlijeka/ili soya mleko
100 g šećera
2 vanil šećera
2 pudinga od vanile
250 g maslaca/margarin

Za malina fil:

450 g malina
2 vanil šećera
150 g šećera
200 ml vode
2 pudinga od vanile

I još treba:
šlag

Priprema
Za vanilin fil :

U 500 ml mlijeka dodajte šećer i vanil šećer i kuvajte dok ne provri. U ostatak mlijeka (200 ml) dodajte puding u prahu i razmutite da nema grudica. Sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil.
Sklonite sa vatre, preručite u vanglicu i mikserom izmiksajte, a onda rastegljivom folijom pokrijte direktno fil. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Maslac stavite u vanglicu i mikserom izmiksajte. Dodajte postepeno ohlađeni krem, po kašiku dve, pa nastavite sa miksanjem i tako dok ne dodate sve. Fil podelite na pola
Za malina fil:
U blender stavite maline i 50 ml vode. Izblendajte a zatim preručite u sud u kom nastavljate da kuvate fil. Dodajte šećer i vanil šećer i kuvajte 10 minuta. U ostatak vode (150 ml) razmutite pudding i dodajte u maline. Nastavite da kuvate na umerenoj temperaturi. Ostavite 30 minuta da se prohladi.
Slaganje:
Na tacnu složite keks 5 x 5.Premažite polovinom krema od vanile. Složite drugi red od 25 keksića, pa premažite filom od maline. Stavite treći red keksai premažite preostalim filom od vanile. Složite i poslednje red keksa i celu tortu premažite pripremljenim šlagom.
Posna verzija: U vreme posta koristite posni keks, margarin i kuvajte fil na vodi ili u soya mleku.
Ohladite u frižideru pa sijecite na kocke i poslužite.
Prijatno!

Jednostavi kolač od malina !



Potrebno :

Za biskvit 3 jaja
80 g šećera
60 g kakaa
75 g maslaca
90 g brašna
½ praška za pecivo

Za fil :
400 g malina
16 kašika šećera
200 ml vode
1 puding od vanile
1 kesica želatina

Za dekoracija:
šlag
čokoladne mrve

Priprema :

Belanca umutiti sa šećerom. Žumanca umutiti sa kakaom, zatim dodati maslac i sve zajedno umutiti. Sjediniti brašno sa praškom za pecivo zatim dodati prethodnoj smesi, a onda i umućena belanca i najmanjom brzinom izmiksati. Sipati u podmazan pleh veličine 23 x 33 cm i peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 12 minuta. Pečenu koru ostaviti u plehu da se ohladi dok pripremate fil.

Za fil: 
Maline, šećer i vodu staviti da se kuvaju. Kada provri, kuvati još 10 minuta zatim sipati puding koji smo pre toga rastopili sa 5 kašika vode i skuvati fil.

Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 10 minuta da nabubri zatim staviti u vruć fil, promešati da se istopi i sjedini sa filom. Dok je fil još uvek vruć sipati preko biskvita  i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi zatim prebaciti u frižider.

Ohlađen kolač isjeći na kocke i ukrasiti šlagom i čokoladnim mrvicama pa poslužiti .Umjesto dekoracije šlagom jednostavno možete premazati kolač i posuti čokoladnim mrvicama .
Prijatno!


Pileća prsa sa umakom od feta sira !


Potrebno:

4 komada pilećih prsa očišćenih od kožice i kostiju
maslinovo ulje
so
biber
1 kašika putera
4 kašičice višenamenskog brašna
1 konzerva kondenzovanog mleka (350ml)
2-3 kašike svežeg vlasca
1 šolja feta sira

sitno sjeckani peršun
Priprema :

Zagrijte tavu na umerenoj temperaturi . Nauljite malo pileća prsa maslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Spustite piletinu u tavu kad bude vruća. Pecite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne bude dobro ispečeno. Sklonite sa vatre i održavajte meso toplim. 3. Rastopite puter u šerpi na umerenoj vatri. Dodajte brašno i mešajte neprestano 1 minut. Postepeno dodajte mleko mešajući stalno. 3. Umešajte vlasac i smanjite vatru. Krčkajte 5-7 minuta dok se ne zgusne, mešajte povremeno. 4. Dodajte sir i mešajte dok se ne rastopi. 5. Kašikom prelijte sos preko piletine te pospite sito sjecanim peršunom i polopite par minuta .Poslužiti toplu uz prilog po želji .

Prijatno!

Neodoljive Mocart kuglice !


Potrebno
Za biskvit:

80 grama tamne čokolade
80 grama putera
50 grama šećera
2 jaja
50 grama brašna
50 grama mlevenih badema
pola kesice praška za pecivo


Za fil:

100 grama tamne čokolade
100 ml slatke pavlake
100 grama putera
50 ml  ruma

Za premazivanje:
400 grama marcipana
4 kašike šećera u prahu
150 grama tamne čokolade
2 kašike mlevenih pistacia.

Priprema
Za biskvit :

Izdrobljenu čokoladu otopite na pari. Mikserom umutite puter i šećer, umešajte jedno po jedno jaje, dodajte otopljenu čokoladu i, postepeno, brašno pomešano s praškom za pecivo i mlevenim bademima. Smjesu  sipajte u pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Za kremu:
 Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, sklonite s ringle, dodajte sitno seckanu čokoladu, promešajte, ohladite, stavite puter i mutite mikserom pet minuta. Čokoladni kolač izmrvite rukama, dodajte rum i čokoladnu kremu, posudu poklopite i stavite u frižider da se hladi oko 40 minuta.
Kašikom za sladoled napravite 18 kuglica i ohladite 30 minuta.

 Marcipan izmesite rukama, radnu površinu pospite prah šećerom, napravite rolat debljine 3 mm, isecite 18 krugova, u svaki umotajte kuglice, a zatim ih umačite u čokoladu otopljenu na pari. Kugle pospite pistaćima, ohladite u frižideru i servirajte.
Prijatno!

Tako osvježavajući i sočan :Kolač sa jabukama!


Potrebno
Za tijesto:


250 g brašna
kašičica praška za pecivo
100 g šećera
vanilin šećer
kašičica rendane kore limuna
125 g maslaca
jaje


Za fil:
1kg jabuka
sok limuna
145 g šećera
2 pudinga od vanile
vanilin šećer
750 ml soka od jabuke
50 g suvog grožđa
po želji cimeta 
Za dekoraciju :
tečni šlag i kakao

Priprema:

 Pomešati brašno sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom, korom limuna. Dodati maslac i jaje i sve pomešati. Testo u foliji hladiti 30 minuta.
 Kalup (prečnika 26 cm) podmazati i sa 2/3 testa obložiti dno. Od ostatka testa formirati 4 cm visoku ivicu i čvrsto je priljubiti uz ivice kalupa.
 Jabuke oljuštiti i sitno ih iseći. Pomešati ih sa sokom limuna i 3 kašike šećera. Odmah rasporediti po testu.
 Rernu zagrejati na 170 stepeni. Od vanilin praška za puding, 100 g šećera, vanilin šećera i jabukovog soka (umesto mleka) skuvati puding kao i obično. Još vruću masu odmah sipati preko jabuka i posuti suvim grožđem i cimetom (ako nevolite cimet nemorate stavljat). Kolač peći 50-60 minuta, izvaditi i ostaviti da se hladi u kalupu.
Zatim staviti da se dobro ohladi u frižideru .Po želji kolač dodatno možete dekorisati sa umućenim šlagom i  pospite kakaom ili samo pospite šećerom u prahu .
Prijatno!

Banana čizkejk!


Potrebno:


180 gr keksa od graham brašna
110 gr putera i još dve kašike
1,5 kesica želatina u granulama
1 šolja umućene banane
1/3 šolje soka od pomorandže
300 gr krem-sira
½ šolje šećera
3 žumanca
1 šolja slatke pavlake


Priprema :


Sameljite keks od graham brašna i pomešajte ga sa istopljenim puterom. Pleh postavite papirom za pečenje i na to izlijte smesu, oblikujte je tako da ima stranice i stavite je u frižider da se hladi.

Stavite 1/3 šolje vode u malu posudu i u nju stavite želatin na 5 minuta. Šerpicu stavite da se greje na srednju temperaturu i u nju stavite banane i sok od pomorandže. Kuvajte dok se banane ne skuvaju, a to je oko 5-8 minuta, a zatim sklonite sa strane da se hladi.
Krem-sir, žumanca i šećer stavite u posudu i mutite mikserom dok smesa ne bude glatka. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Sve to stavite sa strane.

Želatin sipajte u toplu, ali ne vrelu bananu i mešajte dok se ne sjedin. U tu polako, kašiku po kašiku, uz stalno mešanje dodajte smesu sa krem-sirom, a potom dodajte umućenu slatku pavlaku i mešajte dok se potpuno ne sjedine.

Pripremljenu smesu sipajte u kalup i stavite da se ohladi i to najmanje dva sata, a najbolje preko noći.
Ohlađenu tortu isijecite na željene komade pa poslužite .
Prijatno!

Brz i jednostavan kolač sa Kivijem !



Potrebno
Za koru:

12 jaja
12 kašika šećera
2 dcl ulja
12 kašika brašna
4 kašike  kakaa
1 prašak za pecivo

1,5 -2  dcl mlijeka


Za fil:
8 dcl mlijeka
8 kašika brašna
200 g secera
250 g margarina
oko 1 kg kivija
2 bezbojna preljeva za tortu

Priprema
Za koru:

Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, a zatim brasno pomijesano s praskom za pecivo i kakao. Peći na 200 stepeni nekih 10 min.Pecen biskvit poprskati sa 2 dcl prokuhanog mlijeka.

Za fil:

Odvojiti malo mlijeka i razmutiti brašno, a potom ukuhati u preostalo mlijeko sa šećerom. U ohladjeno dodati izmiksan margarin.(ako imate gustina možete  staviti pola bršna  pola gustina krema bude još bolja )

Na koru namazati fil, narezati kivi na kolutove i poslagati na fil, a zatim preliti preljevom za torte. (preljev napraviti prema uputi sa vrećice) Mjera je za onu najveću tepsiju od pećnice . Ako smatrate da je previše raspolovite mjeru.Kod mene je veća ekipa pa brzo nestanu .
Ohladite dobro u frižideru pa sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Nježan ukusan i sočan a još i jeftin kolač:Koh od griza!



Potrebno:
10kom jaja
10 kasika secera
6 kasika sitnog psenicnog griza
4 kasike mekog brasna tip 40
za prelivanje
2 l mleka
10 kasika secera
1 kesica vanil secera

Priprema:


Odvojiti belanca od zumanaca(trebaju biti sobne temperature ili ih potopite u vrću vodu nekoliko min ). Penasto umutiti belanca pa postepeno dodavati secer dok se skroz dobro ne umuti. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodati zumanca. Lagano mutiti jos kratko koliko da se sve lepo sjedini. Iskljuciti mikser. Ostaviti ga po strani. Brasno pomesati sa grizom. Veoma je bitno da griz bude sto sitniji. Sto je griz sitnoji to je koh kremastije strukture. Dodati u umucenu smesu i varjacom lagano sjediniti.

Okruglu duboki kalup bez obruča precnika 30 cm(može i vatostalna zdjela samo da je dublja ) nauljiti i pobrasniti. Sipati smesu i staviti u zagrejanu rernu na 200C. Peci 10 min na 200C pa jos 20ak min na 175 C. Posl 15ak minuta pecenja ukljuciti ringlu na sporetu i mleko koje ste pomesali sa deset kasika secera i vanilom ugrejati do tacke kljucanja. Taman dok se mleko na laganoj temperaturi ugreje, bice gotov i koh.
Da koh bude savrsen je da se vreo koh preliva vrelim mlekom. Mleko nalivajte lagano vecom kutlacom dok biskvit upija.
Ostaviti da se ohladi.Poslužiti hladno .

Prijatno!

Očaravajuća voćna torta !



Potrebno:200 g malina
200 g kupina
100 g istopljenog putera
2-3 kašike mlijeka
500 g sira maskarpone
500 g slatke pavlake (mlečne)
100 g šećera u prahu
od 1/2 limuna sok
2 kašičice ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
1 kom mljevene želatine
2 kom šlag pjena
300 g piškota

Priprema:

Maline i kupine izblendirati – pojedinačno pa ih propasirati kroz sito da se odvoje sjemenke i ostaviti sa strane.Kalup za tortu je 24 cm. Uzeti 28 piškota, odrezati sa jedne strane oko 1 cm pa ih poredati uspravno u kalupu.10-ak piškota i odrezane vrhove samljeti pa ih pomiješati sa puterom i mlijekom, dobro umijesiti i staviti na tacnu kao podloga za tortu. Dobro pritisnuti rukom ili kašikom, ostaviti u frižideru.
Želatin preliti hladnom vodom pa ostaviti da nabubri, istopiti ga na tihoj vatri da ne proključa.
Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu u sir, sok od limuna i vaniliju pa dobro izmiješati.
Odvojiti 1/3 smjese i istaviti sa strane. U 2/3 smjese umiješati želatin. Podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati pire od kupina a u drugi pire od malina.
Preko podloge od piškota premazati dio sa kupinama, pa dio sa malinama i na kraju bijeli dio.Tortu ukrasiti šlagom i ostaviti da se ohladi preko noći.

Ohlađenu tortu sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Savršena delikatesna poslastica :Crem Brulee !


Potrebno:
500ml slatke pavlake 
4 žumanjka 
80 g šećera
1štapić vanilije 
6kašikica  smeđeg šećera 

Priprema :


U slatku pavlaku umešajte srž vanile i grejte oko 10 minuta . Važno je da ne proključa. Skinite s vatre i prohladite. Umutite žumance i šećer, pa postepeno, sve vreme muteći, ulivajte pavlaku u tankim mlazevima.
Sipajte u 6 vatrostalnih ili keramičkih posudica, pa ih stavite u pleh u kojiste nalili vrelu vodu do polovine posudice. Pecite oko pola sata na 180-200 stepeni.
Prohladite da dostigne sobnu temperaturu i odložite u frižider da se potpuno rashladi. Pred služenje ih pospite sa po kašičicom žutog šećerai flambirajte, s ako vam se to čini previše komplikovano, stavite ih u rernu s uključenom samo gornjom grijačem da napravi koricu.

Ohladite i poslužite .
Prijatno!

Sicilijanski cannoli !


Potrebno
Za cannoli:
 2 šoljice brašna
 1 kašikica mlevenog cimeta
 2 kašike kokosovog ulja
 1 kašika  šećera
 pola male kašike soli
 pola šoljice desertnog suvog vina
1 belance



Za prženje :
 maslinovo ulje


Za punjenje :
 450 g ricotta sira
 225 g mascarpone sira
 pola šoljice šećera u prahu
 1 kašikica estrakta vanile
kandirana pomorandža


Priprema:

U blender stavite brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i so, pa izmiksajte. Dok blender radi, dodajte pola šolje vina. Testo je gotovo kad se oblikuje u kuglu. Izvadite je, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sat-dva.
Podijelite testo na pola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvucite. Čašom izrežite što više krugova, pa ih obmotajte oko metalnih kalupa za cannole (izgledaju kao metalni fišeci i mogu da se kupe o dobro opremljenim radnjama). Premažite belancima da se učvrste. Ispržite cannole umaslinovom ulju, ohladite i izvadite kalupe.

Za fil pomešajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vanilu. Stavite kremu u kesu za punjenje ili ukrašavanje torti i napunite cannole.
Ukrasite krajeve kandiranom pomorandžom, a zatim pospite cannole šećerom u prahu.

Ostavite da se ohlade i ostoje u zatvorenoj posudi pa poslužite .
Prijatno!