ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Krofne svi volimo ali i izbjegajemo zato što upijaju dosta masnoće: Evo tajne da ne upijaju višak masnoće !


Potrebno :
1 kg glatkog brašna
2 cijela jaja i 2 žumanjka
1/2 šoljice šećera
1 mala kašikica  soli (puna do rubova)
2 vanilin šećera
½ praška za pecivo
malo ribane korice limuna
1 mala kašikica rakije
1 dcl ulja
5 dcl mlijeka
1 kocka svježeg kvasca

Za punjenje :đem ili krem  po želji i šećer u prahu za posipanje
Priprema :
 U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 malu kašikicu  šećera i 1 malu kašikicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.
 Jaja tucite sa šećerom i malom kašikicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).
Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.Šerpu  napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 2 do 3 minute uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

 Špricaljku za kreme napunite pekmezom ili kremom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

2. Mala kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s komadima zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upit će više masnoće.

3. Kako bi vam krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Uživajte prijatno !

Šarene Kiflice od istog tjesta dobijete dvije vrste !


Potrebno
Za tijesto/kiflice:
500 g brašna
2 dl ulja
2 dl mlijeka
1 kvasac
1 prašak za pecivo
malo soli
3 supene kašike kakaa
Za preliv:
2 dl vode
400 g šećera

Priprema:
Sve sastojke za kiflice, sem kakaa, pomješati.Dobro izmiješati tijesto da se sastojci sjedine .
Tijesto podeliti u dvije jednake smjese i u jednu dodati 3 kašike kakaa.
Dobijena dva tijesta svako posebno umjesiti, rasklagijati u jufke i od svakog tijesta formirati oblik pravougaonika odnosno oblik kao da pravite rolat, ali ne uvijate tijesto u rolat, samo napravite taj oblik.
Tako formirana dva posebna tijesta svako isjeći na 6 jednakih dijelova od kojih formirate jufkice.
Jufkice razvaljati  naizmenično jedno bez kakaa i jedno sa kakaom i tako i ređati po vašem izboru. Ako hoćete da vam kiflice budu braon boje onda donje tijesto stavite ono sa kakaom, pa od gore bez kakaa. Ako hoćete da vam kiflice budu bijele boje onda prvo stavite obično tijesto bez kakaa, pa onda sa kakaom, izbor je vaš.
Kada napravite kombinaciju od po dva tijesta, svaki taj list tijesta sijeći na 8 dijelova, tj. trouglova i umotati ih u kiflice.Poredati u namašćen pleh .
Kiflice peći u zadrijanoj rerni 200 stepni nekik 15 min zavisno od pecnice ( dok ne porumene).
Za preliv se prokuha voda i šećer i kiflice se umaču u tu vodu dok su vruće.Po želji dodatno možete posuti ili uvaljati u kokosovo brašno ili mljevene orahe .
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Ovo može svako da napravi ,Gotovi za 20 min preukusni :Kolačići od kokosa !


Potrebno:
 2 žumanjka

 1 cijelo jaje
 250 g. maragarina
 140 g. šećera
 200 g. kokosa
 1 prašak za pecivo
 350 g. brašna

Za uvaljanje kolačića:

šećer u prahu pomiješan sa burbon vanilom

Priprema:

U posudu za mućenje stavite margarin sobne temperature(moze i maslac,svejedno je),dodajte secer,zumanjke i jaje i pjenasto sve umutite nekoliko minuta.

Zatim dodajte kokos,i sve rucno promesajte. Dodajte prasak za pecivo ,i na kraju brasno i sve dobro zamesite da se ne lijepi za ruke.

Rernu zagijte na 180 stepeni . 
Na veliki crni pleh od rerne stavite papir za pečenje. Kidajte od teijsta manje loptice,svaku na dlanu malo razvaljajte,zatim je stavite ravno na dlan,i zatvorite ruku,i dobicete rebrast otisak,zatim sa jedne i druge strane(krajeve)zaoblite pomocu prstiju i slazite na pleh praveći razmake.

Peći oko 15 -20 min.dok blago ispod i sa strana ne porumene ali moraju biti bele boje. Jos mlake  uvaljati u šećer u prahu .Ohladiti pa poslužiti uz kafu ili omiljeni vam topli napitak .
Prijatno !

Neobičan a tako ukusan kolač od sira keksa i budave!Brzo i lako se priprema.


Potrebno

Tijesto/podlogu :

200 g mljevenog keksa
80 g maslaca
1 kašika cimeta


Za nadjev:

4 jaja
100 g omekšalog maslaca
200 g šećera
4 dl kiselog vrhnja
200 g krem sira
1,5 šoljlica pirea od muškatne tikve
1 prašak za puding vanilija
1 kašika začina za medenjake
200 g mljevenog keksa

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C.

Prvo pripremite podlogu : maslac otopite pa njime prelijte kekse i cimet. Promiješajte pa smjesu utisnite po dnu i rubu kalupa promjera 24 cm.
Tijesto stavite u pećnicu na 10 min, a zatim ga izvadite i temperaturu pećnice smanjite na 160 stupnjeva C.
Za Nadjev :
Maslac pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte i krem sir, vrhnje i pire od bundeve. Tucite nakon svakog dodavanja. Na kraju lopaticom umiješajte kekse i začin za medenjake.
Nadjev ulijte u pripremljeni kalup s tijestom tj podlogom od keksa .
Pecite 75 minuta.
Pečen kolač ostavite da se hladi u pećnici s odškrinutim vratima.
Ohlađen kolač režite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Bez pečenja jednostavna i ukusna :Voćna torta sa kiselom pavlakom !



Potrebno:

45 komada piškota( meni je otišlo zavisno od vase tasne ili kalupa )
1l kisele pavlake/ vrhnja
250gr šećera
1 kesica vanilin šećera
oko 600gr crvenog voća (vama omiljenog)
300-ml slatke pavlake

Priprema:

Kiselu pavlaku i  šećer + vanilin šećer mutiti mikserom dok se šećer ne
otopi. Na četvrtastu tasnu /kalup  poslažite 15 piškota, pa stavite obruč. A ako imate duguljastu dublju tepsiju netreba vam obruč lakše je i mazati u tepsiji piškote ne bježe.
Svaku piškotu, kafenom kašičicom preliti slatkom vodom (prokuvala sam 2dcl vode sa 5
kašika šećera i ohladila).
Stavite pola kiselog krema i pobacajte voće, u mom slučaju su bile maline. Zatim opet
red piškota (ne zaboravite da ih prelijete slatkom vodom, kako bi posle bile sočne),
preostalu polovinu kiselog krema i ostatak voća. Završite sa redom piškota (preostalih
15 komada) posipajući ih pažljivo slatkom vodom. Nemojte preterivati, kafena kašičica
je sasvim dovoljna po piškoti. Torta je gotova. Stavite je u frižider na najmanje 12h.
Ako ste ipak radili na tasni skinite obruč i ukrasite tortu sa u umućenom slatkom pavlakom.

Tortu dobro ohladite pa sijecite na kocke(zbog lakšeg vađenja ) i  poslužite.
Prijatno !

Mekana i sočna :Pileća prsa u mlijeku !



Potrebno:
400g pilećih fileta
100ml bijelog vina ili temeljca
200ml mlijeka (2,8%)
2 kašike glatkog brašna
1kašika nasjeckanog peršuna
1-2 čehna bijelog luka
sol,biber

Priprema:

Isijecite pileca prsa da budu jednake debljene.Ako zelite mozete ih lagano potuci batic za meso preko prozirne folije,pazite da im ne razbijete strukturu,njezno.
Posolite ih i poparite.
Uvaljajte filete u brašno,višak istresite.
Zagrijte maslinovo ulje pazite da ga ne zapalite treba stajati kraj stednjaka,dodajte na sitno isjeckani luk ,smanjiti vatri za par stupnjeva pa izdinstati luk da lagano promijeni boju i omekša .Dodati filete ,prepecite s jedne i druge strane.Pustiti dvije-tri minute sa jedne strane ne bosti vilicom dok se peku okrenuti pazljivo na drugu stranu na par minuta.Kad su fileti uhvatili lijepu boju,pojacat vatru pa dodati temeljac ili vino ,drvenom kašikom  strugati po dnu da se digne ono sto je zapeceno tu je vecina ukusa koja ce dati aromu umaku.Kad se sve zgusnulo dodati mlijeko pustiti da sve kuha par minuta da se malo reducira.Dodati sitno nasjeckani peršun  i bijeli luk .Prokuhati i servirati .Po uksu dodatno posoliti i pobiberiti  .

Servirati sa salatom ili prilog po želji.Ako ša ostane za naknadno zagrijavanje podliti opet sa malo mlijeka i prokuhati.

Prijatno!

Mali savjeti za vas kako da vam uspije svaki kolač!



Savjti za sve one koji žele da im uspije ono što žele da spreme .

Ne morate da budete prava domaćica ili super kuhar da bi vam svaki kolač uspio. Biće dovoljno da se pridržavate ovih saveta.
Prije svega pre nego što počnete da prpremate kolač potrebno je da su vam spremne sve potrebne namjernice za kolač.Da ne počnete pravit a nešo fali .

Zatim ide
Izbor brašna

Za dobar kolač nemojte da potcenite važnost izbora pravog brašna. Hrskave kolače, biskvite, knedle i njoke pravite od oštrog brašna. Glatko brašno koristite za pravljenje hljeba, mafina i poslastica od testa sa kvascem,

Sobna temperatura sastojaka

Jaja, mlijeko i puter moraju da odstoje na sobnoj temperaturi barem pola sata pre nego što počnete da pravite kolač. Ako nemate vremena, jaja možete da na kratko zagrejete u toploj vodi .

Pazite kako koristite mikser

Kad uzmete mikser u ruke, nemojte krenuti sa najjačom brzinom. Pametnije je krenuti sa manjom brzinom da bi vazduh ušao u smesu za kolače. Kad procenite da je masa za kolače dobro umućena, prebacite mikser na najjaču brzinu još nekoliko minuta . Smesa za kolač biće glatka poput emulzije.
Slatko vrhnje 
Svi sada više koristimo slatko vrhnje pa je jako bitno da ga ne premutite dovoljno je par minuta da ga mutite .pogotovo biljno slatko vrhnje se može se premutit skoro ko puter bude ali takvo vrhnje kad stavimo po kolaču još više se u frižderu isuši i dode do pucana što nebi željeli zato pazite prilikom miksanja .
Završni dodir

Kad napravite smesu za kolače i sipate je u pleh, lagano ga prodrmajte par puta s visine od nekoliko centimetara kako bi se sastojci bolje povezali. Izravnajte površinu kolača gumenom lopaticom. Ovo primenjujete samo kod kolača kod kojih ste koristili prašak za pecivo, nikako ne u onim s belancima ili šlagom koji moraju da ostanu rastresiti.
Kada po receptu bjelace dodajete na kraju obavezno ih miješajte lagano kuhačom da se masa sjedini nikako mikserom pošto taj biskvit treba da ostane vazdušast ako budete mutili mikserom bjelnice pasti   .
Nikako ne otvarajte rernu kada ste tek stavili biskvit da se peče .Odma će da padne .
 Pogotovu ako radite bezee biskvite od bjelanca koji se vše suše nego peku .

I na kraju svakako vjerujte u sebe i nikako sebe nemojte kriviti ako neki put vam nešto ne uspije svakome se može dogodit .
Nadam se da sam vam bar malo olakšala .😊

Pravi bosanski Burek !



Potrebno
Za tijesto /jufku :
700g mekoga brasna
1supena ravna  kasika soli(ne doslovno puna)
1supena kasika ulja
mlake vode po potrebi

Za nadjev:
600g fasiranog mesa
1mala kasika soli (ili malo vise po želji)
1 kašikica vegete
1mala kasicica crnog bibera
1 glavica crnog luka
100ml vode
1 supena kasika ulja
2-3 čehna bijelog luka
Za podmazivanje kora:
150ml ulja
150g putera

Priprema:


Od brasna i ostali sastojka zamjesiti tjesto za pitu u tri jufke pomastiti ih malo sa uljam odozgo .
I ostaviti da odmaraju nekih pola sata.
U maloj serpici rastopiti puter i ulje.
Dok tjesto odmara pripremiti nadjev :
isjeckati sitno crni luk staviti ga u zdjelu sa vodom ,so,biber, jedna supena kasika ulja i fasirano meso
sve zajedno dobro promjesati i sastaviti dodati i bijeli luk sto sitnije isječen .
Rastanjiti jufki oklagijom kao na slici.Podmazati rastopljenim puterom i uljem.
Razvlaciti koru rukama po stolu koliko vam ona dozvoljava.
Zatim staviti pripremljeno meso sa strana stola na jufku i poklopiti pa opet poprskati sa puterom.
Zarolati je pomocu carsafa (ja radim na carsafu)
sa obje strane.



Slagati je u podmazanom plehu po želji u male kovrčiće ili sve zarolano u puž.
Pitu peci u dobro zagrejanoj pecnici na 220° a ako imate peć na drva još će biti ukusniji nekako ima poseban šmek kad se peče u peći na drva .Ili je to meni ostalo u sjećanju od moje mame kad je pekla .Nemožete izgubit ništa probajte .

Kad lijepo zarudi prelijemo ga sa malo vode koju smo kuhali sa nekim komadićem mesa možete malo ostaviti od bureka u vodu još dodamo vegete i bibera i vrelo vrelim prelijemo i ostavimo da malo odstoji poklopljen dr tepsijom iste veličine .E sad kolko stavim vode jednu čašu od dva deca kad mi je i muž kući pošto on voli svaku pitu da je mekana a ja pak sušta suprotnost volim više kad malo hrska ona korica i za sebe i djecu kad pravim stavim samo 1 dcl.A navama je sad kako volite vi .
I ovo da napomenem umjesto faširanog mesa možete koristiti i meso sitno nasjeckano jš je bolji kodnas se to zove Sjecani burek .

Prijatno vam uživajte u svakom  zalogaju !

Jedna od najboljih salata :Ja sam oduševljena ovom salatom a siguro ćete biti i vi!



Potrebno:

3-4 veća krastavca
1 jogurt 180 g
2-3 kašike  vrhnja(ili milerama)punomasno
3-4  kašike sjeckanih začina-kopra,vlasca i malo origana
1 kašičica senfa
2-3 kašičice meda
sol,biber

Priprema:

Krastavce oguliti(kad imate svoje mlade domaće da nisu prskane nema potrebe gulit),naribati,posoliti.Kad malo odstoje istisnuti rukama tekućinu.Kopar,origano i vlasac oprati pa sitno sto sitnije  nasjeckati.
U plastičnoj posudi pomiješati jogurt,vrhnje,senf ,med, vlasac,origano i kopar.Promiješati pa još začiniti po želji.Dobro promiješati  da se smjesa sjedini i dodati zgnječene krastavce.I to sve sjediniti . Ostaviti u fržider da se ohladi.

Poslužiti uz bilo kakvo meso ili po želji(roštilj,kobasice sa sirom….)Može stajati u frižideru 2-3 dana.Ohlađeno je još ukusnije.
Uživajte ja sam stvarno oduševljena ovom salatom naam se da će se i vama dopasti .
Prijatno !

nedjelja, 21. siječnja 2018.

Doručak za 10 minuta :Najukusniji Topli sendvić!



Potrebno:
Stari hljeb 
2 dcl mlijeka

Za nadjev:
15 dkg ribanog sira
15 dkg šunke na kockice
2 trokutića topljenog sira
2 kašike majoneze
1 jaje
prstohvat origana
1 jogurt


Priprema:

Hljeb kriške  malo umočimo sa obje strane u mljeko.Istavljamo u nauljen pleh .

Za nadjev:
 Promješamo dobro jaja sa jogurtom i majonezom i dodajemo ostale sastojke,.sa tim nadjevom namažemo obilno hljeb  i stavimo u pećnicu na 220 stepeni .Pečemo nekih 10 min zavisno od pećnice .Samoće vam se reći kad je gotovo kad fino dobije zlatno rumenu boju .Poslužiti tople sta reći smo super doručak vjerujte a može i za večeru.
Prijatno .

Dragi kolač iz mog djetinstva :Štrudla sa makom koju danas rado pravim!



Potrebno
Za tijesto :

5oog brašna,
1 jaje,
2oog putera,
15o ml mleka,
5og šećera,
pola kockice kvasca ili kesica suvog kvasca,
prstohvat soli.

Za fil :
4oog mlevenog maka,
2oog šećera,
narendana korica limuna,
1 vanilin šećer,
3oo ml mlijeka,
5og prezli


Za premaz :
1 žumance,
1 bjelance.

Priprema 
Za tijesto:
U vangli prosejati brašno i dodati iseckan puter. Dobro sjediniti puter i brašno.
Dodati kvasac koji je prethodno odstojao u mlakom mleku sa šećerom.
Ubaciti jaje i so.
Umesiti glatko, kompraktno testo.
Tijesto podeliti na dve, tri, jednake jufke i ostaviti ga prekrivenog prijanjajućom folijom u frižideru oko 3o minuta.
Izvaditi tijesto iz frižidera i rastanjiti ga u pravougaoni oblik, oko pola cm debljine.
Za fil:
Mleko staviti da se kuva sa šećerom pa kada provri dodati mak, prezle, vanilin šećer i koricu limuna.
Kuvati dva, tri minuta uz neprestano mešanje.
Skloniti sa šporeta i ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Ohlađeni fil podeliti na toliko delova koliko imate jufki (u mom slučaju uvek tri).
Premazati svaki deo razvijenog testa ravnomerno, ostavljajući po 1 cm od kraja prazan.
Uvijati rolat gusto pazeći da se fil ne istiska.
Poredajte štrudle u nauljen pleh i ostavite ih da odstoje oko 2o minuta.
Premažite ih razmućenim žumancetom i ostavite ih još 15 minuta.
Zatim premažite razmućenim bjelancetom.
Ostavite štrudlu još 15 minuta, taman dok se rerna zagreje na 18o C.
Pecite štrudlu od maka oko pola sata.
Sačekajte da se potpuno oladi pa je isecite na šnite i poslužite.
Prijatno!

Dječije zadovoljstvo koje im nikad ne dosadi:Pohovani palačinci sa šunkom i sirom !



Potrebno
Za 22 palačinke:
2-3 jaja
malo soli,šećera
1 l mlijeka
1 dcl kisele  vode
glatko brašno po potrebi

Za punjenje:
1/2 kg šunke  tanko narezane
30 dag sira gaude malo deblje narezan
1 čaša  kiseloga vrhnja


Za pohovanje:
3 jaja
sol
15 dag glatkog brašna
oko 20-30 dag krušnih mrvica

Priprema:

Smjesu za palačinke možete napraviti i po svom receptu;ja stavljam jaja,mlijeko,kiselu ,sol i šećer te brašno po potrebi.Ispecite ih i ohladite.Na sredinu palačinke staviti  šunku,pa je premažite kašikom kiseloga vrhnja,gore stavite deblji komad sira(ja stavljam širine palačinke kad se zarola,tako je lakše zarolati,a deblja kriška daje sočnost i kod rezanja se baš sir lijepo vuče i ne bude ga premalo(kad je kriška tanka sir se rastopi i niti se ne osjeti,a palačinka je suha).
Kod rolanja prvo uvijemo krajeve sa strane,pa onda zarolamo.Tako nam nadjev prilikom pečenja ne izlazi,a nisu potrebne ni čačkalice.Kad ih zarolamo,pohamo ih na uobičajen način-brašno,jaja pa u mrvice.
Napomena :
Možete ih zamrznuti i vaditi po potrebi ,kad vam zatreba nešto na brzinu.Tacna se posipa s  mrvicama i gore se redaju palačinke,prekriju se plastičnom folijom i zamrznu.Za par sati,mogu se izvaditi i spremiti u vrečicu i natrag u škrinju,pa ih vadite kad poželite a neće vam zauzimati puno mjesta.
Pržiti ih na vrućem ulju,ne prevrućem da ne izgore izvana.Ne treba im dugo ,tek toliko da se sir unutra rastopi,a palačinke izvana dobiju hrskavu pohanu koricu.Poslužiti uz salatu,tartar,kečap ili majonezu.

Poslužiti možete tole i hladne svako su dobre .
Prijatno!

Čisto oduševljenje :Suncokret pogača sa špinatom !



Potrebno
Za tijesto:

50 dag brašna (glatko)
90 ml maslinovog ulja
200 ml suhog bijelog vina
2 kašike soli


Za nadjev:


35 dag kuhanog špinata
35 dag ricotta sira
1 jaje
10 dag ribanog sira
1 kašika mrvica
sol, biber
1 razmućeno jaje (za premazivanje)

Priprema
Za nadjev:
Pomiješati sitno nasjeckani špinat sa ricotta sirom. U ovom receptu koristila sam domaći ricotta sir koji sam radila po ovom receptu.
Špinatu i siru dodati jaje, sol i biber a zatim i naribani sir pa dobro promiješati sve sastojke u finu masu.
Za tijesto:

Izmiješati sol i brašno pa nastaviti miješati dodajući polako ulje. Nakon ulja dodavati vino sve dok se ne dobije fino tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i pokrivenog ostaviti da odstoji .
Razvaljati obje polovine tijesta u kružne oblike promjera oko 30 cm.
Na lim za pečenje staviti papir za pečenje a na njega prvo tijesto. Posipati ga  mrvicama, označiti prikladnim posudama krugove i u sredinu staviti prvi dio nadjeva (oblikovati malom zdjelicom).

Po označenom krugu početi slagati ostatak nadjeva.sve dok se ne zatvori krug a tada rubove premazati razmućenim jajetom
Zatim sve prekriti drugim tijestom kružnog oblika. Sredinu pritisnuti priklanom posudom, obrezati višak tijesta na vanjskom rubi te rub po cijelom
obodu pritisnuti vilicom.
Maknuti posudu iz sredine pa kuhinjskim kotačićem (radlerom) napraviti krug s unutarnje strane vanjskog nadjeva. Zatim oštrim nožem od tog kruga prema van razrezati nadjeveno tijesto širine 3 cm.
Sada ponovno u sredinu staviti prikladnu (nešto manju) posudu pa okretati svaki razrezani dio za 90 stupnjeva.
Središnji dio premazati razmućenim jajetom i posipati košticama od suncokreta pa staviti u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180°C i peči 30 minuta odnosno dok se tijesto lagano zarumeni.Pečenu pogaču prnijeti na odgovarajucu tasnu za posluživane.Zatim uživajte u ukusnom zalogaju .
Prijatno!