nedjelja, 21. siječnja 2018.

Dragi kolač iz mog djetinstva :Štrudla sa makom koju danas rado pravim!



Potrebno
Za tijesto :

5oog brašna,
1 jaje,
2oog putera,
15o ml mleka,
5og šećera,
pola kockice kvasca ili kesica suvog kvasca,
prstohvat soli.

Za fil :
4oog mlevenog maka,
2oog šećera,
narendana korica limuna,
1 vanilin šećer,
3oo ml mlijeka,
5og prezli


Za premaz :
1 žumance,
1 bjelance.

Priprema 
Za tijesto:
U vangli prosejati brašno i dodati iseckan puter. Dobro sjediniti puter i brašno.
Dodati kvasac koji je prethodno odstojao u mlakom mleku sa šećerom.
Ubaciti jaje i so.
Umesiti glatko, kompraktno testo.
Tijesto podeliti na dve, tri, jednake jufke i ostaviti ga prekrivenog prijanjajućom folijom u frižideru oko 3o minuta.
Izvaditi tijesto iz frižidera i rastanjiti ga u pravougaoni oblik, oko pola cm debljine.
Za fil:
Mleko staviti da se kuva sa šećerom pa kada provri dodati mak, prezle, vanilin šećer i koricu limuna.
Kuvati dva, tri minuta uz neprestano mešanje.
Skloniti sa šporeta i ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Ohlađeni fil podeliti na toliko delova koliko imate jufki (u mom slučaju uvek tri).
Premazati svaki deo razvijenog testa ravnomerno, ostavljajući po 1 cm od kraja prazan.
Uvijati rolat gusto pazeći da se fil ne istiska.
Poredajte štrudle u nauljen pleh i ostavite ih da odstoje oko 2o minuta.
Premažite ih razmućenim žumancetom i ostavite ih još 15 minuta.
Zatim premažite razmućenim bjelancetom.
Ostavite štrudlu još 15 minuta, taman dok se rerna zagreje na 18o C.
Pecite štrudlu od maka oko pola sata.
Sačekajte da se potpuno oladi pa je isecite na šnite i poslužite.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar