subota, 20. siječnja 2018.

Jednostavna poslastica u čaši koja je zaludila internet !


Potrebno:
Za dvije čaše
jedan žumanjak
šećer
ekstrakt vanilije
mlijeko
mascarpone
šalica kafe nes ili ekspreso
piškote
kakao

Priprema:

U zdjelu stavi žumanjak. U žumanjak dodaj dvije žlice šećera i par kapi ekstrakta od vanilije. Sve zajedno malo pomiješaj pjenjačom na pari da se umuti i šećer otopi skinuti . U umućenu smjesu dodaj pola pakiranja mascarpone-a. Pjenjačom nastavi mješati, te dodaj malo mlijeka kako bi smjesa postala lijepo kremasta.Skuhaj šalicu espresso kave u koju zatim dodaš dvije žlice šećera. U espresso uroni piškotu na svega dvije-tri sekunde, budući da piškote brzo upijaju. Natopljenu piškotu prepona dva dijela i u svaku čašu stavi po jednu polovicu.
Na piškotu dodaj kremu, pa u kremu dodaj ponovno piškotu natopljenu u espresso, i tako redom dok čašu u cijelosti ne ispuniš. Za kraj, kako bi sve lijepo izgledalo, po tiramisu-u posipaj malo kakaa. 
Ako volite slađe preko keksa možete dodati i po kašikicu nutele  pa kremu .Dobro ohladite i uživajte u jednostavnom a prelijepom desertu .Ako imate veće društo pravite duple mjere a i za sebe da imate viška za svaki slučaj i iznenadne goste .Po želji možete dodatno ukrasiti 
Prijatno !

Jednostavni i zanimljivi a usto jako ukusni :Trokuti !



Potrebno:
5jaja 
150 g šećera
po potrebi mljeveni keksi(po mogućnosti plazma)
150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
50 g brusnica
50 g suhih marelica
1 šaka grubo narezanih oraha
100 g žele bombona
1 list oblatne za okvir

Priprema:
Na par jaja i šećer i kuhati  u gustu smjesu dodati i čokoladu  . Za to vrijeme sameljemo orahe i kekse (meni treba 2-3 šake). Narežemo orahe i marelice na kockice i izrežemo oblatne za kalup. Kad je smjesa kuhana, sklonijemo je s pare, dodamo margarin, orahe, brusnice, marelice i kekse (toliko keksa da bude što tvrđa smjesa) i dobro izmiješamo sastojke kuhačom .
Pola smjese stavimo u kalup, posložimo žele bombone po smjesi i stavimo ostatak smjese. Oblikikujemo masu u trokut (dobro će doći ako imate tokutasti kalup ako imate kalup onda prvo stavite prozirnu foliju pa stanice od oblate pa istresete smjesu i pokrijete zadnjim listom oblatne i zavijete foliju i ostavite tako da se ohladi )a ako nemate na oblikovani trokut na kraju pokrijemo oblatnom, stavimo neki teret  na kolač i ostavimo ga preko noći da se ohladi.Zatim ohladen kolač siječemo na željena parčad i poslužimo .

Prijatno!

petak, 19. siječnja 2018.

Kremasto savršenstvo za sve ljubitelje vanilije :Princess Vanila !



Potrebno
Za kore:

 5 kom bjelanjaka
 1  pudinga od vanilije u prahu
 1 velika žlica brašna
 5 žlica šećera
 3 žlice ulja

Za kremu:

 6,5 dl mlijeka,5 žutanjaka
 2  pudinga od vanilije
 150 g šećera u prahu
 2 vrećice vanili šećera
 100 g maslaca
 2 dl čvrsto tučenog slatkog vrhnja
 2-3 kom banana

Za ukras:

 krupno ribana bijela čokolada ili slatko vrhnje

Priprema
Za kore:

 Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke istući u čvrst snijeg,polagano dodajući šećer,zatim dodati potrebnu količinu ulja,puding u prahu i brašno,smjesu ujednačiti.
Veliki lim od pećnice(40 x30 cm) postaviti papirom za pečenje,izliti smjesu u njega,lagano zaravnati žlicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160C oko 20- 25 min,dok kora lagano porumeni.
Koru prohladiti,i prerezati na 3 jednaka dijela po dužini lima, zatim pažljivo odvojiti od papira za pečenje, pažljivo,jer korice budu izuzetno tanke i mekane.

Za kremu :

Od ukupne količine mlijeka odvojiti 1,5 dl u kome razmutiti pudinge u prahu,žutanjke i vanili šećere.U zakipjelo mlijeko lagano ukuhati smjesu pudinga,i kuhati dok se potpuno ne zgusne.
Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom da bi se spriječila pokorica odgore,ohladiti kremu, a zasebno pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu,te posebno čvrsto ulupati slatko vrhnje.
Prohlađenoj kremi dodati maslac i šećer i na kraju umješati slatko vrhnje.
Slaganje:
Redom filovati korica-krema tanko rezane banane ili neko drugo voće,-korica-krema-voće i tako redom.

Na kraju tortu premazati filom sa svih strana,po želji ukrasiti ju slatkim vrhnjem ili krupno ribanom bijelom čokoladom.
Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na parčad i poslužiti.
Prijatno!

Kuglice od čokolade i kokosa bez šećera !



Potrebno:

1 i 3/4 šoljice kokosa
3 kašičice kokosovog ulja
3 kašičice javorovog sirupa
2 kašičice nezaslađenog kokosovog mlijeka
pola kašičice ekstrakta vanilije
1/8 kašičice soli
tamna čokolada ili bijela čokolada

Priprema:
Miješajte jednu šoljicu kokosa i kokosovog ulja velikom brzinom dok ne postane gotovo kao maslac. Dodajte javorov sirup, kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije i so te dobro promiješajte da se poveže. Dodajte ostatak kokosa i umijesite kao tijesto.
Potom oblikujte kuglice i stavite u frižider na jedan sat, a može i preko noći, ako vam se ne žuri.
Otopite čokoladu u mikrovalnoj ili u tavi uz dodatak vrlo malo ulja ili margarina. Odmah umačite kuglice u čokoladu i posipajte kokosom pa vratite u frižider na pet do 10 minuta. Umjesto crne čokolade, možete koristiti i bijelu ili podijeljeno pola pola .Ohladite kuglice u frižideru pa poslužite .

Prijatno!

Čarobne -Mak kiflice !




Potrebno
 Za fil:

100 ml mlijeka
200 g mljevenog maka
120 g šećera
naribana korica od polovine limuna

Za tijesto:
jaje
kašičica praška za pecivo
150 g putera
korica i sok od polovine limuna
75 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
375 g brašna
60 g šećera u prahu

Priprema:
Za fil :

 Skuhajte mlijeko sa šećerom, sklonite s vatre i umiješajte limunovu koricu i mak.

Za  tijesto 
 Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer u prahu i hladan puter nasječen na sitne komade i izradite mrvičastu, sitnu strukturu. Umiješajte limunov sok, koricu i jaje pa postepeno dodajite mlijeko i izradite glatko tijesto.
Podijelite na 3 dijela, oblikujte kuglice, rastanjite u plastičnu foliju, ohladite na jedan sat.
 Pobrašnite radnu površinu i razvijte tijesto, premažite 1/3 fila od maka i jedan cm pri krajevima ostavite bez fila.

Nasijecite na 16 dijelova i uvijte kiflice. Redajte u tepsiju sa pek papirom i pecite na 180 stepeni dok ne poprime rumenu boju. Uvaljajte u šećer u prahu.Ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Dobro će doći u ove hladne dane:Vruća bijela Čokolada sa cimetom !




Ugrijte se u ove hladne dane uz predivan  topli napitak !

Potrebno:

7,5 dl mlijeka

2 kašike likera od kafe

250 g bijele čokolade

1,25 dl slatkog vrhnja

cimet

Priprema:

 Prokuhajte mlijeko. Maknite ga s vatre, dodajte liker od kafe i izrendanu čokoladu te miješajte dok se čokolada ne otopi.

 Napitak ulijte u ugrijane čaše ili šoljice, ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i posipajte cimetom u prahu i crnom čokoladom.

Uživajte i prijatno.

Neznam za vas ali ja uživam u ovakvim kolačima :Ukusan i osvježavajući prevrnuti kolač sa jabukama!


Potrebno:
8 većih jabuka
100 g + 50 g šećera
100 g sitno sjeckanih oraha

Za koru/biskvit:
4 jaja
200 g šećera
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo


Priprema:

Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu.
Dno većeg kalupa bogato posipajte šećerom (100 g) tako da lijepo pokrije dno kalupa. Preko šećera posložite pripremljene jabuke. Ukoliko imate manje jabuke možda će vam trebati i više od 8 jabuka kako bi popunili cijeli kalup.
Orahe sameljite ili istucite u vrećici  i pomiješajte sa šećerom (50 g). Tom mješavinom napunite izdubljene jabuke. Tako pripremljene jabuke pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C, dok malo ne omekšaju.
Za koru/ biskvit :
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto mutite sa šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete  gustu smjesu.
Žumanjcima naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu nježno miješajte kuhačom sa se smjesa sjedini .
Omekšale jabuke prelijte pripremljenom smjesom pa nastavite peći kolač dodatnih 25-30 minuta, dok se biskvit ne ispeće.
Kada se kolač ohladi, oštrim nožem prođite uz rub kalupa pa kolač pažljivo preokrenite na tacnu za posluživanje.Tako i ostane na tasni da su jabuke gore .
Ohladen kolač možete još dodatno ukrasiti sa umućenim šlagom po želji .Kolač je jako ukusan i osvježavajući uživaćete svakako u ukusnom desertu .
Prijatno! 

Uvjerite se u jednostavnost i ljepotu ove poslastice :Pohovani sladoled!



Potrebno :
4 kugle sladoleda (po želji  znači koji volite ja sam radila sa vanilijom )
1/4 šolje mlijeka
2 jaja
30 g brašna
30 g mljevenog keksa
puter ili ulje za prženje 
Za dekoraciju šlag po želji i tečna ili istopljena čokolada 


Priprema :

Jaja umutiti i sjediniti sa mlijekom. Sladoled vaditi kašikom, oblikovati u kuglu i brzo uvaljati u brašno, pa umočiti  u jaja i mlijeko, zatim uvaljati u mljeveni keks, i vratiti u zamrzivač da se ponovo stegne. U manjoj dubljoj tavi zagrejati puter ili ulje i kratko peći kugle dok keks ne porumeni.(Kugle ne dirate dok se peku pomalo protresite tavu ako je potrebno da se okrenu zavisno kolko ste stavili putera ili ulja treba da propadnu u masnoću  )
Pečene kugle stavljati na papirni ubrus da se ostrani višak masnoće.
Servirati sa umućenim šlagom i dekorisati tečnom čokoladom ili karamelom ako imate .
Zatim poslužite i uživajte .Za veće društvo normalno da ćete napraviti veću količinu .Prvi put napravite samo za sebe da se uvjerite u jednostavnost i ljepotu poslastice ,.
Prijatno!

Vauu ! Šta reći samo savršenstvo koje morate probati :Čokoladne mousse Kocke !


Potrebno
Za podlogu :
 600 g keksa digestive
 150 g omekšalog maslaca

Za mousse:
300 g čokolade
5 jaja
50 g šećera u prahu
300 ml slatkog vrhnja


Za ganache:
 200 g tamne čokolade
 100 ml slatkog vrhnja

Za ukras:
 100 grama  čokolade za ukas mrvice il komadići 

Priprema

Za podlogu:

Izmrviti kekese(stavite u kesu pa izgniječite oklagijom za kolače ), dodati u  omekšali izrađeni  maslac i rukama dobro pomješajte smjesu da se sjedini keks i maslac .

Za mousse:
Žumanjke i šećer kuhajte na pari petnaestak minuta, uz neprekidno miješanje.
Otopite čokoladu pa je dodajte smjesi od žumanjaka i šećera, a zatim ohladite pa dodajte još prohladeni  snijeg od  bjelanjaka umućen na pari  i tučeno slatko vrhnje.Sve lijepo sjedinite 

Za ganache:
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, pa njome prelijete čokoladu izlomljenu na komadiće. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.

Slaganje:
Stavite 1/3 smjese od Digestive keksa na pleh za kolače. Izravnajte, pritisnite da bude kompaktna, pa na nju stavite polovicu pripremljenog moussa.
Stavite zatim još 1/3 smjese od keksa, pa drugu polovinu moussa i na kraju preostalu količinu smjese od keksa.
Na vrh stavite ganache od tamne čokolade, a na kraju kolač pospite komadiće čokolade.
Dobro ohladite u frižideru zatim sijecite na kocke i poslužite .
Vjerujte uživaćete u svakom zalogaju ove poslastice ja sam načisto oduševljena .
Prijatno!

Lijena pita sa višnjama - Kolač koi će vas vratiti u djetinstvo!



Potrebno:

Za tijesto:

300 g margarina,
700 g brašna,
2 cijela jaja i 2 žumanca,
200 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kora od limuna,
0,5 dl mlijeka,
1 šaka mljevenih oraha

Za fil:
1 kg višanja (smrznutih, bez koštica),
100 g griza,
100 g šećera

Priprema
Za tijesto :

Pomiješati brašno sa omekšanim margarinom, dodati šećer, vanilin šećer, koru od limuna, jaja i mlijeko pa umijesiti glatko, meko tijesto. Mijesiti dok se ne prestane lijepiti za površinu stola.


Za fil :
U šerpi na blagoj vatri grijati višnje sa šečerom , pa u tople umiješati griz i kuhati dok se ne pokupi sav sok. Dobro ohladiti .
Pleh blago namazati margarinom, pa jednu polovinu tijesta rukom ravnomjerno rastanjiti po površini i na ivicama blago podići uz strane pleha. Po tijestu posuti malo mljevenih oraha.
Preko tijesta rasporediti ohlađen fil od višanja, a preko njega ostatak tijesta i to na sljedeći način: Na pobrašnjenom stolu tijesto razviti prema veličini pleha, zatim ga namotati na oklagiju i prebaciti u pleh. Strane tijesta prstima pritisnuti, viljuškom izbockati pitu po cijeloj površini i namazati sa 1 bjelancem.

Lijena pita se peče na 200°-220° dok lijepo porumeni. Kad se dobro ohladi oštrim nožem izrezati na manje kocke i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Savršena Šarena rolada ! Ukusna i veoma efektna .


Potrebno:

 Za biskvit:


8 bjelanjaka
100 g šećera
0,5 dl ulja
30 g gustina
100 g kokosovog brašna
6 g praška za pecivo

 Za kremu:
6 dl mlijeka
8 žumanjaka
50 g gustina
50 g šećera
1 vanilin šećer
130 g maslaca

I još za kreme:
50 g čokolade za kuhanje
100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
100 g plazme mljevene
4 kašike mlijeka
50 g bijele čokolade

Priprema
Za Biskvit

Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U snijeg kuhačom lagano umiješati navedene sastojke i smjesu uliti u veliku tepsiju (40 cm x 30 cm) obloženu masnim papirom. Biskvit peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 10 – 12 min. Pečeni biskvit prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti u roladu.

Za Kremu:
Žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin umutiti mikserom te lagano ulijevati prokuhano mlijeko uz stalno miješanje. Kremu kuhati na laganoj vatri dok ne dobije gustoću pudinga. Ohladiti. U hladnu kremu mikserom umutiti izrađeni maslac.
Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela.
U jedan dio kreme dodati otopljenu čokoladu i mljevene oguljene lješnjake. Kremom premazati biskvit i hladiti u zamrzivaču dok se priprema druga krema.
U drugi dio kreme dodati 100 g Plazme Mljevene i 4 žlice hladnog mlijeka. Kremu premazati preko crne kreme te uviti roladu. Roladu hladiti u hladnjaku dok se priprema treća krema.
U treći dio kreme umiješati otopljenu bijelu čokoladu te premazati roladu, ukrasiti  mljevenom pazmom i ohladiti dobro u frižideru  pa poslužiti .
Prijatno!

Super ,super ideja palačinci sa čokoladnim pudingom i torta od palačinki !



Potrebno:
300 g brašna
1 l mlijeka
3 jaja
malo soli
malo ulja
2  pudinga od čokolade
100 g margarina
150 g šećera

Priprema :

Jaja umutite sa brašnom pa dodajte ½ l mlijeka, malo soli i malo ulja i sve dobro izmiksajte.
Ostavite u frižideru oko 45 minuta.
Izvadite iz frižidera i promiješajte smjesu.
Ispecite palačinke na vrućem ulju.
Skuhajte obje vrećice pudinga u preostalih ½ l mlijeka pa ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi.
Umutite margarin sa šećerom pa mu dodajte ohlađeni puding.
Palačinke napunite dobivenom smjesom, složite i poslužite.


Napomena ovom smjesom možete i filovati  palačinke kao tortu   i na kraju ukrasite po želji dobićete tortu od palačinki .


Prijatno!

Pohovane banane !Nešto neobično a jako ukusno djeca ga obožavaju .



Potrebno:
1,5 šolja brašna
1 šolja mlijeka
1/2 praška za pecivo
1 kašičica putera
2 šolje šećera
malo soli

prezla
 ulje za prženje i 2 do 3 veće banane

istopljena čokolada i šećer u prahu  za dekoraciju 

Priprema :
Zagrejte ulje do 180C (u zavisnosti od veličine šerpe u kojoj pohujete trebaće vam oko 2 do 2,5 šolje ulja).

Izmiješajte prvo suhe sastojke za smjesu, pa im dodajte vlažne i izmešajte da dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke, ali malo gušću.

Banane ako su veće presjeći na 2 ili 3 dijela  i umakati u smjesu, pa u prezle i pohovati u ulju.(smjesi možete dodati cimet, vanilin šećer, oraščić, semenke, mešati pšenično brašno sa drugim vrstama brašna, mlevenim keksom …)Prilikom pečenja pazite da vam ne izgori ako vidite da vam smjesa brzo zagori smanjite temperaturu ringle na manje .Pohovane banane možete po želji dekorisati sa šećerom u prahu i istopljenom čokoladom .

Poslužite uz kuglu sladoleda po želji .
Prijatno!