Potrebno
Za fil:
100 ml mlijeka
200 g mljevenog maka
120 g šećera
naribana korica od polovine limuna
Za tijesto:
jaje
kašičica praška za pecivo
150 g putera
korica i sok od polovine limuna
75 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
375 g brašna
60 g šećera u prahu
Priprema:
Za fil :
Skuhajte mlijeko sa šećerom, sklonite s vatre i umiješajte limunovu koricu i mak.
Nasijecite na 16 dijelova i uvijte kiflice. Redajte u tepsiju sa pek papirom i pecite na 180 stepeni dok ne poprime rumenu boju. Uvaljajte u šećer u prahu.Ohladite pa poslužite .
Za fil:
100 ml mlijeka
200 g mljevenog maka
120 g šećera
naribana korica od polovine limuna
Za tijesto:
jaje
kašičica praška za pecivo
150 g putera
korica i sok od polovine limuna
75 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
375 g brašna
60 g šećera u prahu
Priprema:
Za fil :
Skuhajte mlijeko sa šećerom, sklonite s vatre i umiješajte limunovu koricu i mak.
Za tijesto
Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer u prahu i hladan puter nasječen na sitne komade i izradite mrvičastu, sitnu strukturu. Umiješajte limunov sok, koricu i jaje pa postepeno dodajite mlijeko i izradite glatko tijesto.
Podijelite na 3 dijela, oblikujte kuglice, rastanjite u plastičnu foliju, ohladite na jedan sat.
Pobrašnite radnu površinu i razvijte tijesto, premažite 1/3 fila od maka i jedan cm pri krajevima ostavite bez fila.
Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer u prahu i hladan puter nasječen na sitne komade i izradite mrvičastu, sitnu strukturu. Umiješajte limunov sok, koricu i jaje pa postepeno dodajite mlijeko i izradite glatko tijesto.
Podijelite na 3 dijela, oblikujte kuglice, rastanjite u plastičnu foliju, ohladite na jedan sat.
Pobrašnite radnu površinu i razvijte tijesto, premažite 1/3 fila od maka i jedan cm pri krajevima ostavite bez fila.
Nasijecite na 16 dijelova i uvijte kiflice. Redajte u tepsiju sa pek papirom i pecite na 180 stepeni dok ne poprime rumenu boju. Uvaljajte u šećer u prahu.Ohladite pa poslužite .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar