8 većih jabuka
100 g + 50 g šećera
100 g sitno sjeckanih oraha
Za koru/biskvit:
4 jaja
200 g šećera
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
Priprema:
Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu.
Dno većeg kalupa bogato posipajte šećerom (100 g) tako da lijepo pokrije dno kalupa. Preko šećera posložite pripremljene jabuke. Ukoliko imate manje jabuke možda će vam trebati i više od 8 jabuka kako bi popunili cijeli kalup.
Orahe sameljite ili istucite u vrećici i pomiješajte sa šećerom (50 g). Tom mješavinom napunite izdubljene jabuke. Tako pripremljene jabuke pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C, dok malo ne omekšaju.
Za koru/ biskvit :
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto mutite sa šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete gustu smjesu.
Žumanjcima naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu nježno miješajte kuhačom sa se smjesa sjedini .
Omekšale jabuke prelijte pripremljenom smjesom pa nastavite peći kolač dodatnih 25-30 minuta, dok se biskvit ne ispeće.
Kada se kolač ohladi, oštrim nožem prođite uz rub kalupa pa kolač pažljivo preokrenite na tacnu za posluživanje.Tako i ostane na tasni da su jabuke gore .
Ohladen kolač možete još dodatno ukrasiti sa umućenim šlagom po želji .Kolač je jako ukusan i osvježavajući uživaćete svakako u ukusnom desertu .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar