srijeda, 27. prosinca 2017.

“Čistilište” sladoled


Sastojci
    250 ml mlijeka 350 ml svježeg slatkog vrhnja za šlag 1/4 mahune vanilije 2 žumanjka 1 cijelo jaje 80 g šećera 70 g bijele čokolade 70 g tamne čokolade (50% kakaa) 1 šalica malina 1 žlica šećera 1/2 žlice soka limuna
Priprema 1.Pomiješajte mlijeko i vrhnje u loncu. Mahunu vanilije prerežite na pola po dužini, pa tupom stranom noža sastružite sjemenke – dodajte sjemenke i prazne mahune u lonac s mlijekom i vrhnjem. Zagrijavajte sve skupa na srednje jakoj vatri dok skoro ne provrije. 2.U međuvremenu stavite jaje, žumanjke i šećer u zdjelu i dobro umutite pjenjačom (ili mikserom). Dodajte par žlica vrućeg mlijeka istovremeno miješajući smjesu od jaja. Zatim polako sipajte ostatak mlijeka i miješajte. Vratite sve u lonac, dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i kuhajte na niskoj temperaturi neprestano miješajući drvenom žlicom. Krema je gotova kad dostigne otprilike 80°C, dakle ne smije prokuhati, odnosno kad počinje ostajati tanak sloj na poleđini žlice. 3.Kuhanu kremu odmah prespite kroz mrežasto cjedilo (odstranite mahunu vanilije) u čistu zdjelu koju uronite u veću posudu s hladnom vodom u koju ste dodali led, da se zaustavi kuhanje i krema prije ohladi. Ohlađenu kremu stavite u hladnjak na 3-4 sata ili preko noći. 4.Za umak od malina (ja sam koristila smrznute), stavite maline u posudu sa šećerom i sokom limuna, dodajte i žlicu-dvije vode pa kuhajte na laganoj vatri da se maline skoro potpuno raskuhaju. Protisnite ih kroz mrežasto cjedilo da odstranite sjemenke. 5.Ohlađenu kremu za sladoled sipajte u stroj za sladoled i rashladite ga dok se nije skoro potpuno stisnuo. U međuvremenu otopite tamnu čokoladu. Kad je sladoled u stroju već dosta čvrst dodajite kroz otvor na poklopcu žlicom otopljenu čokoladu tako da pada u tankom mlazu. Čokolada će se u dodiru s hladnim sladoledom odmah stisnuti i dobit ćete krokantne komadiće čokolade. 6.U posudu pogodnu za zamrzavanje stavljajte sloj sladoleda, preko njega sloj umaka od malina – malo ga umiješajte u sladoled žlicom, pa opet sloj sladoleda i sloj malina. Zamrznite sladoled do kraja u zamrzivaču. Prije posluživanja premjestite sladoled 15-ak minuta u hladnjak.

utorak, 26. prosinca 2017.

Super pita sa jabukama :Jabukovača !



Potrebno:
1 gotove jufke 500 gr
6 jabuka, oguliti i izribati
200 g putera,istopljenog
100 g mljevenih oraha
4 kasike šećera,
4 kasike Prezle
1 kasika cimeta
grodzice po želji

Za agdu:
700 g šećera
1 litar vode
1/2 limuna

Priprema:

Izvaditi jufke iz frizidera najmanje 3 sata prije pripremanja(ja obicno izvadim ujutro pa pravim popodne).Istopiti puter.
Jabuke oguliti i izribati i staviti ih u tavu i izdinstati nekoliko minuta. Dodati cimet i secer i dinstati dok jabuke ne omeksaju i ne promjenu boju.
Kad se izdinstaju iscjediti sok pa tome dodati orahe,prezlu i ako zelite grozdzice i izmjesat

Uzeti tepsiju po zelji( ja obicno uzmem pravougaonu tepsiju jer mi je lakse sjeci).
Staviti 4-5 jufki jednu na drugu ali svaku premazati puterom, i onda posuti smjesom kao na slici i saviti jufku kao za rolat.
Rezati na manje komade i stavljati u tepsiju i onda premazati puterom.
Zagrijati rernu na 200 stepeni pa staviti da se jabukovaca pece otprilike 15 -20 minuta pa onda smanjiti temperaturu na 150 stepeni pa peci jos otprilike 15 minuta ili dok se jabukovaca kad pomjerite tepsiju pomjera.

Za agdu:
Prije toga stavite secer i vodu da se agda ukuha. Pazite da vam se agda ne ukuha jer sve je do agde. Ako vam je agda dobra onda ce vam sigurno i jabukovaca biti dobra. Ja stavim limun samo na 1-2 minute da dobije miris i odmah izvadim. A uzmem kasku pa probam agdu pa ako polako silazi sa kaske onda je gotova.
Ostavite na sobnoj temperaturi preko noci i posluzite sljedeci dan.

Napomena:Ja zalijem sa vrucom agdom tj. kad izvadim jabukovacu iz rerne odmah je zalijem vrucom agdom.

Prijatno!

ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Neobična pita koja će vas načisto oduševiti!



Potrebno:


500g jufke/kore  pite 
Za nadjev :
1 srednja glavica crvenog luka
500g mlj. junećeg mesa
3 srednja krompira
začini po ukusu sol, vegeta, biber

Za preliv:
3 jaja
1 dc ulja
1 čvrsti jogurt
2 dc mineralne vode
1 žličica soli

Priprema:
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti dinstati još koju minutu.
Dok se meso dinsta , oguliti krompire i izribati na krupniju ribež.
Krompir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Tepsija vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti list jufke koje ste presavili na pola.
Jufku premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugi list , opet duplo.
Na taj drugi list stavite malo nadjeva koji pokrijete novim listom jufke, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnja dva lista neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim prelivom .
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije preliv .
Za preliv :
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.

Prijatno!

Najjednostavniji sočni kolač sa jabukama i grizom !


Potrebno
Za tijesto :

Mjera šolja za čaj ili bijelu kafu

1 jaje
1 šolja griza
1 šolja brašna
1 šolja ulja
1\2 šolje mlijeka
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1\2 kesice ili 2 kašikice cimeta
2 narendane jabuke

Za preliv:

4 kašike šećera
4 kašike mlijeka
4 kašike ulja
100gr čokolade za kuhanje

Priprema:

Umutiti jedno jaje sa šećerom, pa dodati griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlijeko, ulje, jabuke, cimet. Sve dobro izmiješati i sipati u podmašćen pleh .

Peći u zagrejanoj rerni  na 200 stepeni dok kolač ne porumeni, proveriti nožem , i kad je pečen izvaditi iz rerne, vruc kolac preliti prelivom.4 kašike ulja, 4 kašike šećera, 4 kašike mlijeka i 100gr.čokolade sve to umutiti na laganoj temperaturi i preliti kolač.
Ohladjen kolač sjeći po želji i poslužiti.

Prijatno!

Fantastičan vanilin kolač sa jabukama !


Potrebno:
Za tijesto:
 4 jaja
 1 solja secera
 1 solja ulja (od 2 dcl)
 1 solja mleka
 2 solje brasna
 1prašak za  pecivo
 1 vanilin secer
Za prvi fil :
 1 l mleka
 3 pudinga od vanile 
 6 kasika secera
Za drugi fil:
 1 kg rendanih jabuka
 3-4 kasike secera
 1 vanilin secer
Priprema:
Umutite mikserom jaja,secer i vanilin secer dok ne postanu penasta pa u tankom mlazu dodajte ulje,pa mleko i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo..
Izrucite pola tijesta u podmazan pleh ( mozete i u okrugli kalup za tortu br 26 ) pa pustite neka se pece oko 10 min dok kora malo ne pozuti..Onda pleh izvadite van pa preko njega premazite puding kremu pa preko kreme fil od jabuka..
Sve to prekrijte ostatkom smese pa vratite u rernu jos 15 tak minuta da se ispece do kraja..Pre posluzivanja kolac pospite prah secerom..Pecite kolac na 200 stepeni.
Za filove:
Jabuke izrendajte dodajte secer pa ih lagano prodinstajte dok voda ne ispari..Ostavite da se ohladi..Puding skuvajte po uputstvu na kesici..Ja ih obicno skuvam pre nego pocnem da spemam tijesto tako mi je lakse.
Pečen kolač ohladite i isijecite na kocke te poslužite .
Prijatno!

Super ručak na brzinu :Krompir alla carbonara !


Potrebno:
1 kg krompira,
1 mali luk,
150 grama kockica slanine,
300 ml slatkog vrhnja,
80 grama tvrdog ribanog sira (parmezan),
1 jaje,
sol,
biber,
sjeckani peršun
Priprema:
U jedan lonac stavite kuhati vodu. Krompir ogulite, izrežite ga na deblje kolutove. Posolite kipuću vodu i ubacite krumpir da se kuha oko 10 minuta, zavisno od debljine, ali nemojte ga prekuhati.
Pomiješajte vrhnje, jaje, sir ribanac. Posolite i pobiberite. Fino je i kad se stavi pola kiselo pola slatko vrhnje.
Odložite na stranu kašiku -dvije na kockice narezane slanine za posipanje po krumpiru prije pečenja.
Na malo maslaca prodinstajte luk, dodajte kockice slanine koje niste odložili na stranu, zajedno pržite nekoliko minuta da slanina pusti miris.
Uključite pećnicu na 200 °C.
Kuhani krumpir ocijedite, namažite vatrostalnu posudu s malo maslaca. Pazite da posuda bude odgovarajuće veličine jer se, ako je prevelika, preljev previše raspodjeli po posudi i ne bude upijen od krompira.
Stavite krompir u vatroslatnu posudu, prelijte ga pripremljenom smjesom vrhnja, jaja i sira, zatim dodajte slaninu i luk.
Promješajte sve sastojke. Sada pospite po površini preostalu slaninu, posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i zapecite do zlatno žute boje, oko pola sata, s tim da nakon 15 minuta pečenja smanjite temperaturu.
Probajte nožem da li je krompir pečen do kraja, ako nije produzite vrijeme pečenja.
Poslužiti toplo može i samo ili kao prilog uz bilo koje meso .
Prijatno!

Jako fino i ukusno :Izljevak sa špinatom gotov za tren!


Potrebno :
oko 300 g očišćenog špinata
2 jaja
100 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
1,5 dl jogurta
1 dl mlijeka
1 šolja ( od 2 dl) kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
sol
ulje
Priprema:

Najprije dobro oprati špinat , isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min.
Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.Izmješati jaja,kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol.U to dodati špinat, pa kukuruzno brašno ,prašak i brašna po potrebi ( da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke)Dobro izmješati.Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200c oko 30-40 min.(zavisno od pećnice)Ja sam pekla u manjem plehu..Pečen izljevak pokriti kuhinjskom krpom bar 5 min da omekša.
Napomena :
Ovakve izljevake uvijek pravim odokativno, znači slobodno se može dodati još sira ili manje sira više vrhnja, uglavnom krajnja smjesa mora izgledati malo čvršća nego za palčinke i ne možete pogriješiti, bit će mekan, i ukusan.
Poslužiti toplo ,
Prijatno!

Punjeni vanililn polumjeseci !



Potrebno :
400 g glatkog brašna (plus malo za obradu)
4 v ž šećera
200 g maslaca
1 jaje
1 prašak za pecivo
2  vanilin šećera
Za nadjev:
150 do 200 g mljevenih orasa
3 kašike  šećera
1 vanili šećer
1 listić maslaca
Za posip:
šećera u prahu
Priprema
U posudu staviti brašno i omekšali maslac izmrviti Dodati jaje i ostale sastojke umijesiti tijesto.Staviti u fližider da malo odmori.Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi.Vaditi većom čašom kolute na sredinu staviti fil. Preklopiti na pola i okolo pritisnuti vilicom kao na slici.   U tepsiju staviti papir za pečenje složiti polumjecece .Peći na 180 stupnjeva oko 15 do 20 minuta.Pazite moraju vam ostati svijetle boje.Pustiti da se malo ohlade.Ja sam malo posula šećerom u prahu.
Za nadjev:
U posudu uliti mlijeko dodati listić maslaca da zakuha. izmiješati sve suhe sastojke sa mlijekom  miješati da se sjedini fil.Pustiti da se ohladi puniti polumjesece .
Keksice je lijepo napraviti bar dan prije služenja potrebno je da malo ostoje sve budu ljepši spremiti ih u limenu kutiju za suhe kekse ili neku zdjelu sa poklopcem .
Prijatno !

Fine prhke štrudlice sa đemom !


Potrebno:
1 kg brašna
1 margarin sobne temperature
1 jaje
1 čaša od 200 ml šećera
1 čaša pavlake (kiselog vrhnja)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za premazivanje: marmelada po želji
Priprema:
Od sastojaka napraviti glatko tijesto. Podijeliti na 2 lopte. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, pa premazati marmeladom.Zatim preklopiti 2 puta, da se dobije oblik štrudle, pa rezati na komade. Postupak ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.Poredati u pleh, premazan sa malo ulja ili obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C oko 10 minuta. Pečene posuti prah šećerom.Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Fantastičan kolač sa bananama koji će vas oduševiti !


Potrebno
Za kore :
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
2 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Za kremu:
1 litra mlijeka
2 pudinga sa okusom vanilije
4 kašike brašna/ vrhom pune
2 vrećice vanila šećera
250 grama maslaca
2 kašika šećera u prahu
Za  glazuru/preliv :
120 gr čokolade za kuhanje
80 gr maslaca
8 kašika slatkog vrhnja
I još:
6 banana
400 ml slatkog vrhnja
sok iz jednog limuna

Priprema
Za koru :
 Odvojiti bjelajnke od žumanjaka. Izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, jedan po jedan žumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomješajte orahe, brašno i prašak te pažljivo dodajte smjesi od jaja miješajući kuhačom. Peći u plehu iz rerne . Pečenu hladnu koru presjeći  na dva jednaka dijela.
Za kremu:
 Pomiješati brašno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom (količina po želji) i u kipuće dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad promiješati da se ne stvori korica. Pjenasto izraditi maslac sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao biti sobne temperature.
Za glazuru/preliv  :Istopiti čokoladu i maslac sa vrhnjem na laganoj vatri pa ohladiti 
Završni radovi: Na tacnu staviti prvu koru , na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi druga kora  te druga polovina kreme. Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provući kroz limunov sok. Poslagati ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu ravnije. Kad ste stavili banane, bogato ih zalijte sa čokoladnim preljevom. Gornji dio kolača (kremu i banane) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se čokolada ne bi previše slijevala sa kolača. Banane moraju biti dobro zalivene čokoladom da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.
Prijatno!

Jako zdrava a tako jeftina domaća (Proha ,proja ,kukuruza )zavisi kako ko je zove !


Potrebno:
600 gr domaćeg  kukuruznog brašna(ne hibridno sjeme kukuruza)
500 ml vrele vode (proključala i odstojala 2-3 min)
1/4 kafene kašikice šećera
3-4 kašike ulja

Priprema:
Drvenom kašikom zakuhajte tijesto u dubokoj zdjeli. Prebacite ga u manju, namašćenu sa malo ulja.
Prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto, najbolje na sunce, na primjer pored prozora. Mora stajati najmanje 2 sata najbolje je naveče zakuhati i peći ujutro tako je moja nana pravila onda bude najslađa .
Ako imate glinenu tepsiju za kukuruzu najbolje da nju koristite. Ako nemate, možete koristiti bilo koju tepsiju. Odstajalu kukuruzu prevrnite na tepsiju koju ste pomastili i  obilno posuli kukuruznim brašnom  .
Mokrom rukom još malo oblikujte površinu i pecite na 180 °C oko 1 sat.(a još je bolje peći na šporetu na drva ako imate )
Konzumirajte kada se dobro ohladi.
Prijatno !

Još jedna veoma ukusna i brza :Oblatna sa lješnjakom!


Potrebno:
20 kašika mlijeka
250 gr šećera
200 gr margarina ili maslaca
100 gr crne čokolade
100 gr  mljevenih i 100  gr sjeckanih lješnjaka
350 gr mljevenog keksa 
3 velika lista oblatne
Priprema:
Pomešati mlijeko i šećer i staviti na vatru da provri.
Kada je provrilo dodati iseckan margarin pa mešati dok se ne otopi.
Zatim dodati i čokoladu pa i nju mešati.
Skloniti sa vatre i umešati lešnike i keks.
Promešati pa videti koliko je masa gusta.
Ako je redje dodati još malo keksa i opet promešati.
Filovati na list oblatne pola fila, ali ne skroz do ivica, poklopiti drugim listom oblatne , naneti ostatak fila i preklopiti trećim listom oblatne .Zatim prekriti cijelu oblatnu sa prozirnim celofanom preko oblatne staviti tepsiju ili pleh veličine oblatne i da se tako stegne i ohladi .
Ohlađenu oblatnu sjeći po želji najbolje u šanglice i poslužiti .
Prijatno !

Ukusna a jeftina Čokoladna torta!


Potrebno
Za kore  :
5 celih jaja
5  kašika šećera
5  kašika  brašna
2 kašike kakaoa
3 supene kašike ulja
1 prašak za pecivo 

Za čokoladni fil:
1 litar mlijeka
6 kašika  brašna
2  kašike kakaa
6  kašika šećera
100 gr čokolade
100 gr margarina

Za bijeli dio:
300 gr šlaga ulupano sa 300 ml kisele ili obične vode , da bude čvrsto  ili ako imate slatka pavlaka.
Odgore šta se nadje, kod mene je bio jedan šlag krem od vanile, može šlag, od čokolade, narendana čokolada, keks, orasi..
Priprema
Za kore :
U jaku penu ulupati belanca pa dodavati šećer, žumanca i ulje postepeno sve dok mutite.
Umešati brašno kakao i prašak za pecivo žicom ili varjačom pa istresti u podmazan pleh prečnika 23 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i smanjiti tad na 180.
Za čokoladni fil:
Dok se kora peče pomešati brašno, kakao i šećer, sa malo mlijeka a ostatak mleka staviti da provri.
Zakuvati razmućeno brašno u mlijeko i mešati dok se ne zgusne.
Zgusnuto skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladi i opet mešati dok se čokolada ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Pečenu koru ohladiti i preseći vodoravno na tri jednake tanke korice.
Svaku koricu isprskati sa malo mlijeka
Ulupati penasto omekšali margarin pa mu dodati ohladjen fil.
Za bijeli dio :
Ulupati i šlag ili slatku pavlaku, koje od ta dva imate i  malo dodati filu ukoliko je pregust 2 – 3 kašike i opet umutiti.
Na koru naneti fil, pa šlag, opet kora, fil, šlag, kora, fil i odgore šlag krem ili šta ste već odlučili.Ukrasite po želji .
Ostaviti tortu nekoliko sati u frižider sa se ukusi sjedine i kore omekane pa seći i služiti.
Prijatno!