srijeda, 27. prosinca 2017.

“Čistilište” sladoled


Sastojci
    250 ml mlijeka 350 ml svježeg slatkog vrhnja za šlag 1/4 mahune vanilije 2 žumanjka 1 cijelo jaje 80 g šećera 70 g bijele čokolade 70 g tamne čokolade (50% kakaa) 1 šalica malina 1 žlica šećera 1/2 žlice soka limuna
Priprema 1.Pomiješajte mlijeko i vrhnje u loncu. Mahunu vanilije prerežite na pola po dužini, pa tupom stranom noža sastružite sjemenke – dodajte sjemenke i prazne mahune u lonac s mlijekom i vrhnjem. Zagrijavajte sve skupa na srednje jakoj vatri dok skoro ne provrije. 2.U međuvremenu stavite jaje, žumanjke i šećer u zdjelu i dobro umutite pjenjačom (ili mikserom). Dodajte par žlica vrućeg mlijeka istovremeno miješajući smjesu od jaja. Zatim polako sipajte ostatak mlijeka i miješajte. Vratite sve u lonac, dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i kuhajte na niskoj temperaturi neprestano miješajući drvenom žlicom. Krema je gotova kad dostigne otprilike 80°C, dakle ne smije prokuhati, odnosno kad počinje ostajati tanak sloj na poleđini žlice. 3.Kuhanu kremu odmah prespite kroz mrežasto cjedilo (odstranite mahunu vanilije) u čistu zdjelu koju uronite u veću posudu s hladnom vodom u koju ste dodali led, da se zaustavi kuhanje i krema prije ohladi. Ohlađenu kremu stavite u hladnjak na 3-4 sata ili preko noći. 4.Za umak od malina (ja sam koristila smrznute), stavite maline u posudu sa šećerom i sokom limuna, dodajte i žlicu-dvije vode pa kuhajte na laganoj vatri da se maline skoro potpuno raskuhaju. Protisnite ih kroz mrežasto cjedilo da odstranite sjemenke. 5.Ohlađenu kremu za sladoled sipajte u stroj za sladoled i rashladite ga dok se nije skoro potpuno stisnuo. U međuvremenu otopite tamnu čokoladu. Kad je sladoled u stroju već dosta čvrst dodajite kroz otvor na poklopcu žlicom otopljenu čokoladu tako da pada u tankom mlazu. Čokolada će se u dodiru s hladnim sladoledom odmah stisnuti i dobit ćete krokantne komadiće čokolade. 6.U posudu pogodnu za zamrzavanje stavljajte sloj sladoleda, preko njega sloj umaka od malina – malo ga umiješajte u sladoled žlicom, pa opet sloj sladoleda i sloj malina. Zamrznite sladoled do kraja u zamrzivaču. Prije posluživanja premjestite sladoled 15-ak minuta u hladnjak.

Nema komentara:

Objavi komentar