Potrebno:
1 gotove jufke 500 gr
6 jabuka, oguliti i izribati
200 g putera,istopljenog
100 g mljevenih oraha
4 kasike šećera,
4 kasike Prezle
1 kasika cimeta
grodzice po želji
Za agdu:
700 g šećera
1 litar vode
1/2 limuna
Priprema:
Izvaditi jufke iz frizidera najmanje 3 sata prije pripremanja(ja obicno izvadim ujutro pa pravim popodne).Istopiti puter.
Jabuke oguliti i izribati i staviti ih u tavu i izdinstati nekoliko minuta. Dodati cimet i secer i dinstati dok jabuke ne omeksaju i ne promjenu boju.
Kad se izdinstaju iscjediti sok pa tome dodati orahe,prezlu i ako zelite grozdzice i izmjesat
Uzeti tepsiju po zelji( ja obicno uzmem pravougaonu tepsiju jer mi je lakse sjeci).
Staviti 4-5 jufki jednu na drugu ali svaku premazati puterom, i onda posuti smjesom kao na slici i saviti jufku kao za rolat.
Rezati na manje komade i stavljati u tepsiju i onda premazati puterom.
Zagrijati rernu na 200 stepeni pa staviti da se jabukovaca pece otprilike 15 -20 minuta pa onda smanjiti temperaturu na 150 stepeni pa peci jos otprilike 15 minuta ili dok se jabukovaca kad pomjerite tepsiju pomjera.
Za agdu:
Prije toga stavite secer i vodu da se agda ukuha. Pazite da vam se agda ne ukuha jer sve je do agde. Ako vam je agda dobra onda ce vam sigurno i jabukovaca biti dobra. Ja stavim limun samo na 1-2 minute da dobije miris i odmah izvadim. A uzmem kasku pa probam agdu pa ako polako silazi sa kaske onda je gotova.
Ostavite na sobnoj temperaturi preko noci i posluzite sljedeci dan.
Napomena:Ja zalijem sa vrucom agdom tj. kad izvadim jabukovacu iz rerne odmah je zalijem vrucom agdom.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar