ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Neobična pita koja će vas načisto oduševiti!



Potrebno:


500g jufke/kore  pite 
Za nadjev :
1 srednja glavica crvenog luka
500g mlj. junećeg mesa
3 srednja krompira
začini po ukusu sol, vegeta, biber

Za preliv:
3 jaja
1 dc ulja
1 čvrsti jogurt
2 dc mineralne vode
1 žličica soli

Priprema:
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti dinstati još koju minutu.
Dok se meso dinsta , oguliti krompire i izribati na krupniju ribež.
Krompir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Tepsija vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti list jufke koje ste presavili na pola.
Jufku premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugi list , opet duplo.
Na taj drugi list stavite malo nadjeva koji pokrijete novim listom jufke, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnja dva lista neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim prelivom .
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije preliv .
Za preliv :
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar