ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Fantastičan kolač sa bananama koji će vas oduševiti !


Potrebno
Za kore :
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
2 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Za kremu:
1 litra mlijeka
2 pudinga sa okusom vanilije
4 kašike brašna/ vrhom pune
2 vrećice vanila šećera
250 grama maslaca
2 kašika šećera u prahu
Za  glazuru/preliv :
120 gr čokolade za kuhanje
80 gr maslaca
8 kašika slatkog vrhnja
I još:
6 banana
400 ml slatkog vrhnja
sok iz jednog limuna

Priprema
Za koru :
 Odvojiti bjelajnke od žumanjaka. Izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, jedan po jedan žumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomješajte orahe, brašno i prašak te pažljivo dodajte smjesi od jaja miješajući kuhačom. Peći u plehu iz rerne . Pečenu hladnu koru presjeći  na dva jednaka dijela.
Za kremu:
 Pomiješati brašno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom (količina po želji) i u kipuće dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad promiješati da se ne stvori korica. Pjenasto izraditi maslac sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao biti sobne temperature.
Za glazuru/preliv  :Istopiti čokoladu i maslac sa vrhnjem na laganoj vatri pa ohladiti 
Završni radovi: Na tacnu staviti prvu koru , na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi druga kora  te druga polovina kreme. Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provući kroz limunov sok. Poslagati ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu ravnije. Kad ste stavili banane, bogato ih zalijte sa čokoladnim preljevom. Gornji dio kolača (kremu i banane) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se čokolada ne bi previše slijevala sa kolača. Banane moraju biti dobro zalivene čokoladom da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar