ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Super ručak na brzinu :Krompir alla carbonara !


Potrebno:
1 kg krompira,
1 mali luk,
150 grama kockica slanine,
300 ml slatkog vrhnja,
80 grama tvrdog ribanog sira (parmezan),
1 jaje,
sol,
biber,
sjeckani peršun
Priprema:
U jedan lonac stavite kuhati vodu. Krompir ogulite, izrežite ga na deblje kolutove. Posolite kipuću vodu i ubacite krumpir da se kuha oko 10 minuta, zavisno od debljine, ali nemojte ga prekuhati.
Pomiješajte vrhnje, jaje, sir ribanac. Posolite i pobiberite. Fino je i kad se stavi pola kiselo pola slatko vrhnje.
Odložite na stranu kašiku -dvije na kockice narezane slanine za posipanje po krumpiru prije pečenja.
Na malo maslaca prodinstajte luk, dodajte kockice slanine koje niste odložili na stranu, zajedno pržite nekoliko minuta da slanina pusti miris.
Uključite pećnicu na 200 °C.
Kuhani krumpir ocijedite, namažite vatrostalnu posudu s malo maslaca. Pazite da posuda bude odgovarajuće veličine jer se, ako je prevelika, preljev previše raspodjeli po posudi i ne bude upijen od krompira.
Stavite krompir u vatroslatnu posudu, prelijte ga pripremljenom smjesom vrhnja, jaja i sira, zatim dodajte slaninu i luk.
Promješajte sve sastojke. Sada pospite po površini preostalu slaninu, posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i zapecite do zlatno žute boje, oko pola sata, s tim da nakon 15 minuta pečenja smanjite temperaturu.
Probajte nožem da li je krompir pečen do kraja, ako nije produzite vrijeme pečenja.
Poslužiti toplo može i samo ili kao prilog uz bilo koje meso .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar