nedjelja, 17. prosinca 2017.

Jafa pita po starinskom receptu!


Za kore:
450g brasna t400 meko
100g secera
1 prasak za pecivo 
150g masti ili margarina
1dl mleka
1 jaje
Za fil  od narandze:
400ml soka od narandze (najbolje djus)
1 puding vanila
3kasike secera
malo ekstrakta narandze
125g margarina
Za fil od  čokolade
350ml mleka
1 Puding čokolada s komadićima naranče
4kasike secera
100g cokolade
125g margarina
Za glazuru:
100g cokolade
3kasike secera
3kasike vode
50g margarina
Priprema
Prvo skuvati filove 
  Za fil od narandze :
Staviti na sporet 300ml soka sa secerom i ekstraktom da provri,u ostatak razmutiti
puding pa dodati u prokuvani sok i skuvati gust fil.Ostaviti da se hladi,u ohladjen
dodati umucen margarin.
Za fil od cokolade:
Staviti oko 250ml mleka da prokuva sa secerom,u ostatak razmutiti puding i skuvati
gust fil pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu,mesati dok se ne rastopi ,u ohladjen fil
umutiti margarin.
Dok se filovi hlade napraviti kore : 
Od mase zamesiti testo koje je mekano i
nelepljivo,(drzite se sastojaka koje sam navela,ako vam kojim slucajem testo i dalje
bude malo lepljivo dodajte vrlo malo brasna) podeliti na 5 jufkica.Svaku jufkicu
izmeriti na vagu,treba da budu jednake moje su imale svaka po 210g. Rernu zagrejati
na 200 stepeni. Sto pobrasniti pa razvijati svaku jufkicu posebno velicine 20×30 cm.
Iseci pek papir velicine pleha i staviti na preokrenuti pleh,sa oklagijom lagano prebaciti
testo,mozete malo sa nozem poravnati sa strane. Peci svaku koru oko 10 minuta,cim
vidite da krajevi pocinju da zute,vadite iz rerne,kora mora biti vise bela.
 Slagati kora pa cokoladni fil,pa kora,pa narandza fil,pa kora pa cokoladni
fil,kora,narandza fil i odgore glazura(sve sastojke otopite na laganoj vatri i premazite
kolac) Kolac ostaviti u frizider da se hladi,najbolje je da prenoci jer kore omeksaju i
lepse se sece .
Prijatno!

Jednostavno lak desert gotov za 15 min :Muhallebi Turski mliječni desert!


Priprema :
1 l mlijeka
100 gr putera
5-6 kašika pšeničnog griza
1 šolja šećera (ili po vlastitom ukusu)
1 vanilin šećećera
oko 30 gr kokosovog brašna
po želji malo kokosovog brašna,cimeta,oraha, pistacija … za posipanje
Priprema:

Na umjerenoj temperaturi otopiti puter,pa dodati griz.Miješati 1-2 minute.
Zatim sipati mlijeko,miješajući svo vrijeme.Dodati i šećer i vanilin šećer,pa kuhati dok se smjesa ne zgusne.Zatim dodati kokosovo brašno,pa kuhati još 3-4 minute.
Sipati gotov desert u staklene posude i ostaviti da se ohladi!
 Po želji dekorisati kokosovim brašnom,cimetom,orasima,sitno sjeckanim pistacijima…
Dobro ohladiti pa poslužiti !

Iznenadite svoje nepce ovom super kombinacijom :Štangle sa suhim šljivama i kokosom !


Potrebno:
1/2 lista većih oblandi
Za tamni dio:
600 gr suhih šljiva
1 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
200 gr čokolade
100 gr mljevenog keksa
Za svijetli dio:
200 gr šećera
2 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
250 gr kokosa
Za glazuru :
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema
Zatamni dio:
Suhe šljive samljeti ili sitno isjeckati. U posudu staviti mljevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuhati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mljevenog keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suhe). Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
Za svijetli dio: 
U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuhati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa (kokos treba da je sitno mljeven, kad se sijeku štanglice lakše se sijeku i rez je uredan. Ako nije sitno mljeven još ga malo samjleti u električnoj sjeckalici).Bijelu masu dok je još topla staviti preko tamne mase. 
Za glazuru :
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja  na pari ili laganoj vatri i preliti kolač.
Ohladiti u frižideru sjeći na štanglice pa poslužiti .
Prijatno!

Brzinski Turski desert iz čaše :Pekmezli muhallebi !


Potrebno:
1 l mlijeka
3 kašike brašna
3 kašike nišeste(gustina)
1 šolja (150 ml) šećera
1 šolja grožđica
100 ml pekmeza od jabuka
1 vanilin šećer

i još: 
po ukusu šlag pjena ili krema
cimet
Priprema :
U šerpu sipati brašno, jestivi škrob, šećer i malo mlijeka, pa sve dobro umutiti (da nema grudica). Zatim sipati preostalo mlijeko i staviti da kuha, miješajući svo vrijeme. Dodati i vanilin šećer. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre. Dodati grožđice i pekmez, pa sve dobro sjediniti. Sipati u čaše, pa ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi dekorisati umućenim šlagom i posuti cimetom.
Uživajte prijatno!

Jednostavno i brzo do ukusnog kolača !


Potrebno 
Za koru
:
4 jaja
4 kašike  šećera
4 kašike glatkog brašna
pola praška za pecivo
3 žlice kakaa
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Za kremu:
1 kompot od višanja bez koštica (680 g neto, 340 g ocijeđene mase višanja)
2 pudinga s okusom vanilije
5 kašika  šećera
I još 
0,5 l vrhnja za šlag
2 kašike prah  šećera
2 učvršćivača za šlag kremfix
Priprema :

Višnje iz kompota ocijediti.
Od ocijeđenog soka odvojiti 5 kašika  i dodati malo likera od višanja (može i ruma).

Za koru :
Rernu  zagrijati na 180 stupnjeva.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
 Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg.
Dodati šećer, žumanjke, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i ulje te sve dobro izmiješati.
Dodati kakao i ponovo izmiješati.
Lim za pečenje (unutarnje mjere 35×22 cm, visoki) premazati maslacem i posuti brašnom.
Izliti pripremljenu smjesu i ravnomjerno ju rasporediti.
Staviti peći u prethodno zagrijanu rernu  na 180 stupnjeva 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice da se ohladi 

Za Kremu:
U sok od kompota dodati vode kako bi se ukupno dobila 1 litra tekućine.
Od ukupne količine izdvojiti koliko je potrebno da se razmuti puding.
Staviti kuhati.Dodati šećer i razmućeni puding i nastaviti kuhati uz stalno miješanje.Smjesa je gotova kada postane želatinasta – od ružičaste tijekom kuhanja postane tamno crvena, prozirna, želatinasta.Dodati ocijeđene višnje i lagano promiješati.Koru poprskamo  s prethodno odvojenim sokom i likerom.Izlijemo  napravljenu kremu  s višnjama i ravnomjerno rasporedimo.Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, 30-60 minuta.
Vrhnje za šlag izliti u posudu za miješanje i i umutiti 
Nakon 20-30 sekundi miješanja, dodati šećer i učvršćivače za šlag i do kraja izmiješati.
Šlag ravnomjerno rasporediti po kolaču.Dekorisati po želji višnjama .
Staviti u fržider najmanje 2-3 sata do posluživanja .
Prijatno!

Najbrži i najbolji čokoladni kolač bez pečenja !


Potrebno :
1pakovanje rozen kore 
Za kremu :
1,5 L mlijeka
2 pudinga od čokolade
200 g šećera
4 kašike  brašna
2 kašike gustina
300g čokolade za kuhanje
250g mliječne milka čokolade
3  vanil šećera
200g maslaca ili margarina
Za glazuru :
50 g maslaca ili margarina
70 g mliječne milka čokolade
1 dcl slatkog vrhnja
Priprema
Za kremu :
Zagrijati litru mlijeka dok ne provri, i u njega umiješati u preostalih pola litre umješan puding, brašno , gustin i šećer.
Kad je krema kuhana maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Prvo mijesati kuhačom dok se čokolada ne otopi a zatim par minuta mikserom.
Preliti ju u posudu u kojoj će se hladiti i prekriti prijanjajućom folijom.
Izraditi margarin s vanil šećerom i dodati ohlađenu kremu.
Premazati rozen kore i staviti na hlađene na par sati, kad se ohladi preliti glazurom.
 Za glazuru :
Na pari otopiti  čokoladu, maslac i slatkog vrhnje(a možete i na laganoj vatri vrhnje i maslac istopiti  zatim skloniti svatre dodati  izlomjljenu čokoladu sve zajedno miješati dok se čokolada ne istopi  ) 
Dobro ohlađenkolač  sjeći na željene kockice i poslužiti ,
Prijatno!

Predivan kokos kolač sa čokoladom !


Potrebno 
Za tamne  kore:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakoa

Za bijelu  koru:
5 belanjaka
150 gr kokosa
60 gr kokosa
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za Kremu:
5 žumanjaka
150 gr šećera
500 ml mleka
200 gr margarina ili maslaca
2 kašike kakaoa
3 kašike brašna

Za Sirup:
200 ml vode
2 kašike šećera
Za Glazuru:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
2 kašike mleka
i malo kokosa za posipanje
Priprema
Za kore :
Uključiti rernu na 170 stepeni da se zagreva dok napravite koru.Ulupati belanjke  sa šećerom u jaku pjenu pa dodati žumanjke i opet umutiti
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa ručno izmešati i istresti u obložen pleh 25 x 35cm i staviti da se peče izmedju 20 i 25 minuta.
Pečenu i ohladjenu koru preseći vodoravno na dva dela da dobijete dvije kore Smanjiti temperaturu na 160 stepeni za kokos koru.
Ulupati belanjke sa sa šećerom u jaku pjenu pa dodati kokos, brašno i prašak za pecivo i sjediniti mešajući ručno.Istresti u pleh u kojem ste pekli kakao koru i peći oko 30 minuta.
Za kremu 
 Pomešati žumanjke, kakao, brašno i šećer pa dodati malo hladnog mlijeka a ostatak od 500 ml staviti da provri.Kada provri zakuvati umućene žumanjke  i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre da se ohladi.Pjenasto ulupati margarin ili maslac sobne temperature pa mu dodati ohladjne krem od žumanaka i kakaa i umutiti sve zajedno.

Za sirup
 Staviti vodu i šećer da provri i ostaviti da vri minut pa skloniti da se ohladi.
Slaganje :
Prvu koru isprskati sa pola sirupa pa naneti pola krema, poklopiti drugom korom isprskanom sa sirupom i preklopiti sa kokos korom.
Kokos koru možete staviti i izmedju dve kakao kore.
Za glazuru :
Otopiti na pari čokoladu sa uljem, skloniti sa vatre dodati mlijeko i brzo promiješati.
Odmah preliti kolač i poravnati, pa prodrmati tacnu sa kolačem da glazura svuda se lepo rasporedi. ukrasiti dodatno po želji .
Ostaviti kolač da odstoji i fino sve omekani pa seći i služiti.
Prijatno !

subota, 16. prosinca 2017.

Savršenstvo okusa za sva čula ,super kremaste :Kocke od čokolade i kokosa !


Potrebno 
Za koru od čokolade:
4 bjelanjka
6 kašika šećera
4 kašike brašna
75 gr istopljene čokolade za kuvanje
1 prašak za pecivo.
Za koru od kokosa:
4 bjelanjka
6 kašika šećera
75 gr kokosa
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo.
Za Fil:
8 žumanjaka
200 gr šećera
200 gr čokolade za kuvanje
250 gr putera.
I još:
2 šlaga za dekoraciju.

Priprema:


Pripremiti pleh dimenzija 25×30 cm. Prvo peći čokoladnu koru na papiru za pečenje, izvaditi iz pleha, a zatim peći koru od kokosa u nauljenom i brašnom posutom plehu (ona ostaje u plehu kao donja, tokom filovanja kolača).

Za koru sa čokoladom. 

Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg, dodati brašno i prašak za pecivo, lagano izmiješati pa zatim dodati istopljenu čokoladu pa opet lagano promiješati. Sipati u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Peći oko 12-15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni. Pečenu koru izvaditi zajedno sa papirom i tako je ostaviti da se ohladi.

Za koru sa kokosom.
Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg, dodati brašno, kokos i prašak za pecivo i lagano izmiješati. Sipati u blago nauljen i brašnom posut pleh i peći oko 12-15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni. Ostaviti da se ohladi.

Za fil. 
Pjenasto mutiti šećer i žumanca dok se ne dobije svijetla kremasta smjesa. Staviti na paru i kuvati oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Dodati čokoladu i, čim se istopi, maknuti sa pare i ohladiti. Puter pjenasto umutiti, dodati fil od čokolade i sve zajedno dobro izmiksati.
Pola fila nanijeti na koru od kokosa, staviti čokoladnu koru tako da papir bude gore i onda ga skinuti pa nanijeti i ostatak fila. Kolač ostaviti preko noći da kore opuste, postanu mekane i sočne, da se fil stegne i da se sjedine ukusi.
Sutradan nanijeti šlag i, po želji, posuti sa kakaom.
Uživajte u ovoj fantaziji od kolača .
Prijatno!

Fini kolač sa bijelom čokoladom!


Za Koru:
4 jaja
150 gr mljevenih oraha
4 kašike belog šećera
4 kašike smedjeg šećera
1 prašak za pecivo
70 gr brašna
40 gr omekšalog putera

Za Kremu:
300 gr bijele čokolade
200 gr krem sira
350 ml slatke pavlake
vanilin šećer
Za Glazuru:
50 ml slatke pavlake
100 gr bijele čokolade
Priprema
Za koru :
Umutiti žeumanca sa šećerom pa dodati omekšali maslac.Zatim dodati brašno i orahe sa preškom za pecivo.Posebno umutiti bjelanca u jaku pjenu pa sjediniti kuhačom  i izmiješati.Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče na 170 stepeni u prethodno zagrejanu rernu oko 25 minuta.Pečenu koru  prerezati na tri jednaka dela, da se dobiju tri tanke korice.
Za kremu :
Zagrijati 200 ml slatke pavlake do tačke vrenja pa doati izlomljenu čokoladi miješati dok se ne otopi.Ohladiti pa staviti u frižider sat vremena.Umutiti 150 ml slatke pavlake pa dodati krem sir i vanilin šećer i sjediniti.Umutiti krem iz frižidera pa mu dodati krem sa krem sirom i sve sjednitit.Ovim kremom namazati  prvu i drugu koru treću koru premazati glazurom .
Za glazuru:
Zagrjati slatku pavlaku, dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.Opet ostaviti da se ohladi i malo u frižider pa premazati preko gornje kore i ostaviti da se stegne.
Kolač sjeći na željene ploškice i poslužiti .
Prijatno!

Zaista fantastična poslastica :Mileram kocke !


Potrebno
Koru:
250 gr brašna ( meko, tip 400 )
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanila
100 gr šećera
1 praška za pecivo 
80 gr margarina ili maslaca
Za Mileram dio:
600 ml mlijeka
2 pudinga sa ukusom vanilije
1 kašičica ekstrakta od vanilije
800 gr milerama ili punomasne kisele pavlake
200 gr  šećera
Za Voćni dio:
400 – 500 gr voća(višnje ,maline ,šumska mješavina ,jadode ma šta volite )
1 ili 2 preliva za torte zavisno koliko želea želite
Priprema
Za koru :
Omekšali margarin umutiti sa šećerom, pa dodati jaje i opet umutiti.
Dodati ostale sastojke za tijesto i umijesiti.
Ukoliko se tijesto mrvi se može da se doda kašika pavlake, malo mlijeka ili margarina, ništa nećete pogrešiti.Zamotati u foliju .Ostaviti pola sata do sat u frižider.
Zatim testom obložititi pleh dimenzija 30 x 20 cm ili sličnih.
Ja sam stavila papir za pečenje tako da viri iz tepsije da mogu lako kolač da izvadim.
Zatim na papiru obeležila dimenzije pleha i još 3 – 4 cm okolo, da bi mi testo bilo i na ivicama pleha, razvukla na papiru i spustila u pleh, pa samo malo poravnala.
Za mileram dio:
U 200 ml mleka razmutiti pudinge i šećer a ostatak mleka staviti da provri.
Zakuvati pudinge i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa istresti mileram ili kiselu pavlaku i sve sjediniti.
Istresti masu od pudinga i milerama u pleh u kojem je razvučeno tijesto.
Zagrejati rernu na 170 stepeni.Preko pudinga staviti voće.
Ništa ne brinite neće propasti, dovoljno je gusto.Staviti da se peče 60 minuta.
Kada izvadite fil će i dalje biti mekan ( drmaće se ), ali kada se ohladi stegnuče se.
Kolač najbolje hladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u frižider preko noći, mada sam ja pravila prepodne i sekla već uveče  i bio je odličan.
Preliv praviti kada se kolač stegne prema upustvu na kesici.
Preliv može biti providan ako se koristi voda ili u boji ako se koristi sok ( u ovom slučaju sam koristila višnje i sok od višanja ) isto tako može i šumsko voće i isti tatak sok, koktel ili sok od višanja, može da se doda ekstrak nekog voća ili samo boja za kolače.
Kad ohladite uživajte u ovoj zaista prelijepoj slastici .
Prijatno!

Ovo trebate obavezno probati :Brzi sočni kolač!


Potrebno :
3 jaja
1 šolja od 250 ml jogurta
1 šolja od 250 ml šećera
2 šolje od 250 ml brašna
150 ml ulja
2 pune kašike bilo kojeg redjeg dzema 
2 – 3 kašike kakaoa
100 gr suvog groždja
50 gr mlevenih ili blendiranih oraha ( ja blendiram jer volim te sitne komadiće sitnije nego kada seckamo )
5 gr praška za pecivo ili pola kesice
Za Preliv:
200 gr čokolade po izboru ( ja sam pokupila šta sam imala, malo mlečne, crne,)
5 kašika ulja
100 ml mleka
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.Nije potreban mikser.
U posudu staviti jaja, šećer, ulje i jogurt i dobro umutiti žicom.
Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i pekmez pa opet umutiti.Na kraju dodati suvo groždje i orahe i izmešati.
Vatrostalnu tepsiju ili keramičku, ja sam pekla u vatrostalnoj dovoljno je samo četkicom premazati sa malo ulja i naliti smesu pa staviti da se peče.
Ako stavljate u limeni pleh pospite i brašnom kada premažete uljem.
Za preliv:
Dok se kolač peče na laganu vatru staviti čokoladu ulje i mleko i uz mešanje polako otopiti.
Masa treba da je retka, ako vam je kao jogurt dodajte još mleka, slobodno.
Pečen kolač ( oko 25 – 30 minuta ) isecite na kocke i prelijte sa čokoladom sipajte po rezovima gde ste sekli.
Ako niste sigurni da li je peče bocnite u sredinu do kraja čačkalicu pa ako izadje suva gotovo je.
Ugasite rernu i ostavite kolač tako još 5 – 10 minuta.
Izvadite pa sačekajte da se ohladi pa poslužite .Vjerujem da ćete uživat u svakom zalogaju .
Prijatno !

Ukusna i fina :Prhka štrudlica sa suhim voćem !


Potrebno 
Za tijesto:
 350 gr brasna
 200 gr margarina
 2 žumanjka
 1 kacicica šecera
 prstohvat soli
 sok i rendana kora od limuna
 1 dl kisele pavlake
Za fil:
 2 bjelanjka
 150-200 gr šecera
 1 kasika kakaa
 250 gr mljevenih oraha
 50-70 gr Suvog grodzdja
Za premazati:
 1 žumanjak
Priprema:
Zamjesiti tijesto od navedenih sastojaka (Ako je potrebno dodati jos malo kisele pavlake) i ostaviti da odstoji 30 minuta na hadnom mijestu.
Za fil: 
Umutiti  čvrsto pjenu od bjelanjak, postepeno dodavajuci secer i mutiti dalje dok se ne dobije sjajana i gusta masa. Umjesati kakao i grubo mljevene orahe pa dodati suvo grozdje.
Tijesto istanjiti na debljinu od 2-3 mm pa podijeliti na dva praugaonika. Premazati ih sa pripremljenim filom, Zatim ih urolati da se dobije dvije strudle.
Staviti ih na pleh oblozen papirom za pecenje, premazati zumancetom i peci u zagrijanoj rerni na 200*C dok ne dobije zlatno zutu bojiu.
Po želji gotove štrudlice posuti šecerom u prahu.
Napomena :
Ja sam jos tijesto prije stavljanaja fila u tankom sloju premazala sa dzemom a možete uzeti i neko suho  kandirano voće (brusnicu ,smokve ,marelicu )za drugu štrudlu naravna ako želite .
Prijatno !

Predivan Čupavi Rolat koji će vas oduševiti !


Potrebno
Za Koru:
 5 jaja
 5 kašika šećera
 7 kašika brašna
 venilin šećer
Za Kremu:
 2 jaja
 100 ml mleka
 150 gr čokolade
 250 gr margarina
 150 gr šećera
Za premaz :
 kokos i čokoladni krem
Priprema
Za koru :
Umutiti  belanca da budu penasta pa dodati šećer i vanilin šećer i nastaviti mutiti.
Dodati zatim žumanca, pa opet umutiti.Na kraju umešati brašno i sve sjediniti kuhačom .
Istresti u podmazan veći pleh od rerne  i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni 10 – 12 minuta da se ispeče zavisno od rerne.Pečenu koru  uvit vlažnu  krpu.
Na sto stavite vlažnu  krpu pa preko koru  i sve zajedno uvijete.Tako ostavite da se zajedno hladi.
Za kremu :
Umutiti  jaja sa šećerom pa dodati mlijeko i čokoladu pa staviti na srednju vatru.
Mešajte dok ne provri.Kada provri nastavite mešanje dok se masa malo ne zgusne.
Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.Penasto ulupati margarin pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Odmotajte koru  i preko cijele namažite kremu.Ostavite krema da tanko premažete okolo da bi se kokos zalepio.
Uvijte i premažite cijeli rolat  pa stavite u frižider na sat, dva.Izvadite pa utisnite rukom kokos ili pospite po stolu ili tacni kokos i uvaljajte rolat.
Ohladeni rolat sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno !