nedjelja, 17. prosinca 2017.

Jafa pita po starinskom receptu!


Za kore:
450g brasna t400 meko
100g secera
1 prasak za pecivo 
150g masti ili margarina
1dl mleka
1 jaje
Za fil  od narandze:
400ml soka od narandze (najbolje djus)
1 puding vanila
3kasike secera
malo ekstrakta narandze
125g margarina
Za fil od  čokolade
350ml mleka
1 Puding čokolada s komadićima naranče
4kasike secera
100g cokolade
125g margarina
Za glazuru:
100g cokolade
3kasike secera
3kasike vode
50g margarina
Priprema
Prvo skuvati filove 
  Za fil od narandze :
Staviti na sporet 300ml soka sa secerom i ekstraktom da provri,u ostatak razmutiti
puding pa dodati u prokuvani sok i skuvati gust fil.Ostaviti da se hladi,u ohladjen
dodati umucen margarin.
Za fil od cokolade:
Staviti oko 250ml mleka da prokuva sa secerom,u ostatak razmutiti puding i skuvati
gust fil pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu,mesati dok se ne rastopi ,u ohladjen fil
umutiti margarin.
Dok se filovi hlade napraviti kore : 
Od mase zamesiti testo koje je mekano i
nelepljivo,(drzite se sastojaka koje sam navela,ako vam kojim slucajem testo i dalje
bude malo lepljivo dodajte vrlo malo brasna) podeliti na 5 jufkica.Svaku jufkicu
izmeriti na vagu,treba da budu jednake moje su imale svaka po 210g. Rernu zagrejati
na 200 stepeni. Sto pobrasniti pa razvijati svaku jufkicu posebno velicine 20×30 cm.
Iseci pek papir velicine pleha i staviti na preokrenuti pleh,sa oklagijom lagano prebaciti
testo,mozete malo sa nozem poravnati sa strane. Peci svaku koru oko 10 minuta,cim
vidite da krajevi pocinju da zute,vadite iz rerne,kora mora biti vise bela.
 Slagati kora pa cokoladni fil,pa kora,pa narandza fil,pa kora pa cokoladni
fil,kora,narandza fil i odgore glazura(sve sastojke otopite na laganoj vatri i premazite
kolac) Kolac ostaviti u frizider da se hladi,najbolje je da prenoci jer kore omeksaju i
lepse se sece .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar