srijeda, 13. prosinca 2017.

Fine medene štangle !


Potrebno
Za kore :
1 šoljica meda,

 1 šoljica vode,
 1 šoljica ulja,
 1 kašičica sode bikarbone,
 brašna po potrebi
Za fil:

 2 šoljice šećera, 
3 šoljice mlevenog kikirikija, 
3 kašike ulja,
 4 kašike votke
Za glazuru :

 200 g posne čokolade,
 4 kašike ulja
Priprema

Za kore :
Zamijesite tijesto od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna tako da ne bude tvrdo. Pecite koru u većem plehu na umerenoj temperaturi 180 stepeni nekih 10 min zavisno od rerne  (dok ne porumeni.) Ohladite i podelite na dva jednaka dela. 

Za fil 
Gusto ušpinujte šećer s vodom, dodajte kikiriki, ulje i votku. Sve umutite, ohladite, pa nafilujte koru i poklopite je drugom korom. Kolač pritisnite i ostavite na hladnom.
Za glazuru isopite na laganoj vatri čokoladu i ulje stim da prvo stavite ulje pa izlomljenu čokoladu da nebi zagorila .
Prelijte je preko kolača pa ostavite da se glazura ohladi tj stegne zatim  sijecite  na štanglice i dekorišite  po želji kikirikijem.
Uživajte i prijatno !

Blagdanski suhi kolačići od badema !

Uživajte u praznicima uz ove predivne keksiće .
Potrebno : 
50 g blanširanih badema
50 g marcipana
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
120 grama maslaca
60 g šećera
Priprema:
U multipraktik staviti zajedno sve sastojke osim brašna i praška za pecivo i dobro izmiksati. Potom dodati brašno i prašak za pecivo i na najmanjoj brzini pomešati sve zajedno. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i rukom umesiti . Omotati testo u prozirnu foliju i staviti ga pola sata u frižider . Od testa napraviti oblike po želji (zvezdice, jelkice, srca...) i poslagati ih u pleh za pečenje obložen pek papirom . Peći na 180 ° C oko 10-12 minuta. možete jedan dio kolažića posuti sa šećerom prije pečenja a drugi ukrasiti sa istopljenom čokoladom ili jestivim bojama po želji .
Kolačiće napraviti bar dan dva prije posluživanja i čuvati ih u većoj zdjeli sa poklopcem ili limenoj kutiji prdviđenoj za suhe kolače .Sve su ljepši sto duže ostoje .
Uživajte prijatno!

Kuglice sa bijelom čokoladom !


Potrebno :
1 šoljica skuvane kafe
250 g mlevenog keksa
250 g kokosa
250 g šećera
200 g bijele čokolade
100 g crne čokolade
5 kašika ulja
Priprema:
Sve sastojke zamesiti sa šoljicom skuvane jake crne kafe. Tijesto dobro umijesiti. Praviti kuglice pa ostaviti jedan dan da se osuše i tek onda ih umakati u rastopljenu bijelu čokoladu. Ostaviti u frižideru da se ohlade. Crnu čokoladu rastopiti na pari sa 5 kašika ulja. Prohladiti masu pa kuglice šarati rastopljenom crnom čokoladom.Za ljepsi dojam  jedan dio kuglica ako želite možete uvaljati prvo u tamnu čokoladu pa u čokoladne mrvice .
Uživajte i prijatno !

utorak, 12. prosinca 2017.

Tjestenina sa tri vrste sira za prste polizat !


Potrebno  za umak alfredo:
vrhnje za kuhanje
100 g maslaca
šoljica ribanog parmezana
biber
so
kašičica muškatnog oraščića
1 paket tjestenine 
kiselo vrhnje
100 g ricotte
2 jaja
četvrtina šoljice nasjeckanog peršuna
100 g mozzarelle
Priprema:
Skuhajte tjesteninu pa ocijedite. Za umak alfredo zagrijte vrhnje, dodajte maslac i umutite lagano dok se ne rastopi.
 Dodajte muškatni oraščić, so i biber pa pospite sirom i promiješajte.
 Promiješajte umak i kiselo vrhnje pa dodajte tjesteninu.
 Smjesu  izlijte u namašćenu posudu za pečenje.
 Pomiješajte ricottu, jaja, parmezan i peršun te prelijte ravnomjerno preko tjestenine. Pospite ribanom mozzarellom. Pecite na 180 stepeni 30 minuta.kad dobije zlatno žutu boju tjestenina je gotova a vi uživajte u ovom slasnom zalogaju .


Prijatno !

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Posne pljeskavice !


Potrebno:
 4 glavice crnog luka
 4 krompira srednje veličine
 1 mrkva 
 1 kockica celera
 100 g riže 
 2 čehna bijelog luka
 peršun
 1 čaša piva
 3 kašike brašna
 prezle
 začini 
Priprema:
Isecjkati sitno crni luk i prodinstati na ulju. Mrkvu  i celer izrendati na sitno, dodati luku i dinstati. Rižu  skuhati, isprati a krompir izrendati na krupno i dodati u masu sa povrćem. Dodati začine i bijeli luk i sve dobro promiješati. Ostaviti da se ohladi a nakon toga od mase formirati pljeskavice.
Pomešati brašno i pivo. Masa bi trebala da bude malo gušća nego masa za palačinke. Pljeskavice valjati u prezle pa u smesu od piva i pohovati u ulju. Vaditi pljeskavice na papirni ubrus ili salvetu kako bi upile višak masnoće. Servirati uz pire ili rižu .
Prijatno!

.Ručak ili večera za prste polizat: Pileća krilca u medu!


Potrebno : 
 20 pilećih  krilca
1 šolje brašna
 1 kašičica ljute začinske paprike
 1 kašičica soli
 1 kašičica bibera
 1 kašičica čilija u prahu
 1 kašičica belog luka u prahu
Za preliv :
 1 šolja paradajz sosa ili kečapa
 1/2 šolje meda
Priprema:
Ukoliko niste kupili paradajz sos, možete koristiti i kečap. Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte začine sa brašnom, a zatim uvaljajte krilca u dobijenu mešavinu. Poslažite ih u pleh i pecite 45 minuta ili dok ne postanu braonkasta. U posebnoj činiji pomešajte sos (ili kečap) i med. Dobijenom smesom premažite krilca, pa vratite u rernu na 260 stepeni na desetak minuta.
Poslužite tople uz prilog po želji .
Prijatno!

Čupave kiflice od badema !


Potrebno 
Za tijesto :
2 žumanjka 
300g brašna 
200g margarina 
100g šećera 
50 gr mljevenih badema 
na vrh noža soli 

I još :
2 bjelanjka 
100g  nasjeckanih badema 

Za ukrašavanje
50 gr nasjeckanih badema 

Priprema  :
Za tijesto 
Brašno istresite na radnu ploču i napravite udubljenje u brašnu dodajte margarin isječen na listiće ,šećer sol,bademe uamijesite  u glatko tijesto rukom .Zamotajte ga u foliju i ostavte u frižider pola sata .Zatim u zdjelici umutite bjelanjke .Od ohlađenog tijesta oblikujte kiflice i svaku umočite u bjelance pa nasjeckane bademe i redajte u pleh obložen papirom za pečenje.Pecite  nekih 10 min u rerni zagrijanoj 180 -200 stepeni zavisno od pećice,
Pečene kiflice dodatno ukrasite sa sjeckanim bademima ako želite.
Spremite ih u neku veću zdjelu sa poklopcem ili ako imate limenu kutiju za suhe kolače.
Bilo bi dobro bar da se naprave bar dan prije konzumiranja posto mogu stojati a i bolji su kad malo ostoje  .


Prijatno !

Fini hrskavi keksići sa čokoladom :Padobrani !


Potrebno 
Za tijesto :

3bjelanka 
150 g šećera 
150 g mljevenih lješnjaka ili badema 

Za kremu :

3 žumanjka 
4 kašike šećera 
50g čokolade za kuhanje 
50g margarina 

Priprma :
Umutiti bjelanjke sa šećerom zatim ih suhati na pari uz stalno miješanje dok nedobijete finu gustu masu .Sklonite sa vatre i drvenom kašikom polako umiješajte lješnjake ili bademe .Pleh iz rerne obložite papirom za pečenje i kašikom redate i oblikujete padobrane .Peći u rerni zagrijanoj na 120 do 150 stepeni zavisno od rerne .Uglavnom trebaju da se suše oko pola sata .

Za kremu :Umutite žumanjke sa šećerom pa ih skuhajte na pari uz stalno miješanje dok nedobijete finu kremu 
sklonite sa vatre i dodate sitno izlomljenu čokoladu i margarin izrezan na listiće  sve dobro izmiješajte da se sve sjedini i dobije fina krema .Ostavite da se ohladi 

Pečene i prohlađene padobrane spajati sa kremom dva po dva .(oprezno jer su lomljivi)
Ostaviti u neku veću zdjelu sa poklopcem da ostoje  na hladnom( nemora biti u frižideru)  bar jedan dan prije konzumiranja.
Uživajte u ovim hrskavim keksićima .
Prijatno ! 

Toplo preporučujem za praznike :Oranž Torta !


Potrebno :
Za koru 
 3 jajeta, 
2 kašike vrele vode, 
125 g šećera, 
1 vanilin šećer, 
75 g brašna, 
 praška za pecivo,
 1 puding s ukusom pomorandže 
Za fil  
4 kašike đema  od pomorandže, 
100 g čokolade s pomorandžom, 
500 ml slatke pavlake, 
kesica vanilin šećera, 
2 kesice učvršćivača za šlag, 
malo rendane kore pomorandže 
Za dekoraciju i ukrašavane:
možete premazati samo sa đemom  4 kašike đem od narandže
 ili glazurom od čokolade (50 ml slatkog vrhnja i 150 g  čokolade )
Priprema
Za koru :
Mikserom penasto umutite jaja i vodu, dodajte šećer i vanilin šećer, a kad se dobro umuti, umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i prahom za puding. Testo sipajte u kalup i pecite pola sata na 180 stepeni. Ohlađenu koru prepolovite, pa donju koru premažite marmeladom. Čokoladu od pomorandže narendajte . Polovinu slatke pavlake pomešajte s vanilin šećerom i učvršćivačem za šlag, čvrsto ulupajte i dodajte čokoladu i rendanu koru pomorandže.Nafilujte koru namazanu đemom, poklopite drugom korom i blago pritisnite. Preostalu slatku pavlaku pomešajte sa učvršćivačem za šlag, čvrsto umutite i time sa svih strana premažite tortu. 
Đem zagrejte i prelijte tortu, pa je, kad se stegne, služite s kuglom sladoleda od vanile.
Ili napravite glazuru od čokolade ;Slatko vrhnje staviti na ringlu da se grije do kuhanja zatim skinuti i dodati čokoladu i miješati da se čokolada otopi po želji i u ovu glzuru možete dodati od đem od narandze sve sjediniti i premazati cijelu tortu .Ukrasite po želji  

Tako posebni i mirisni : Božićni medenjaci !


Božić nikako nemože proći bez tradicinalnih medenjaka 
Potrebno
Za medenjake :
     
500g glatkog brašna
200 g šečera
5 kašika meda
1 kom vanilin šećer
1 kašikica  sode bikarbone
1  jaje
2  žumanjka
1 dcl vode
naribane limun korice po želji
cimet u prahu po želji

Za premaz:
1 kom bjelanjak
12,5 dkg šećera u prahu može i malo limun soka
Priprema:
U 1 dcl vode stavite 20 dkg šećera i kuhajte 5 minuta te dodajte 5 žlica meda. Smlačite i dodajte u ostalu smjesu. Zamijesite tijesto, možda će biti malo mekše  ovisi o veličini jaja, pa možeš dodati još malo brašna, ali ne previše.
Kada ste zamijesili poklopite i ostavite da odstoji 2 sata na hladnom. Podlogu na kojoj ćeš valjati dobro pobrašnite, a tijesto razvaljajte na debljinu 0, 5 cm - 1cm i režite medlom po želji.
Poslažite na pek papir s razmakom od 2 cm i pecite na 150-170 stupnjeva dok blago ne porumene. Još dok su vruće ukrasite smjesom  bjelanjka i šećera u prahu koju ste prethodo dobro izradili.(smjesu od bjelanjaka istresite u vrećicu od zamrzivača kojoj osiječete vrh i crtate oblike poželji .
Poslažite medenjake da se osuše. 
Nakon toga  su spremni  za posluživanje i  uživanje .
Prijatno !

Predivan kolač sa ukusom vanilije !


Potrebno:
Za koru :
100 g maslac
60 g šećera
200 g brašna
1 jaje
 sasvim malo praška za pecivo
Za fil :
1 mahuna vanilije
1jaje
500g svježeg sira
130 g šećera
100 g grožđice
130 g skuhanog pudinga od vanilije
 korica od 1limuna
Za završni dio :
4 jaja
160 g maslaca
150 g šećera
370 g skuhanog pudinga od vanilije
listići badema: 50 g
šećer u prahu

Priprema
Puding od vanilije skuhati po uputi i ohladiti.
Za koru : Maslac sa šećerom izraditi, dodati brašno, jaje i prašak za pecivo. Tijesto dobro izraditi. Zamotati u foliju za očuvanje svježine i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat. Jedan lim za pečenje (26 x 26 cm) namazati uljem i posuti brašnom. Tijesto staviti u lim za pečenje i razvaljati s malim valjkom za tijesto ili čašom. Nabockati vilicom, prekriti papirom za pečenje i obilno nasuti suhe mahunarke (suhi grašak, slanutak, leće ili nešto drugo) – to se zove slijepo pečenje - i staviti peći oko 10 min. na temp. 180 °C. Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i papir s mahunarkama ukloniti.
Za fil : Mahunu vanilije po dužini zarezati i nožem ostrugati srž. Svježi sir, jaje, šećer, srž vanilije, grožđice, 130g kuhanog pudinga i fino naribanu koricu od 1 limuna dobro izmiješati. Staviti na pečeno tijesto i glatko izravnati.
Za završni dio : Žumanjke zajedno s maslacem i šećerom pjenasto izmiješati. Preostali kuhani puding (370g) postepeno dodavati žumanjcima, miješajući. Bjelanjke čvrsto izraditi, dodati masi od žumanjaka i metlicom za snijeg lagano umiješati. Tijesto od jaja izliti na tijesto od sira, posuti štapićima ili listićima badema te staviti peći oko 1 sat na temp.180 °C. Kolač mora biti svijetao odozgo, odnosno ako počne dobivati pretamnu boju, prekriti ga papirom za pečenjei temperaturu smanjiti na 160 . Pečeni kolač ostaviti da se ohladi. Prije serviranja kolač narezati  na kockice i obilno posuti šećerom u prahu.
Uživajte i prijatno!

nedjelja, 10. prosinca 2017.

Božićni kolačići koji se tope ustima !


Potrebno:
400 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
3 žumanjka
2 do 3 kašike  domaćeg vrhnja ili kupovnog u čašici




Priprema:
Od suhih i mokrih sastojaka umijesite tijesto. Maslac i jaja neka su prije na sobnoj temperaturi. Razvaljajte tijesto do debljine pola cm pa kalupima izrežite oblike. Ako nemate kalupe, može vam pomoći, primjerice, manja šoljica za kafu ili čašica za rakiju. Pećnicu prethodno treba zagrijati na 160 stupnjeva Celzijevih pa kolačiće peći 10 do 15 minuta dok blago ne porumene da se ne bi prepekli.
Nakon što se ohlade, samo treba spajati po dva ista oblika pekmezom ili džemom po želji i pošećeriti ako želite.
Kolačići se ne moraju spajati ako vam se to ne sviđa, već ih možete ukrasiti raznim bojama u blagdanskom duhu.
Prijatno !

Fino predjelo :Punjena jaja !


Potrebno:
12 jaja
1/3 šoljice majoneze
2 kašike  maslaca na sobnoj temperaturi
1 kašika  senfa
1 prstohvat crvene paprike

gruba sol i svježe mljeveni bijeli papar
2 kašike  sitno nasjeckanog svježeg estragona ili vlasca te malo sa strane za ukrašavanje
Priprema:
Skuhajte tvrdo kuhana jaja, ostavite da se ohlade i svako prerežite popola na dužoj polovici. Potom trebate izvaditi žumanjak iz svake polovice jajeta . Žumanjke  stavite zajedno sa svim sastojcima i dobro izmiksajte. Zatim posložite bjelanjke na tasnu , a kremu od žumanjaka stavite u plastičnu vrećicu s odrezanim vrhom i napunite  bjelanjak kao da ukrašavate tortu.
Ukrasite po želji .
Prijatno !