Božić nikako nemože proći bez tradicinalnih medenjaka
Potrebno
Za medenjake :
500g glatkog brašna
200 g šečera
5 kašika meda
1 kom vanilin šećer
1 kašikica sode bikarbone
1 jaje
2 žumanjka
1 dcl vode
naribane limun korice po želji
cimet u prahu po želji
Za premaz:
1 kom bjelanjak
12,5 dkg šećera u prahu može i malo limun soka
1 kom bjelanjak
12,5 dkg šećera u prahu može i malo limun soka
Priprema:
U 1 dcl vode stavite 20 dkg šećera i kuhajte 5 minuta te dodajte 5 žlica meda. Smlačite i dodajte u ostalu smjesu. Zamijesite tijesto, možda će biti malo mekše ovisi o veličini jaja, pa možeš dodati još malo brašna, ali ne previše.
Kada ste zamijesili poklopite i ostavite da odstoji 2 sata na hladnom. Podlogu na kojoj ćeš valjati dobro pobrašnite, a tijesto razvaljajte na debljinu 0, 5 cm - 1cm i režite medlom po želji.
Poslažite na pek papir s razmakom od 2 cm i pecite na 150-170 stupnjeva dok blago ne porumene. Još dok su vruće ukrasite smjesom bjelanjka i šećera u prahu koju ste prethodo dobro izradili.(smjesu od bjelanjaka istresite u vrećicu od zamrzivača kojoj osiječete vrh i crtate oblike poželji .
Poslažite medenjake da se osuše.
Nakon toga su spremni za posluživanje i uživanje .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar