ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Posne pljeskavice !


Potrebno:
 4 glavice crnog luka
 4 krompira srednje veličine
 1 mrkva 
 1 kockica celera
 100 g riže 
 2 čehna bijelog luka
 peršun
 1 čaša piva
 3 kašike brašna
 prezle
 začini 
Priprema:
Isecjkati sitno crni luk i prodinstati na ulju. Mrkvu  i celer izrendati na sitno, dodati luku i dinstati. Rižu  skuhati, isprati a krompir izrendati na krupno i dodati u masu sa povrćem. Dodati začine i bijeli luk i sve dobro promiješati. Ostaviti da se ohladi a nakon toga od mase formirati pljeskavice.
Pomešati brašno i pivo. Masa bi trebala da bude malo gušća nego masa za palačinke. Pljeskavice valjati u prezle pa u smesu od piva i pohovati u ulju. Vaditi pljeskavice na papirni ubrus ili salvetu kako bi upile višak masnoće. Servirati uz pire ili rižu .
Prijatno!

.Ručak ili večera za prste polizat: Pileća krilca u medu!


Potrebno : 
 20 pilećih  krilca
1 šolje brašna
 1 kašičica ljute začinske paprike
 1 kašičica soli
 1 kašičica bibera
 1 kašičica čilija u prahu
 1 kašičica belog luka u prahu
Za preliv :
 1 šolja paradajz sosa ili kečapa
 1/2 šolje meda
Priprema:
Ukoliko niste kupili paradajz sos, možete koristiti i kečap. Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte začine sa brašnom, a zatim uvaljajte krilca u dobijenu mešavinu. Poslažite ih u pleh i pecite 45 minuta ili dok ne postanu braonkasta. U posebnoj činiji pomešajte sos (ili kečap) i med. Dobijenom smesom premažite krilca, pa vratite u rernu na 260 stepeni na desetak minuta.
Poslužite tople uz prilog po želji .
Prijatno!

Čupave kiflice od badema !


Potrebno 
Za tijesto :
2 žumanjka 
300g brašna 
200g margarina 
100g šećera 
50 gr mljevenih badema 
na vrh noža soli 

I još :
2 bjelanjka 
100g  nasjeckanih badema 

Za ukrašavanje
50 gr nasjeckanih badema 

Priprema  :
Za tijesto 
Brašno istresite na radnu ploču i napravite udubljenje u brašnu dodajte margarin isječen na listiće ,šećer sol,bademe uamijesite  u glatko tijesto rukom .Zamotajte ga u foliju i ostavte u frižider pola sata .Zatim u zdjelici umutite bjelanjke .Od ohlađenog tijesta oblikujte kiflice i svaku umočite u bjelance pa nasjeckane bademe i redajte u pleh obložen papirom za pečenje.Pecite  nekih 10 min u rerni zagrijanoj 180 -200 stepeni zavisno od pećice,
Pečene kiflice dodatno ukrasite sa sjeckanim bademima ako želite.
Spremite ih u neku veću zdjelu sa poklopcem ili ako imate limenu kutiju za suhe kolače.
Bilo bi dobro bar da se naprave bar dan prije konzumiranja posto mogu stojati a i bolji su kad malo ostoje  .


Prijatno !

Fini hrskavi keksići sa čokoladom :Padobrani !


Potrebno 
Za tijesto :

3bjelanka 
150 g šećera 
150 g mljevenih lješnjaka ili badema 

Za kremu :

3 žumanjka 
4 kašike šećera 
50g čokolade za kuhanje 
50g margarina 

Priprma :
Umutiti bjelanjke sa šećerom zatim ih suhati na pari uz stalno miješanje dok nedobijete finu gustu masu .Sklonite sa vatre i drvenom kašikom polako umiješajte lješnjake ili bademe .Pleh iz rerne obložite papirom za pečenje i kašikom redate i oblikujete padobrane .Peći u rerni zagrijanoj na 120 do 150 stepeni zavisno od rerne .Uglavnom trebaju da se suše oko pola sata .

Za kremu :Umutite žumanjke sa šećerom pa ih skuhajte na pari uz stalno miješanje dok nedobijete finu kremu 
sklonite sa vatre i dodate sitno izlomljenu čokoladu i margarin izrezan na listiće  sve dobro izmiješajte da se sve sjedini i dobije fina krema .Ostavite da se ohladi 

Pečene i prohlađene padobrane spajati sa kremom dva po dva .(oprezno jer su lomljivi)
Ostaviti u neku veću zdjelu sa poklopcem da ostoje  na hladnom( nemora biti u frižideru)  bar jedan dan prije konzumiranja.
Uživajte u ovim hrskavim keksićima .
Prijatno ! 

Toplo preporučujem za praznike :Oranž Torta !


Potrebno :
Za koru 
 3 jajeta, 
2 kašike vrele vode, 
125 g šećera, 
1 vanilin šećer, 
75 g brašna, 
 praška za pecivo,
 1 puding s ukusom pomorandže 
Za fil  
4 kašike đema  od pomorandže, 
100 g čokolade s pomorandžom, 
500 ml slatke pavlake, 
kesica vanilin šećera, 
2 kesice učvršćivača za šlag, 
malo rendane kore pomorandže 
Za dekoraciju i ukrašavane:
možete premazati samo sa đemom  4 kašike đem od narandže
 ili glazurom od čokolade (50 ml slatkog vrhnja i 150 g  čokolade )
Priprema
Za koru :
Mikserom penasto umutite jaja i vodu, dodajte šećer i vanilin šećer, a kad se dobro umuti, umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i prahom za puding. Testo sipajte u kalup i pecite pola sata na 180 stepeni. Ohlađenu koru prepolovite, pa donju koru premažite marmeladom. Čokoladu od pomorandže narendajte . Polovinu slatke pavlake pomešajte s vanilin šećerom i učvršćivačem za šlag, čvrsto ulupajte i dodajte čokoladu i rendanu koru pomorandže.Nafilujte koru namazanu đemom, poklopite drugom korom i blago pritisnite. Preostalu slatku pavlaku pomešajte sa učvršćivačem za šlag, čvrsto umutite i time sa svih strana premažite tortu. 
Đem zagrejte i prelijte tortu, pa je, kad se stegne, služite s kuglom sladoleda od vanile.
Ili napravite glazuru od čokolade ;Slatko vrhnje staviti na ringlu da se grije do kuhanja zatim skinuti i dodati čokoladu i miješati da se čokolada otopi po želji i u ovu glzuru možete dodati od đem od narandze sve sjediniti i premazati cijelu tortu .Ukrasite po želji  

Tako posebni i mirisni : Božićni medenjaci !


Božić nikako nemože proći bez tradicinalnih medenjaka 
Potrebno
Za medenjake :
     
500g glatkog brašna
200 g šečera
5 kašika meda
1 kom vanilin šećer
1 kašikica  sode bikarbone
1  jaje
2  žumanjka
1 dcl vode
naribane limun korice po želji
cimet u prahu po želji

Za premaz:
1 kom bjelanjak
12,5 dkg šećera u prahu može i malo limun soka
Priprema:
U 1 dcl vode stavite 20 dkg šećera i kuhajte 5 minuta te dodajte 5 žlica meda. Smlačite i dodajte u ostalu smjesu. Zamijesite tijesto, možda će biti malo mekše  ovisi o veličini jaja, pa možeš dodati još malo brašna, ali ne previše.
Kada ste zamijesili poklopite i ostavite da odstoji 2 sata na hladnom. Podlogu na kojoj ćeš valjati dobro pobrašnite, a tijesto razvaljajte na debljinu 0, 5 cm - 1cm i režite medlom po želji.
Poslažite na pek papir s razmakom od 2 cm i pecite na 150-170 stupnjeva dok blago ne porumene. Još dok su vruće ukrasite smjesom  bjelanjka i šećera u prahu koju ste prethodo dobro izradili.(smjesu od bjelanjaka istresite u vrećicu od zamrzivača kojoj osiječete vrh i crtate oblike poželji .
Poslažite medenjake da se osuše. 
Nakon toga  su spremni  za posluživanje i  uživanje .
Prijatno !

Predivan kolač sa ukusom vanilije !


Potrebno:
Za koru :
100 g maslac
60 g šećera
200 g brašna
1 jaje
 sasvim malo praška za pecivo
Za fil :
1 mahuna vanilije
1jaje
500g svježeg sira
130 g šećera
100 g grožđice
130 g skuhanog pudinga od vanilije
 korica od 1limuna
Za završni dio :
4 jaja
160 g maslaca
150 g šećera
370 g skuhanog pudinga od vanilije
listići badema: 50 g
šećer u prahu

Priprema
Puding od vanilije skuhati po uputi i ohladiti.
Za koru : Maslac sa šećerom izraditi, dodati brašno, jaje i prašak za pecivo. Tijesto dobro izraditi. Zamotati u foliju za očuvanje svježine i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat. Jedan lim za pečenje (26 x 26 cm) namazati uljem i posuti brašnom. Tijesto staviti u lim za pečenje i razvaljati s malim valjkom za tijesto ili čašom. Nabockati vilicom, prekriti papirom za pečenje i obilno nasuti suhe mahunarke (suhi grašak, slanutak, leće ili nešto drugo) – to se zove slijepo pečenje - i staviti peći oko 10 min. na temp. 180 °C. Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i papir s mahunarkama ukloniti.
Za fil : Mahunu vanilije po dužini zarezati i nožem ostrugati srž. Svježi sir, jaje, šećer, srž vanilije, grožđice, 130g kuhanog pudinga i fino naribanu koricu od 1 limuna dobro izmiješati. Staviti na pečeno tijesto i glatko izravnati.
Za završni dio : Žumanjke zajedno s maslacem i šećerom pjenasto izmiješati. Preostali kuhani puding (370g) postepeno dodavati žumanjcima, miješajući. Bjelanjke čvrsto izraditi, dodati masi od žumanjaka i metlicom za snijeg lagano umiješati. Tijesto od jaja izliti na tijesto od sira, posuti štapićima ili listićima badema te staviti peći oko 1 sat na temp.180 °C. Kolač mora biti svijetao odozgo, odnosno ako počne dobivati pretamnu boju, prekriti ga papirom za pečenjei temperaturu smanjiti na 160 . Pečeni kolač ostaviti da se ohladi. Prije serviranja kolač narezati  na kockice i obilno posuti šećerom u prahu.
Uživajte i prijatno!

nedjelja, 10. prosinca 2017.

Božićni kolačići koji se tope ustima !


Potrebno:
400 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
3 žumanjka
2 do 3 kašike  domaćeg vrhnja ili kupovnog u čašici




Priprema:
Od suhih i mokrih sastojaka umijesite tijesto. Maslac i jaja neka su prije na sobnoj temperaturi. Razvaljajte tijesto do debljine pola cm pa kalupima izrežite oblike. Ako nemate kalupe, može vam pomoći, primjerice, manja šoljica za kafu ili čašica za rakiju. Pećnicu prethodno treba zagrijati na 160 stupnjeva Celzijevih pa kolačiće peći 10 do 15 minuta dok blago ne porumene da se ne bi prepekli.
Nakon što se ohlade, samo treba spajati po dva ista oblika pekmezom ili džemom po želji i pošećeriti ako želite.
Kolačići se ne moraju spajati ako vam se to ne sviđa, već ih možete ukrasiti raznim bojama u blagdanskom duhu.
Prijatno !

Fino predjelo :Punjena jaja !


Potrebno:
12 jaja
1/3 šoljice majoneze
2 kašike  maslaca na sobnoj temperaturi
1 kašika  senfa
1 prstohvat crvene paprike

gruba sol i svježe mljeveni bijeli papar
2 kašike  sitno nasjeckanog svježeg estragona ili vlasca te malo sa strane za ukrašavanje
Priprema:
Skuhajte tvrdo kuhana jaja, ostavite da se ohlade i svako prerežite popola na dužoj polovici. Potom trebate izvaditi žumanjak iz svake polovice jajeta . Žumanjke  stavite zajedno sa svim sastojcima i dobro izmiksajte. Zatim posložite bjelanjke na tasnu , a kremu od žumanjaka stavite u plastičnu vrećicu s odrezanim vrhom i napunite  bjelanjak kao da ukrašavate tortu.
Ukrasite po želji .
Prijatno !

Sočne kocke sa sirom i čokoladom !


Potrebno
Za koru :
200 g brašna
50 g mljevenih badema
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 žumanjaka
140 g maslaca
Za Sirni nadjev:
500 g kremastog sira
100 g slatkog vrhnja
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 kašika škrobnog brašna
2 jaja
Za Čokoladna kremu:
200 g čokolade s puno kakaa
70 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
100 g mliječne čokolade
60 g maslaca
Priprema
Za koru :
Brašno pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo. Dodajte maslac narezan na listiće, žumanjke, bademe i sve zajedno izmiješajte mikserom da dobijete rahlu smjesu. Stavite je u posudu za pečenje (30 × 20 cm) obloženu papirom za pečenje i pritisnite tako da dobijete ravnomjernu podlogu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta pa izvadite da se potpuno ohladi.
Za Sirni nadjev :

Siru dodajte slatko vrhnje, šećer, vanilin šećer, škrobno brašno i jaja pa sve dobro izmiješajte.
Za čokoladnu kremu :
Pripremite čokoladnu kremu tako da natrganu čokoladu prelijete zagrijanim slatkim vrhnjem i miješate da se otopi. Zatim dodajte maslac i nastavite miješati da dobijete jednoličnu kremu.
Mliječnu čokoladu otopite u zagrijanom maslacu.
Na ohlađeno tijesto stavite sloj čokoladne kreme (polovinu) i preko nje nanesite sirni nadjev. Preko njega izlijte ostatak čokoladne kreme i prošarajte pripremljenom mliječnom čokoladom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 160°C na oko 50 minuta. 
Kolač dobro ohladite, narežite na kocke i poslužite.
Prijatno!

Ukusna salata od piletine i makarona !


Potrebno:
300 g kuhane piletine
150 g mrkve
150 g graška 
150 g kukuruza šećerca 
100 g gorgonzole 
150 g makarona 
1 žlica senfa estragona 
400 ml kiselog vrhnja 
malo soli
Priprema:
Kuhanu piletinu narežite na kockice. Mrkvu također narežite na kockice pa je zajedno s graškom skuhajte u blago posoljenoj vodi.
Piletini dodajte ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, natrganu gorgonzolu te kuhanu i ohlađenu tjesteninu. 
Senf, vrhnje i malo soli pomiješajte te prelijte preko salate od piletine i makarona.
Poslužite kao hladno predjelo.
Prijatno!

Pripremite pile na ovaj način bićete oduševnjeni i imaćete preukusan ručak !



Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 pile od 1,5 kg

Za marinadu:
3 kašičice krupne morske soli
1 l vode
2 čena belog luka
1 lovorov list
par zrna bibera

Za punjenje:
1 narandža
2-3 čena belog luka
limun trava



Za premazivanje:
70 g putera
1 ravna kašičica granula belog luka
1 kašičica tucanje, ljute, paprike
1 kašičica origana

i još:
1 veća glavica crvenog luka
1 kg krompira


Priprema:
Vodu sam zagrejala, dodala so, biber, lovorov list i beli luk pa kad se so rastopila prohladila.
Pile sam dobro oprala, stavila u lonac i prelila pripremljenom marinadom (da celo bude prekriveno vodom) te poklopila i stavila u frižider preko noći.
Sledećeg jutra pile sam izvadila iz marinade i dobro prosušila te ostavila par sati na sobnoj temperaturi nepokriveno.

U vatrostalnu zdjelu  na dno stavila sam sloj luka, na to pile koje sam napunila polovinama narandže, belim lukom i limun travom te vezala kanapom. Premazala sam pile otopljenim puterom sa začinima, dodatno malo posolila i stavila u rernu na 220 stepeni na 30 minuta a posle na 180 stepeni oko sat vremena. Pred kraj pečenja uključila sam gril opciju da korica fino porumeni.

U međuvremenu u drugoj posudi ispekla sam krompir koji sam predhodno skuvala i isto premazala pripremljenim puterom sa začinima.
Kada sam izvadila pile iz rerne ostavila sam ga 10-ak minuta da "odmori" a zatim servirala sa salatom i pečenim krompirom.
Uživajte u ukusnom ručku .
Prijatno !

Napravite ukusan ručak :Piletina sa limunom i maslinama !


Potrebni  (za četiri osobe):
1 pile isječeno na komade 
2 kašike  ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 limuna, narezana na kolutove
1 kašika  kapara
3 grančice svježeg ružmarina
15 zelenih maslina bez koštica, narezanih na kolutove
15 crnih maslina bez koštica, narezanih na kolutove
prstohvat sitne morske soli
Priprema:
Maslinovo ulje zagrijte u tavi. Dodajte piletinu i popržite je na srednje jakoj vatri dok ne pozlati, oko deset minuta. Izvadite je iz tave i stavite u vatrostalnu zdjelu.
Iz tave izlijte višak masnoće ostavljajući samo tanki sloj na dnu kako biste mogli popržiti luk dvije do tri minute. Na kraju dodajte češnjak i pržite još minutu.
Vratite piletinu u tavu i dodajte limun, kapare, ružmarin, masline i malo posolite. Poklopite i kuhajte oko 25 minuta, odnosno dok piletina nije do kraja kuhana. Povremeno podlijevajte vodom.
Poslužite toplo.
Prijatno !