petak, 1. prosinca 2017.

Brza jednostavna Torta ! Gotova za tren samo slaži i maži !


Potrebno :
600 g turskog keksa(petit keks čokoladnim premazom)
Za fil:
1 kg kisele pavlake
250 g šećera 
Za dekoraciju:
200 g šlag krema
300 ml kisele vode
ili 500ml slatke pavlake 

Priprema:
Fil:
 U posudu staviti kiselu pavlaku i šećer, dobro promešati, pa ostaviti da odstoji oko 15 minuta uz   povremeno miješanje da se šećer otopi.
 Finalni postupak:
 Na odgovarajuću tacnu poređati turski keks, premazati s nekoliko kašika fila od kisele pavlake, pa   ponovo poreati keks, fil od pavlake, dok se ne utroši sav materijal. Torta treba da ima osam redova   keksa i osam slojeva fila.
 Umutiti šlag krem s kiselom vodom(ili slatku pavlaku ) i ukrasiti tortu po želji, a zatim ostaviti da odstoji   preko noći u frižideru da keks otpusti .
 Ohladenu tortu sjeći na kocke ili šnite pa poslužiti .
 Prijatno!

Kocke sa kremom od Sira !


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
180 g šećera
3-4 žlice kipuće vode
180 g oštrog brašna
malo praška za pecivo

Za nadjev:
600 g svježeg kravljeg sira
400 ml slatkog vrhnja
4 kašike  šećera u prahu
korica limuna

I još:
šećer u prahu za posip 

  Priprema
 Za koru :
 Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, pa naizmjence dodajte vodu i brašno izmiješano s   praškom za pecivo, a na kraju snijeg od bjelanjaka.
 Koru pecite u namašćenom plehu (vel. 30×20 cm) 15 – 20 minuta na 180 °C.
 Za nadjev :
 Priprema pjene od sira: svježi sir dobro ocijedite i propasirajte, dodajte naribanu koricu   limuna, pa   pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje, u koje ste dodali  šećer u prahu.
 Ohlađenu koru razrežite napola i nadjenite pjenom od sira, a površinu pospite šećerom u   prahu .Ohladite u frižideru .
Kolač poslužite narezan na kocke.
Prijatno 

Kuglice od narandze i jabuka !


Potrebno:
1 kg jabuka
150 g kandirane pomorandže
1/2 kg šećera
200 g ovsenih pahuljica
kašičica cimeta
kašika prezli

Priprema :

Ušpinujte šećer, dodajte oguljene , narendane i dobro iscijeđene jabuke i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Potom sklonite sa ringle, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte kandiranu pomorandžu i malo cimeta. Masu sjedinite i ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Potom dodajte prezle i ovsene pahuljice i dobro izmešajte. Posle 15 minuta, oblikujte bombice, uvaljajte ih u  kokos  ili šećer  i stavite u korpice.
Za prvi put kad radite ove kuglice  možete mjeru raspolovit mada su jako ukusne i ja ih uvijek pravim po ovoj mjeri brzo nestanu .
Prijatno !

Super kombinacija :Torta sa Smokvama i orasima !


Potrebno:
Za kore:
12 belanjaka
300 g oraha
300 g suvih smokava
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
12 žumanjaka
250 g šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
250 g margarina
3 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
3 krem šlaga po želji ili 500 ml slatka pavlaka 
orha ili lješnjaka 
smokve 
Priprema:
Kore:

 Orahe i smokve sitno iseckati.
Belanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
Kada se šećer otopi, dodati mešavinu brašna i praška za pecivo, orahe i smokve te polako promiješati kuhačom  Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno preseći dva puta kako bi se dobile 3 kore.(ili pecite u manjem okruglom kalupu tri kore od ove smjese )
Za Fil:
Sjediniti žumanjke  sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano
mešanje da se zgusne.
 Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i mljeveni keks pa umutiti mikserom.
Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati varjačom.
Slaganje :
 Prvu koru premazati polovinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti preostali fil i završiti trećom korom.
 Šlag ili slatku pavlaku  pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko cijele  torte.
Ukrasite sa sa strane poprženim sitnim ljesnjacima ili orasima odozgo ukrasite sa  smokvama i četvricama oraha i li kako vi želite .
Tortu ohladite u fržideru pa poslužite .
Prijatno !

četvrtak, 30. studenoga 2017.

Predivna Maroko torta !


Potrebno:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
250 g margarina
4 kašike šećera
300 g šećera u prahu
300 g kokosa
300 g petit  keksa
1 kg banana

Za ukrašavanje:
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike mlijeka
50 g margarina

Priprema:

 U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i ostaviti da proključa.
 Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije. Dobijenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati   na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
 Posebno umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom
  i umutiti mikserom. Na kraju u smesu od pudinga dodati izlomljen keks i kokos te dobro   izmiješati.
 Dobijenu smjesu podeliti na tri dijela.
 Banane očistiti i isjeći na kolutove.
 Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U njega preručiti prvi deo smjese i ručno   oblikovati koru. Prekriti je kolutovima banana, preko njih od drugog dijela smjese oblikovati koru, zatim   poslagati još jedan red banana i završiti korom. Oblikovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne pa je   izvaditi iz kalupa i preliti glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu, margarin i malo mlijeka).Ukrasiti po želji 
 Ponovo tortu  vratiti u frižider da se glazura stegne .
 Ohlađenu tortu  rezati na željena parčad pa poslužiti .
 Prijatno!

Prijedlog za ručak :Carski Medaljoni


Potrebno :
2 srednja svinjska filea
12 većih šampinjona
2 kašike senfa
200 g švapskog sira
4 kisela krastavca
200 g slanine
200 g sira trapista
3 jaja
2 deblje kifle
biber
so
ulje

Priprema:
 Svinjske filee iseći na krupnije komade, istanjiti čekićem  za meso, posoliti, pobiberiti i premazati senfom,   pa od njih oblikovati medaljone. Ispeći ih u tavi zajedno sa vrhovima pečuraka.
 Kifle iseći na parčad pa natopiti umućenim jajima i ispržiti na masnoći.
 Slaninu i drške šampinjona iseći na kockice i propržiti na malo ulja.
 U dubljoj posudi sjediniti švapski sir, seckane kisele krastavce, drške šampinjona i slaninu.
 Na pleh poređati prženice pa ih prekriti medaljonima, naneti pripremljeni fil od sira i preklopiti prženim   vrhovima pečuraka. Odgore narendati trapist i staviti u rernu da se zapeče.
 Gotove medaljone poslužiti uz grilovano povrće po želji.
  Prijatno !

Napravite ovu prelijepu poslasticu koja se topi u ustima !


Potrebno :
250 g margarina
250 g čokoladnog keksa
1 štangla crne čokolade
200 g bele čokolade
400 g crne mlječne čokolade
30 g kokosovog brašna
50 g mljevenog kikirikija
1 veće pakovanje mančmeloua

Priprema:
 Margarin i crnu čokoladu otopiti na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje.Zatim dodati izlomljen keks i dobro promešati. Dobijenu smesu sipati u pravougaonu posudu obloženu pek-papirom.
 Izravnati površinu, te ostaviti smjesu da se stegne.
 Na pari otopiti bijelu čokoladu. Dodati kokosovo brašno i kikiriki, pa promešati i sipati preko podloge od   keksa. Zatim krupno iseći mančmelou i poredati preko smjese od biele čokolade.
 Mlečnu čokoladu otopiti na pari, sačekati da se prohladi, pa njome preliti kolač.
 Kolač ostaviti da se malo stegne, a zatim ga iseći na kocke i staviti u frižider da se sasvim stegne.
Ohlađen kolač poslužite i uživajte .
Prijatno !

Savršena kombinacija oraha ,keksa i suhog grožđa: Stambol oblatne !


Potrebno:
2 lista oblatne
Za fil:
3 jaja
500 g šećera
250 g margarina
200 g seckanih oraha
200 g suhog grožđa
300 g mljevenog keksa

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašika ulja

Priprema:
U odgovarajućoj posudi penasto umutiti jaja sa 200 g šećera.
U šerpu sipati 300 g šećera i rastopiti ga na umjerenoj temperaturi. U karamel dodati margarin i miješati   dok se ne sjedini.
 Potom usuti umućena jaja i kuhati smesu dok ne proključa uz stalno miješanje. Skloniti s vatre i umiješati orahe, suho grožđe i   mljeveni keks.
 Hrapavu stranu prvog lista oblantne premazati dobijenim filom, poravnati i preklopiti drugim listom,   glatkom stranom nagore.
 Nafilovanu oblatnu pritisnuti nečim težim i ostaviti da se ohladi i stegne.
 Otopiti čokoladu sa uljem na pari i preliti oblatnu.
 Sačekati da se glazura ohladi pa sjći na željene kocke i poslužiti .
 Prijatno vam !

Kolač sa kafom božanstvena poslastica !


Potrebno:
Za koru:
70 g šećera 
4 belanjka
2 žumanjka
110 g mljevenih lješnika
1 kašika mljevene kafe

Za fil:
2 žumanjka
100 g šećera
50 ml kuhane crne kafe
125 g putera
50 g crne čokolade

Priprema:
Za Koru:
1. Belanjke umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti šećer  i žumanjke pa sjediniti sa snijegom od belanjaka i lagano izmešati kuhačom da se masa sjedini .
 Dodati mljevene lješnike i kafu te promešati kuhačom.
Tepsiju od rerne obložiti papirom za pečenje i u nju sipati smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta. Pečenu koru preseći vertikalno na tri dela.
Za fil:
1. Sjediniti šećer i crnu kafu pa kuhati na visokoj temperaturi da bi se dobila karamelizovana smjesa gustine meda.
 Zatim  skloniti s vatre, dodati u nju žumanjke a, puter i izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati trećinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti trećinu fila i prekriti trećom korom, pa završiti preostalim filom.Ukrasite po želji  .Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Kolač Trostruki užitak sa keksom !


Potrebno
Za koru /biskvit :
6 bjelanjaka
200 gr šećera
100 gr sjeckanih oraha
2 kašike brašna
2 kašike  mljevenog keksa
pola  praška za pecivo
1 žlica kakaa

Za fil :
7 dcl mlijeka
6 žumanjaka
250 gr šećera
2 pudinga od vanilije
250g margarina
100 g čokolade

I još :
2 mala paketića petit keksa za slaganje
 mlijeko za umakanje keksa
malo izribane čokolade

Priprema
Za koru  :
 Izradite bjelanjke i postepeno dodajte šećer.
 Dodajte orahe, mljeveni keks, kakao i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te lagano sjedinite sa kuhačom.
 Ulijte u tepsiju (moja je dimenzija 23×33 cm) i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
Za fil:
 Pjenjačom pomiješajte žumanjke, šećer, puding i malo mlijeka, a ostalo mlijeko stavite   kuhati.
 Kada mlijeko zakuha ubacite smjesu i kuhajte dok ne postane gusto.
 Ostavite da se ohladi i dodajte izrađeni margarin.
 Podijelite na dva dijela.
 U jedan dio dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili na pari i prohladili.
 Drugi dio ostaje žute boje.
Slaganje :
1. kora/biskvit
2. Tamna krema
3. Keks natopljen u mlijeko
4. Žuta krema
5. Keks natopljen u mlijeko
6. Tamna krema
7. Izribati čokoladu
Kolač ohladite pa režite na male šnite /kockice .
Kolač je stvarno prelijep i vjerujem da ćete uživati .
Prijatno!

Šarlota sa čokoladom i susamom!


Potrebno:
4 jaja
600gr plazma
30g kakao
150gr čokolade
300gr šećera
100gr susama
250gr margarina ili maslaca
1 veliko pakovanje piškota

Priprema:

 Umutiti jaja sa šećerom i staviti na pari da se skuvaju uz stalno miješanje .
Kada se šećer istopi, dodati maslac, čokoladu i kakao.
Sve dobro sjediniti, skloniti sa vatre i dodati mlevenu plazmu i susam (koji ste prethodno propržili u suhoj tavi ).
U okruglom kalupu složiti sa strane piškote, pa zatim na dno. Sipati fil u kalup (moj je 19cm, a vi ako imate manji, biće još višlja) i ostaviti preko noći da se dobro sjedini.
 Izručiti na tacnu. Ja sam stavila još jedan red piškota, a vi ne morate. Ukrasiti po želji.
Prijatno !

Prijedlog za ručak:Punjenji karabataci !


Potrebno:
8 otkoštenih karabataka
sol i biber 
2 kašike maslinovog ulja

Za  Nadjev
60 g svijezih krusnih mrvica
60 g ribanog topivog sira
1jaje
3 kašike ribanog parmezana
2 kašike nasjeckanog persina
1 kašika nasjeckane majcine dušice
1 kašika nasjeckanog ruzmarina
1 čehno bijelog luka 
1 stručak ruzmarina
  kriške limun
so 
Priprema 
Najprije napravi nadjev tako sto ceš u posudu za miješanje staviti mrvice , oba sira , jaje , peršun , majčinu dušicu , ruzmarin i bijeli luk  i izmiješati u jednoličnu masu probajte dali je dovoljno slano pa malo posolite . Sve prekrij i ostavi sa strane do upotrebe .

  • Meso operi i dobro posuši , pa ako nije otkošteno , odvoji kosti , lagano ga posoli i pobiberi  sa svih strana i polozi ga sto mozeš ravnije na dasku za rezanje . Na svaki komad mesa po sredini stavi jednu kašiku  nadjeva .Sve fino urolaj i zavezi kuhinjskim koncem na par mjesta . Meso premazi sa malo ulja i poslozi u pekač obložen papirom za pečenje . Sve pospi natrganim sviježim ruzmarinom i peci u ugrijanoj rerni  na 220 stupnjeva oko 35 minuta dok sve lijepo ne porumeni i kozica postane hrskava . Peceno meso izvadi iz rerne  i pusti da se odmori 10-tak min . Prebaci na servirni tanjur i prelij sa sokom od pečenja koji se skupio na dnu pekača . Sve pospi sa jos malo natrganog ruzmarina , ukrasi kriškama limuna i serviraj uz pečeno ili kuhano povrće i salatu .
  • Prijatno!
  • Čokoladne -Karamel ploške !


    Potrebno
    Za koru:
    5 belanaca
    5 kašika šećera
    5 kašika brašna
    1 kesica praška za pecivo
    1 šolja (1 dl) ulja
    100 g rendane čokolade

    Za Fil:
    300 ml mlijeka
    3 kašike brašna
    1 kašika šećera
    50 ml mlijeka

    Za Karamel:
    200 g šećera
    200 g putera

    Za glazuru :
    100 g čokolade
    2-3 kašike ulja 
    1 kašika mlijeka 

    Priprema:
    Za koru :
    Umutiti belanca sa šećerom pa dodati prašak za pecivo, brašno, ulje i rendanu čokoladu. Ispeći koru na 200 stepeni 30 minuta.

    Za fil: Staviti 300 ml mlijeka da provri, u drugom sudu sastaviti 50 ml mlijeka sa žumancima šećerom i brašnom, zatim sve izmiješano  sipati u mlijeku koje vri i skuvati gusto kao puding. Ostaviti sa strane dok ne skuvamo karamel.
    Za Karamel: 
    Na tihoj vatri otopiti šećer, pa dodati puter isečen na kockice i mešati 2-3 minuta, zatim skloniti sa vatre i dodati skuvanom belom filu, mutiti mikserom dok se smese ne sastave.
    Koru preliti filom i ostaviti da se ohladi. 
    Za glazuru :Na pari istopite čokoladu ,ulje i mlijeko .
    Za glazuru  možete staviti   istopljenu čokoladu ili sta želite .
    Ukrasite po želji .
    Ohladen kolač sjeći na željene ploške pa poslužiti .
    Prijatno!