Potrebno:
Za koru:
70 g šećera
4 belanjka
2 žumanjka
110 g mljevenih lješnika
1 kašika mljevene kafe
Za fil:
2 žumanjka
100 g šećera
50 ml kuhane crne kafe
125 g putera
50 g crne čokolade
Priprema:
Za Koru:
1. Belanjke umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti šećer i žumanjke pa sjediniti sa snijegom od belanjaka i lagano izmešati kuhačom da se masa sjedini .
Dodati mljevene lješnike i kafu te promešati kuhačom.
Tepsiju od rerne obložiti papirom za pečenje i u nju sipati smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta. Pečenu koru preseći vertikalno na tri dela.
Za fil:
1. Sjediniti šećer i crnu kafu pa kuhati na visokoj temperaturi da bi se dobila karamelizovana smjesa gustine meda.
Zatim skloniti s vatre, dodati u nju žumanjke a, puter i izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati trećinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti trećinu fila i prekriti trećom korom, pa završiti preostalim filom.Ukrasite po želji .Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar