četvrtak, 30. studenoga 2017.

Savršena kombinacija oraha ,keksa i suhog grožđa: Stambol oblatne !


Potrebno:
2 lista oblatne
Za fil:
3 jaja
500 g šećera
250 g margarina
200 g seckanih oraha
200 g suhog grožđa
300 g mljevenog keksa

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašika ulja

Priprema:
U odgovarajućoj posudi penasto umutiti jaja sa 200 g šećera.
U šerpu sipati 300 g šećera i rastopiti ga na umjerenoj temperaturi. U karamel dodati margarin i miješati   dok se ne sjedini.
 Potom usuti umućena jaja i kuhati smesu dok ne proključa uz stalno miješanje. Skloniti s vatre i umiješati orahe, suho grožđe i   mljeveni keks.
 Hrapavu stranu prvog lista oblantne premazati dobijenim filom, poravnati i preklopiti drugim listom,   glatkom stranom nagore.
 Nafilovanu oblatnu pritisnuti nečim težim i ostaviti da se ohladi i stegne.
 Otopiti čokoladu sa uljem na pari i preliti oblatnu.
 Sačekati da se glazura ohladi pa sjći na željene kocke i poslužiti .
 Prijatno vam !

Nema komentara:

Objavi komentar