petak, 1. prosinca 2017.

Super kombinacija :Torta sa Smokvama i orasima !


Potrebno:
Za kore:
12 belanjaka
300 g oraha
300 g suvih smokava
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
12 žumanjaka
250 g šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
250 g margarina
3 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
3 krem šlaga po želji ili 500 ml slatka pavlaka 
orha ili lješnjaka 
smokve 
Priprema:
Kore:

 Orahe i smokve sitno iseckati.
Belanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
Kada se šećer otopi, dodati mešavinu brašna i praška za pecivo, orahe i smokve te polako promiješati kuhačom  Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno preseći dva puta kako bi se dobile 3 kore.(ili pecite u manjem okruglom kalupu tri kore od ove smjese )
Za Fil:
Sjediniti žumanjke  sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano
mešanje da se zgusne.
 Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i mljeveni keks pa umutiti mikserom.
Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati varjačom.
Slaganje :
 Prvu koru premazati polovinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti preostali fil i završiti trećom korom.
 Šlag ili slatku pavlaku  pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko cijele  torte.
Ukrasite sa sa strane poprženim sitnim ljesnjacima ili orasima odozgo ukrasite sa  smokvama i četvricama oraha i li kako vi želite .
Tortu ohladite u fržideru pa poslužite .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar