srijeda, 29. studenoga 2017.

E sa ovim kolačem morate biti oduševljeni : Kremasti kolač sa orasima !


Potrebno
Za Koru:
6 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike prezle ( mrvice )
4 kašike mlevenih oraha
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo
+ 300 gr seckanih oraha 
 200 gr eurokrema
Za Fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
500 ml slatke pavlake
I  Još:
2 – 3 kašike neskvika
150 ml mlijeka
18 komada petit keksa ( možda koji više ili manje )
malo čokolade za dekoraciju ili šta želite 
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Za koru :
Ulupati penasto belanca, pa dodati šećer i nastaviti mućenje dok se ne dobije čvrsti šaum ..
Zatim dodati orahe, prezlu, brašno i prašak za pecivo te sjediniti varjačom sa bjelancima .
Obložen pleh 30 x 20 cm posuti orasima i istresti celu smesu za koru, rasporediti polako preko oraha.
Peći 15 – 20 minuta zavisno od rerne.
Ostaviti da se kora prohladi par minuta, pa polako okrenuti i skinuti papir.

Na toplu koru naneti eurokrem i razmazati preko oraha.

Ulupati žumanca sa šećerom da pobijele pa dodati mlijeko i staviti na paru
Kuvati 15 minuta uz stalno miješanje .
Skloniti i potpuno ohladiti.
Umutiti  slatku pavlaku pa je dodati ohladjenom filu.
Na koru staviti pola fila, pa red petit keksa umočenog u mlijeko sa neskvikom, mada može i samo mlijeko.
Sačekati da keks upije mllijeko pa naneti ostatak krema.
Ukrasite rendanom čokoladom .
Ohladiti kolač pa poslužiti.
Prijatno.

Kolač na metre !


Ovaj kolač je jako isplativo napraviti pošto ga stvarno dode dosta .I kad imate više gostiju nema straha da će nestati a stvarno je i ukusan kremast prelijep uživajte.
Potrebno :
Za kore:
4 jajeta
200 g šećera
2 vanil-šećera
1 dl ulja
1,5 dl mlake vode
250 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
rendana kora od 1/2 limuna
1 kašika ruma

Za fil:
9 dl mleka
9 kašika šećera
3 pudinga od vanile(ili 9 kasika brasna )
200 g margarina

Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašika ulja
1 kašika margarina

Priprema:
Za Kore:
Odvojiti belanca od žumanaca pa ih sa šećerom umutiti u čvrst šam. Postepeno dodavati žumanca, vanil-šećer, vodu, ulje i brašno pomešano sa preškom za pecivom muteći dok se ne dobije ujednačena smesa. Masu podeliti napola pa u jedan deo umešati rendanu koru limuna a u drugi kakao i rum.
Dva kalupa za srneća leđa nauljiti i posuti brašnom te u jedan sipati žutu, a u drugi braon smesu.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 150°C i nastaviti sa pečenjem još 15–20 min.
Pečene kore izvaditi iz renrne i samo sve sa kalupom okrenuti na krpu i ostaviti da se ohladi dok preipremite fil 
Za Fil:
 U šerpi sjediniti 7 dl mleka, šećer i vanil-šećer pa kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile(ili brašno ), pa umešati u ključalo mleko i kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.(moze biti i mlako ali nikako vruće )
 Penasto umutiti margarin pa ga sjediniti sa ohlađenim pudinglom i izmiksati. 
Slaganje :
 Isjeći kore na šnite preko svakog rebra zatim  šnitu svetlog i tamnog biskvita premazivati pripremljnim filom i slagati na tacnu jednu do druge da bi se oblikovao kolač. Preostalim filom premazati oblikovani kolač i ostaviti da se stegne.
 Posebno pripremiti glazuru. Sjediniti puter, ulje i čokoladu pa zagrevati na pari uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
 Čokoladnom glazurom preliti kolač.
 Ohladiti kolač ponovo u frižideru da se glazura stegne .
 Kada se glazura stegne kolač ukoso seći na šnite da bi se oblikovale šare.

Napomena ja sam radila i sa mljevenim orasima umjesto glazure obilno pospem orasima da prekrijem kremu . 
Prijatno !

Ako želite nešto ukusno kuhano pojesti za ručak napravite: Juneći Paprikaš


Potrebno:
1 kg junetine bez kosti 
2 kašike masti
4 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
2 veće šargarepe
5 krompira
2 veća paradajza
1 juneća kocka za supu
voda po potrebi
so, biber
1 kašika aleve paprike
peršun za dekoraciju

Priprema:
Meso oprati i osušiti, ukloniti žilice pa iseći na kocke ne presitne . Crni luk sitno iseckati, beli luk ispasirati, šargarepu izrendati a krompir i paradajz iseći na kocke.
 Ugrejati dublji sud pa dodati mast da se razgreje. Kratko zatim dodati crni luk i blago posoliti, pa dinstati uz povremeno mešanje i smanjiti temperaturu.
 Kada luk postane mekan, dodati meso i propržiti sa svih strana toliko da porumeni.
 U to dodati povrće, izmrvljenu kocku supe, alevu papriku i toplu vodu toliko da sve bude dobro prekriveno tečnošću. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 2,5 sata, uz povremeno dodavanje tople vode i mešanje.
 Kada meso postane mekano, isključiti ringlu, začiniti prema ukusu i ostaviti da se još malo krčka.
 Služiti toplo i dekorisati iseckanim peršunovim listom.
Savet: Ne treba preterivati sa dodavanjem tečnosti. Skuvano jelo treba da bude nalik gustoj čorbi tj. klasničnom paprikašu.
Poslužiti toplo .
Prijatno!

Fine Čokoladne Šil kocke !


Potrebno 
Za kore:
210 g putera
210 g šećera u prahu
11 jaja
210 g mlevenih oljuštenih badema
75 g čokolade
11 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
2 dl mleka
2 kašike ruma

Za fil:
11 jaja
210 g šećera
75 g čokolade
210 g putera

Za glazuru:
150 g čokolade
1 dl vode
150 g šećera

Priprema:
Za Kore:
 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
 Posebno umutiti puter sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedno po jedno žumance. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
U umućenu smesu od žumanaca dodati šam od belanaca, mlevene bademe i mešavinu brašna i praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
 Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim sipati u nju polovinu pripremljene smese za koru. Peći  u zagrejanoj rerni na 180C. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

 Posebno sjediniti mlijeko i rum pa dobijenom mešavinom poprskati pečene kore.

Za Fil:
Umutiti  jaja i šećer te kuvati na pari uz neprestano mešanje da se zgusne.
 Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. U ohlađenu smesu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
Slaganje :
 Poprskane kore mlijekom i rumom  premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
 Preko gornjeg fila preliti glazuru od čokolade  ( čokoladu, vodu i šećer  prokuvati).
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Posne Rafaelo kuglice !


Potrebno:
400 grama kokosa
400 grama šećera u prahu
400 grama mljevenog posnog keksa
4 -5 većih  banana

Način pripreme:
Prvo viljuškom ispasirajte banane, pa im dodajte šećer u prahu, i dobro promešajte.
Polovinu od pripremljenih 400 grama kokosa (drugih 200 grama ostaje da u njega uvaljate kuglice) dodajte bananama i šećeru i sav mljeveni keks.
Rukom miješajte dok ne budete dobili ujednačenu , glatku smjesu.Poredajte prvo sve papirne korpice na poslužavnik, pa krenite da oblikujete kuglice, uvaljajte u kokos i redajte u korpice.
Napomena : ako ipak ne volite keks, klasične rafaelo kuglice možete spremiti od sojinog mlijeka u prahu i posnog margarina i biće posne.
Prijatno !

Nježne i ukusne kocke od kestena i jabuka !


Potrebno:
125 g putera
125 g šećera u prahu
1 vanil-šećer
2 žumanceta
2 kašike kakaoa
1 kašika ruma
500 g kesten pirea
50 g šećera
6 jabuka
5 dl slatke pavlake

Pripema:
 Žumanjke umutiti na pari te dodati  i sjediniti puter, šećer u prahu, vanil-šećer, kakao, rum i kesten pire,   te   dobro izmešati kako bi se dobila kompaktna masa. Od dobijene mase formirati donju koru   pravougaonog   oblika debljine 1,5 cm.
 Jabuke oguliti, očistiti ih od koštica te iseći na manje komade, a potom posuti šećerom i ispeći u rerni.   Pečene jabuke ispasirati.
 Ohlađen pire od jabuka premazati preko pripremljene kore.
 Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa je naneti preko pirea od jabuka i ravnomerno rasporediti.Ukrasiti po želji sa malo čokolade ili čime želite .
 Gotov kolač staviti u frižider da se ohladi, a zatim ga iseći na kocke.
Prijatno !

Fine Kocke sa lješnjakom !


Potrebno 
Za koru:
6 bjelananjka
6 kašika šećera
50 g kokosa
100 g mljevenih lješnjaka
1 prašak za pecivo

Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
100 g mlečne čokolade
200 g putera sobne temperature 
2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
3 šlaga
3 dl mleka

Priprema
Za Koru:
Umutiti bjelanjake u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam. U šam od belanaca dodati mlevene lešnike, kokos i prašak za pecivo pa polako promešati varjačom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. da porumeni.Pečenu koru sasvim malo poprskati mlijekom .
Za Fil:
 Žumanca sjediniti sa šećerom i kuvati na pari uz neprestano mešanje.
 Kada se šećer otopi, dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti sa mešanjem dok se i ona ne rastopi. Zatim skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
 Slatku pavlaku umutiti u šlag, a puter penasto umutiti.
 U ohlađenu smesu od čokolade dodati  umućeni puter i šlag od slatke pavlake pa polako promešati varjačom.
Slaganje :
 Koru premazati filom od čokolade.
 Šlag umutiti sa mlekom i premazati preko fila.Ukrasiti možete po želji .
 Ohladite kolač u frižideru bar 2 sata režite na željene kocke  pa poslužite .
 Prijatno!

Prijedlog za Nedeljni ručak :Rolovana Teletina!


Potrebno :
1,2 kg teletine od plećke
4-5 češnjeva belog luka
1 vezica peršuna
5 kašika maslinovog ulja
naribana korica pola limuna
1 crvena paprika babura
1 zelena paprika babura(ili kiseli krastavci )
2 lista lovora
biber u zrnu, so

Priprema:
 Meso razmotati, istanjiti čekićem za meso i očistiti od suvišnih žilica.
 Beli luk iseckati zajedno s peršunom, dodati ulje, so i naribanu limunovu koru.
 Ovom mešavinom premazati meso po celoj površini.
 Crvene paprike iseći na duže tračice i poredati na jedan kraj mesa.
 Na drugi deo plećke poredati zelene paprike isečene na tračice.
 Ivice ostaviti prazne kako biste lakše uvili roladu.
 Rolovano meso uvezati kuhinjskim koncem da fil ne iscuri.
 Roladu staviti u podmazan pleh, preliti uljem, začiniti i ispeći u rerni zagrijanoj 220 stepeni nekih pola sata zavisno od rerne ,
Napomena ako volite sočnije meso onada roladu zamotajte u aluminisku foliju i pecite pola sata zatim otvorite foliju da bi zarudila rolada pecite još 15 min da fino urumeni .
Pečenu roladu očistiti od konca i rezati na kriške i poslužiti .A na mjesto paprika možete staviti razno punjenje po želji meni je isto super u kombinaciji suhog mesa ,sira i šampinjona .
Prijatno!

Prijedlog za ukusan ručak :Ćuretina sa umakom !


Potrebno
1,2 kg ćurećeg belog mesa
1 konzerva tunjevine
2 sardine iz konzerve
200 g majoneza
1/2 kašičice majčine dušice
100 g pelata paradajza
5 zrna kapra
3 kašike soka od limuna
40 g putera
3 dl supe od povrća iz kocke
mešavina začina, biber

Priprema:
Ćureće belo meso natrljati začinima po ukusu i uvezati kuhinjskim koncem kako bi zadržalo željeni oblik.
 U teflonskom tavi ugrejati puter, spustiti u njega pripremljenu ćuretinu i propržiti je sa svih strana. Zatim postepeno dolivati supu od povrća i dinstati dok meso ne omekša.
 Dinstanu ćuretinu ocediti od suvišne tečnosti, uviti u foliju i ostaviti da se prohladi.
Za umak:
 Tunjevinu i sardinu izvaditi iz konzerve i ocediti od suvišne masnoće.
 U blender staviti tunjevinu, sardinu, majonez, pelat paradajza, kapar, sok od limuna, majčinu dušicu i   začine po ukusu, te izmiksati.
 Prohlađenu ćuretinu iseći na tanke listove i preliti pripremljenim umakom.
Uživajte u ukusnom zalogaju prijatno!

Torta za sve prilike :Svečana torta!


Potrebno :
Za koru:
18 belanaca
450 g šećera
3 kašike sirćeta
Za preliv:
300 g čokolade za kuvanje
125 g margarina
2 jajeta
Za fil I:
18 žumanaca
5 kašika brašna
2 dl mleka
15 kašika šećera
3 vanil-šećera
375 g margarina
Za fil II:
4 dl slatke pavlake

Priprema:
Za Kore:

Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 150 g šećera
uz neprestano mućenje. Zatim dodati kašiku sirćeta i mutiti još nekoliko minuta. U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 140 °C dok se ne osuši. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Za Preliv:
 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
 Čokoladu sjediniti sa margarinom i otopiti na pari.
 Postepeno dodavati umućena žumanca,(ja i njih umutim na pari ) a na kraju dodati sneg od belanaca(i njega na pari umutim) i polako promešati   varjačom.
 Pripremljen preliv ravnomerno razliti preko osušenih kora.

Za Fil I:
 U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, mleko, šećer, vanil-šećer i brašno.
Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
 U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Za Fil II:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
Finalni postupak:
 Na prvu prelivenu koru naneti jednu trećinu fila I i ravnomerno ga rasporediti. Preko njega premazati jednu trećinu šlaga od slatke pavlake.


Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom. Preostalim filom premazati celu tortu i odozgo naneti šlag od slatke pavlake i dekorisati po želji.
Ohladiti  dobro u frižderu pa poslužiti .
Prijatno !

Torta Snikers bez pečenja !


Potrebno:
5 žumanjaka
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
500 ml vrhnja za šlag
300 g kikirikija u ljusci
150 g čokolade za kuhanje
malo maslaca i malo mlijeka

Priprema :
 Žumanjke miksati dok ne dobijete glatku kremu te je staviti u posudi na paru na najmanje 4 minute uz neprestano miješanje, skinuti s pare i ostaviti da se malo ohladi.
 U međuvremenu vrhnje za šlag istucite u snijeg, bjelanjke također istucite u čvrsti snijeg pa u njih naizmjenično dodajte žlicu vrhnja, žlicu šećera i žlicu žumanjaka te miksajte na najmanjem stupnju okretaja miješalica. Nastavite s dodavanjem sastojaka dok sve ne potošite i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kremu stavite u hladnjak na desetak minuta. U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite na paru da se rastopi, kada se omekša dodajte malo maslaca i 2 žlice mlijeka kako bi dobili čokoladnu glazuru.
 Krenite sa slaganjem slojeva torte, na dno kalupa za tortu stavite trećinu mljevenog i usitnjenog kikirikija,preko tog sloja namažite trećinu pripremljene kreme, ponovno stavite sloj kikirikija i preko njega žlicom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite kremu, preko nje stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću žlice, nastavite sa slojem kreme potom posipajte preostalim kikirikijem i na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom.
Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač, izvadite netom prije posluživanja i uživajte!
Prijatno!

Brza Puding Torta !


Potrebno
1 gotova biskvitna podloga ona deblja 
Za kremu
1 vrećica Pudinga čokolada
1 vrećica Pudinga vanilin
600 ml mlijeka
 6kašika  šećera
200 g maslaca
1 vrećicaVanilin šećera
2 vrećice Šlag pjene

Priprema:
Pudinge skuhajte svaki posebno u po 300 ml mlijeka sa po 3 kasike  šećera i ohladite. Posebno pjenasto izmiješajte maslac, i vanilin šećer, pa pola umiješajte u jedan, a pola u drugi puding.(ako volite slade dodajte secera u prahu u maslac)
Biskvit prerežite na dva dijela pa donji biskvit stavite u okrugli kalup za torte. Čokoladni puding rasporedite preko biskvita, poklopite ga drugim dijelom biskvita te po njemu namažite puding od vanilije.
Poravnajte površinu, nanesite tučenu šlag pjenu i ukrasite po želji.
Tortu dobro ohladite u u frižideru pa poslužite .
Prijatno!
Napomena :
Umjesto biskvita  možete staviti i plazma ili petit keks namočen malo u mlijeko .

Na jednostavan način :Žerbo Torta!


Potrebno :
15 jaja,
770 g šećera,
550 g oraha,
3 kašike brašna,
400 g maslac,
200 g čokolade,
500 g šećera u prahu,
1 limun.
Priprema :
U velikom pravougaonom plehu posebno ispeći 3 kore od po 5 belanaca, 150 g šećera, 150 g mlevenih oraha i kašiku brašna.Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrsti šaum dodati orahe i umutiti lagano kuhačom ipeć kore u rerni zagrijanoj na 180 nekih 20 min .
Ohlađene kore staviti na sto jednu pored druge pa ih premazivati sa sledeća tri nadjeva:

Prvi nadjev:  Upržiti 320 g šećera, dodati 75 g maslaca i premazati sve tri kore.
Drugi nadjev: Rastopiti 200 g čokolade sa 75 g maslaca, pa premazati sve tri kore preko prvog nadjeva.
Treći nadjev: Mutiti na pari 15 žumanaca sa 250 g šećera u prahu. Dodati sok od jednog limuna i kuvati dok se masa ne zgusne. Posebno umutiti 250 g maslaca sa 250 g šećera u prahu, pa pomešati sa ohlađenim kremom od žumanaca. Dobro izmiješati, pa premazati sve tri kore preko drugog nadjeva.
 Dio ovog nadeva ostaviti za premazivanje torte sa spoljne strane.
Nadevene kore stavljati jednu preko druge, premazati tortu spolja i posuti je orasima ili čokoladnom glazurom po želji .
Ohladiti tortu bar 4-5 sati u frižideru da se kore odpuste i ukusi spoje .
Rezati na željena parčad pa poslužiti .
Prijatno !