Potrebno :
Za koru:
18 belanaca
450 g šećera
3 kašike sirćeta
Za preliv:
300 g čokolade za kuvanje
125 g margarina
2 jajeta
Za fil I:
18 žumanaca
5 kašika brašna
2 dl mleka
15 kašika šećera
3 vanil-šećera
375 g margarina
Za fil II:
4 dl slatke pavlake
Priprema:
Za Kore:
Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 150 g šećera
uz neprestano mućenje. Zatim dodati kašiku sirćeta i mutiti još nekoliko minuta. U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 140 °C dok se ne osuši. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
uz neprestano mućenje. Zatim dodati kašiku sirćeta i mutiti još nekoliko minuta. U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 140 °C dok se ne osuši. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Za Preliv:
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
Čokoladu sjediniti sa margarinom i otopiti na pari.
Postepeno dodavati umućena žumanca,(ja i njih umutim na pari ) a na kraju dodati sneg od belanaca(i njega na pari umutim) i polako promešati varjačom.
Pripremljen preliv ravnomerno razliti preko osušenih kora.
Za Fil I:
U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, mleko, šećer, vanil-šećer i brašno.
Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Za Fil II:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
Finalni postupak:
Na prvu prelivenu koru naneti jednu trećinu fila I i ravnomerno ga rasporediti. Preko njega premazati jednu trećinu šlaga od slatke pavlake.
Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom. Preostalim filom premazati celu tortu i odozgo naneti šlag od slatke pavlake i dekorisati po želji.
Ohladiti dobro u frižderu pa poslužiti .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar