petak, 24. studenoga 2017.

Brza Šampita -Gotova za 15 minuta !Ovo trebate probati !



Potrebno
Za koru: 
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kas mlijeka
6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo

Za šaum :
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1 dl vode
prstohvat soli


Priprema :
Za koru 
    Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i prašak za pecivo
    U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20.Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.
    Za šaum staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha to možete učiniti odmah kada napravite koru. Dok provrije smanjiti na najmanju temperaturu
    Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.
    Dotle je secer sa vodom provrio…
    Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg ne odjednom …na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.
    Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min
    Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
    Na ohladjenu koru staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora….
    Staviti u frizider da se ohladi.
    Napomena :
    Kolicina jaja se moze povecavati po zelji…Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera…
    Prijatno!

Kinder Bueno kocke-Zaista čarobna poslastica !


Potrebno
 za koru :
10 bjelanjaka za snijeg
15 žlica šećera
1 žlica octa
2 žlice brašna
15-20 dkg nasjeckanih lješnjaka

Za kremu:
1 i 1/2 l mlijeka
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
5 žlica brašna
10 žlica šećera
30 dkg maslaca
10 dkg šećera u prahu


 Za glazuru:
    20 dkg otopljene mliječne čokolade koju prelijemo po kolaču,
     2 vrećice šlaga istučemo u pjenu i stavimo na čokoladu. 
     5 dkg mljevenih lješnjaka i sa 5 dkg ribane čokolade.

Priprema:
    Kinder bueno je omiljena slastica i ovaj recept je izvorno za kinder bueno tortu, ali naša verzija je s nešto manje sastojaka i taman stane u lim za pečenje(protvan). Za inspiraciju pogledajte slike i sigurno ćete isprobati recept. Prvo istučemo bjelanjke, dodajemo šećer, ocat, brašno. Izlijemo na masni papir, na koji smo ravnomjerno rasporedili lješnjake.
    Koru  pečemo 1 sat na 150 stupnjeva. Kad je gotov, okrenemo ga tako da lješnjaci budu s gornje strane. Odmah namažemo sa 30 dkg Nutele ili i manje, ako ne želimo da bude presladak.
    Za kremu :
    Umutimo žumanjke Sa šećerom dodamo puding i malo mlijeka i sve zakuhamo u preostalo mlijeko koje smo stavili da zavrije. Kad je krema gotova stavimo je da ohladi .Pa u nju dodamo umućeni maslac sa šećerom u prahu .
    Kremu podijelimo na dva dijela, pa u jedan dodamo 10 dkg otopljene mliječne čokolade, a u drugi 1 vrećicu vanilin šećera. Na koru mažemo i 1 žlicu crne kreme, jednu žlicu bijele kreme, gore glazura i šlag.i pospemo sa lješnjacima i čokoladom .Ostavimo kolač na hladenje u frižider bar 2-3 sata .
    Ohladeni kolač režemo na željene kocke i poslužimo .
    Prijatno uživajte u ovoj čarobnoj poslastici !

Brza i ukusna :Torta Bijeli oblak!


Potrebno :
500 g šlaga
500 ml kisele vode
250 g crnog dela eurokrema
200 g mljevene plazme
3 šlag krema od vanile
50 g rendana čokolade
100 g drobljenog lješnika

Priprema:
Umutiti šlag i kiselu vodu pa podeliti na dva dela.
U prvi dodati krem, a u drugi keks.
Šlag krem umutiti.
U kalup prvo sipati fil od keksa pa posuti sa malo lešnika i čokolade.
Preko toga fil od krema pa opet malo lešnika.
Na vrh sipati šlag krem i lepo poravnati i posuti lešnicima.
Staviti u friz pa par sati pred služenje u frižider.
Ukrasiti po želji .
    Prijatno!

četvrtak, 23. studenoga 2017.

Jogurt Torta !



Potrebno:
Za podlogu :
250 gr mljevenog petit keksa
150 gr otopljenog maslaca
50 gr šećera u prahu

Za kremu :
500 ml vrhnja za šlag
4 čvrsta jogurta
2 vrećice želatine
8 žlica vode
4 žlice šećera
voće po želji ja sam koristila limenku miješanog voća

Priprema

Za podlogu :

Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Rashlađeni maslac i šećer u prahu dodajte u mljevene kekse, te sjedinite.


Na tacnu postavite obruč i rasporedite smjesu po dnu, lagano prstima pritisnite.

Možete tako staviti u frižider dok pripremite kremu.

Za kremu :

Prvo želatinu nakvasite sa vodom i ostavite da stoji, tako će se stegnuti, možete to učiniti odmah u malom lončiću.

Za to vrijeme izradite vrhnje u čvrsti šlag.
U šlag dodajte jogurte i šećer, te pomiješajte.


Želatinu istopite, inače ja radim tako da vatru smanjim na najmanje i još dignem lončić malo iznad čisto da mi se želatina topi, a da ne bude vruća.
 Dodajte rastopljenu želatinu polako uz stalno miksanje.


 Ubacite voće i sve pomiješajte.


 Smjesu ulijte u kalup, poravnajte i stavite hladiti, najbolje preko noći.
Ohladenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Čokoladna torta sa višnjama !


Potrebno:
Za koru:
1 jaje
1 šolja smeđeg šećera
1/2 šolje oštrog brašna
1/2 šolje glatkog brašna
1  praška za pecivo
1 kašika sode bikarbone
1/2 šolje kakaa
1/2 šolje mlijeka
1/4 šolje ulja
1 vanili šećer
1/4 šolje vrele vode

Za Fil od višnje:
1 tegla višanja
50 g šećera
40 g finog jestivog kukuruznog škroba
malo cimeta

 Za Prvu kremu:
200 g tamne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Za Drugu kremu:
200 g mliječne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Za koru 
Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.Postepen dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati dvije minute. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.Koru peći u rerni zagrijanoj 180 stepeni nekih 15-20 .min zavisnood rerne .
Za fil od višanja :
Ocijedite višnje, te u sok od višnji umiješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umiješate višnje. Nadjev od višnje razmažite po ohlađenoj kori 
Za prvu kremu :
Pripremite u jednoj zdjeli 200 grama tamne čokolade narezane na kockice, ugrijte do vrenja  150 mililitara slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i lagano promiješajte da se čokolada otopi.
U međuvremenu istućite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag te postupno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na ohlađenu koru  i višnje. Stavite u hladnjak na pola sata.

Za drugu kremu isti je kao kod prvog sloja kreme, samo što uzimate mliječnu čokoladu. Zalijete po ohlađenom prvom sloju te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.Ukrasite po želji .
Ohladenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno !

srijeda, 22. studenoga 2017.

Osjećaj lijepog zalogaja :Čoko malina kocke !


Potrebno 
Za koru:
3 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera (10 gr)
1 dcl ulja
1 dcl mleka
2 pudinga od čokolade
1 kašika kakaoa
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
400 gr malina

Za fil 1
3 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade

Za fil 2
100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl vode
čokolada za ukrašavanje

Priprema :
Za koru 
U mutiti 3 žumannjka sa 200 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera, dodati ulje, mlijeko, prah od čokoladnog pudinga, brašno, kakao, prašak za pecivo i sneg od umućena 3 belanjka.
Masu izmešati, staviti u kalup veličine 20×30 cm prethodno pouljen i posut brašnom. Po vrhu rasporediti 400 gr malina. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.


Za fil 1. U posudu staviti slatku pavlaku, dodati kockice čokolade i kuvati na tihoj vatri (masa ne sme da provri), dok se čokolada ne istopi. Dobro ohladiti u frižideru najmanje 2-3 sata, umutiti mikserom i premazati hladnu koru.
Za fil 2:
Umutiti šlag krem u prahu sa vodom i premazati preko prvog fila. Ukrasiti rendanom čokoladom.
Ohladiti i seći na kocke te posluziti i uživati u ovoj čoko voćnoj fantaziji :
Prijatno!

Neodoljive Kocke !


Za Podlogu:
28 kom (za podlogu 28×37 cm) petit keksa
Za Preljev za kekse:
3 dcl čokoladnog mlijeka
3 velike žlice ruma
Za Kremu 1:
3 dcl vrhnja za šlag (nezaslađenog)
3 x 125 g (3 čašice) gotovog mliječnog pudinga čokolada noir
6 velikih žlica šećera
1 i 1/2 vrećica instant želatine
200 g sjeckane mliječne čokolade
Za Kremu 2:
500 g sira mascarponea
4 dcl vrhnja za šlag
8 velikih žlica šećera
1 i 1/2 vrećica instant želatine
1 velika žlica ruma
nekoliko kapi Vanilla Butter arome
100 g krokanta od lješnjaka
Za Posip:
po potrebi kokosa

Priprema:
Tacnu na kojoj ćemo pripremati kolač obložimo najlon folijom, stavljamo okvir i u njega još jedan komad najlon folije
Na foliju unutar okvira poslažemo petit kekse i namočimo ih preljevom od čokoladnog mlijeka i ruma
Za Kremu 1:
Tri gotova pudinga lagano sjedinimo sa šećerom pa ih umiješamo u čvrsti šlag u koji smo umiješali instant želatinu
200 g mliječne čokolade nasjeckamo na sitne kockice pa ih špatulom umiješamo u kremu
Dobro sjedinjenu (ručno) kremu ravnomjerno premazujemo preko namočenih keksa
Za Kremu 2:
Sir mascarpone,šećer,žlicu ruma i aromu vanilla butter sjedinimo
Napraviti čvrsti šlag uz dodatak instant želatine
Šlag lagano umiješati u kremu od mascarponea pa dobivenoj kremi dodati i krokant od lješnjaka
Dobivenu kremu staviti preko kreme 1 pritom pazeći samo da gornja krema ostane bijela jer je krema 1 manje čvrsta pa će biti neravna što mi je i bio cilj
.Površinu kolača dobro zagladiti pa obilno posuti kokosom
Ovako pripremljen kolač staviti u led na 2 h
Izvaditi ga iz leda pa ga narezati na kocke koje lagano odmaknemo jednu od druge i vratiti u led
Izvaditi ga pola sata prije serviranja da se lagano odmrzne i nakon toga samo uživati u ledenom desertu
Kolač ne mora biti u ledu ako to ne želite.Može se servirati i dobro, dobro ohlađen.
Prijano!

Sočna torta od jabuka !


Potrebno 
Za koru :
15 dag maslaca
10 dag šećera
3 žumanca
15 dag mljevenih badema
10 dag brašna

Za nadjev 
1 kg jabuka
1 limun
1 kašika šecera 

Za žuti Fil 
5 žumanaca
20 dag šećera
6 žlica gustina
7 dcl mlijeka
2 žličice vanilin šećera

Za bijeli fil 
8 bjelanaca
25 dag šećera u prahu

Za ukrašavanje :lješnjaci ili bademi po želji 
Priprema :
Za koru :
Zumanjke umutiti sa šećerom dodati otopljeni maslac 
i ostale  sastojke i peći 20 min na 180 C.
Za nadjev :
Naribane jabuke s sokom jednog limuna i kašikom šećera  dinstati 10-ak do 15 minuta.
Za Kremu :
Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dodati malo mlijeka i gustin  umutiti pa istresti u mlijeko koje ste stavili da zakipi  skuhati kremu i pustiti da se malo ohladi.
Za bijeli fil 
Istući čvrsti snijeg od bjelanaca s šećerom.

Na mlako tijesto staviti mlake jabuke, mlaku kremu i snijeg od bjelanaca te zapeći 15-ak minuta na 170 C.
Ukrasiti sa poprženim lješnjacima ili bademima 
Tortu ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Kolač kojeg voli svako brzo i jednostavno gotov za 20 min :Bananko !


Potrebno  :
30g želatine u prahu
0,3 dcl vode
300g šećera
1kom ekstrakta od banane

Za ukrašavanje :
čokolade za kuhanje(ako cete radidit glazuru treba vam cijela čokolada i jos kašika do dve ulja ikašika mlijeka istopiti na pari ili laganoj vatri )
ili samo naribajte čokolade preko kolača .

Priprema:
Želatinu pomješati u 1 dcl vode. 300g šećera rastopiti sa 2 dcl vode na štednjaku, ali paziti da ne zakipi. Kada se šećer rastopio uliti ga u veliku zdjelu i staviti unutra želatinu koju smo pomješali sa vodom. Miksati 15 min pa dodati ekstrakt od banane (cijelu bočicu) i ne gasite mikser kada dodajete ekstrat .
Pa miksati još 5 min.. Tepsiju  u koji cemo staviti dobro namazati sa uljem. Znaci gasi mikser i brzo izli u tepsiju  jer se brzo stegne.Kasnije naribati ili istopiti čokoladu po njemu. može se rezati za 15 min.Ukrasite po želji !
    Prijatno!

Medni čokoladni kolač gotov za 15 min!


Potrebno:
1 l mlijeka
200 g Gussnela (gustina)
1,5 šolja oko 300 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
5o g maslaca
3 kašike meda
1 kom Burbon vanilin šećera
oko 30 kom Turski keks (ako nema moze i petit )
slatko vrhnje za ukras .
Priprema:
U većoj posudi izmiješati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mlijeko podgrijati da bude mlako, sipati po malo u smjesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno miješanje žicom dok se ne zgusne. U vruće dodati maslac i med i miješati da se istope.
U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smjesu, ostaviti 3-4 kašike, zabosti  keks
premazati ostatkom smjese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smjesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći.Ohladen kolač okrenuti naopako na tasnu  skloniti foliju i ukrasiti  slatkim vrhnjem i još  po želji 
Ohladen kolač rezati na šnite pa poslužiti .
Prijatno !

Kolač:Nebeske kocke !


Potrebno 
Za koru :
5 bjelanjaka
8 kašika šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
10 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakaa
5 kašika krupno mljevenih oraha
5 žumanjaka

Za Kremu od malina/višanja :
600 gr malina(višanja )
2 dl vode
5 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
1, 5 dl vode
2 vrećice želatine

Krema od vanilije:
1, 2 l mlijeka
10 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
4 kašike  gustina
150 gr margarina
1 vanilija šećer

Za glazuru :
100 gr čokolade 
2 kašike ulja 
1kašika mlijeka 

Priprema 

Za Koru :
Žumanjke dobro pomiješati sa šećerom, dodati ostale sastojke i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za pečenje (dimenzije 42×36) i peći na 180ºC. Pečeni  koru preliti sa 2 dl čokoladnog mlijeka.

Za kremu od Malina ili višanja :U posudi kuhati maline sa šećerom i 2 dl vode. Khati dok se šećer ne otopi i potom dodati puding pomiješan sa 1,5 dl vode i želatinu (otopiti prema uputama na kesici). Miješati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi i ostaviti da se krema malo ohladi. Mlaku kremu preliti preko kore .

Za kremu od vanilije :Puding i gustin skuhati u mlijeku i šećeru. Kada se krema ohladi umiješati margarin.
Dodatni sastojci
400 gr  turskog keksa 
vruće mlijeko za namakanje keksa
Za glazuru na laganoj vatri istopiti čokoladu ,ulje i mlijeko da se masa sjedini .Zatim prohladiti i  preliti  gotov kolač .
Polovinu kreme od vanilije premazati preko kreme od malina, poslagati keks namočen u mlijeko (čokoladni dio okrenuti prema gore) i premazati ostatkom kreme od vanilije. Gotov kolač preliti sa čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
    Ohlađen kolač rezati na željene komade pa poslužiti .
    Prijatno!

Ljepota užitka -Brownie kokos čokoladna torta!


Potrebno 
Za koru :
100g maslaca
2 jaja
100 g šećera
3   kašike kakaa
100g brašna
2 kašike mlijeka

Za kremu:
400ml kokosovog mlijeka
200ml slatkog vrhnja
125 ml mlijeka
2 jaja
140g šećera
60 g gustina
80 g kokosovog brašna
200g čokoladnih kapljica ili komadića

Za čokoladni mousse
150g čokolade
400 ml slatkog vrhnja
1  kašika šećera u prahu
2 kremfixa

Za ukrašavanje
slag
listići kokosa

Priprema :

Za koru :
Pomiješamo jaja i šećer i miksamo nekoliko minuta dok ne postanu pjenasta i svijetlija.Dodamo omekšali maslac i sve dobro umiksamo.Dodamo prosijano brašno i kakao i izmiksamo i na kraju dodamo još 2kašike mlijeka i dobro umiješamo.Smijesa je malo gušca pa je razmažite po kalupu ili tepsiji ..Pećemo na 180 stupnjeva nekih 15 minuta Zatim ohladiti biskvit.

Za kremu od kokosa staviti u lončić kokosovo mlijeko,vrhnje za šlag i mlijeko i zagrijavati na vatri do vrenja.U drugoj posudici pomiješati jaja,gustin i šećer.Dobro promiješati.Kad je mlijeko počelo vriti,malo dodati u jaja i pomiješati i sve vratiti u mlijeko i kuhati kao puding.Nekih 5 min.Miješati stalno da se ne naprave grudice.Skinuti sa vatre i umiješati kokosovo brašno.
Pola kreme rasporediti po kori ,po njemu posipati čokoladu pa po čokoladi ostatak kreme.Razmazati i paziti da se ne pomiješa previše krema sa čokoladom jer će se čokolada poičeti topiti.Dobro ohladiti.

Za čokoladni mousse ugrijati 100 ml slatkog vrhnja i preliti preko nasjeckane čokolade.Ostaviti 1 minutu i promiješati tako da se sva čokolada otopi.U drugoj posudi umutiti slatko vrhnje u šlag sa 1 kašikom šećera u prahu  .Kad je šlag skoro umučen(da vrhovi ostaju mekani)dodati otopljenu čokoladu i kremfix i sve dobro izmiksati.Izliti na tortu i dobro ohladiti.Najbolje preko noći.
Drugi dan ili kad se mousse stisnuo ukrasiti tortu sa šlagom i kokosom.
Ohladenu tortu režite na parčad pa poslužite .
Prijatno!

Najukusnije Monte Kocke bez pečenja !


Potrebno:
Petit keks za podlogu

Za bijelu kremu :
1l mlijeka + 1 dcl za keks
12 kašika gustina
8 kašika šećera
200 g margarina

Za smeđu kremu :
300 g čokolade za kuhanje
1/2 l slatkog vrhnja 

Priprema:
Za bijelu kremu :
Staviti 8 dcl mlijeka sa 8 kašika šećera da se kuha, a u 2 dcl razmutiti 12 kašika gustina.Zakuhati kao puding.U ohlađeno dodati 200 g izmiksanog  margarina.Zatim premazati preko podloge od keksa .
Za vrijeme dok se krema hladi pripremiti petit podlogu : keks namočiti mlijekom ,redati u tepsiju/kalup.
Za smeđu kremu :
Zagrijati 1/2 l slatkog vrhnja,ne smije proključati, pa u toplo dodati izlomljenu čookoladu miješati dok se čokolada ne istopi .Prohladenu masu sipati preko prve kreme izravnati i ostaviti da se kolač u potpunosti ohladi pa poslužiti .
Prijatno!