srijeda, 22. studenoga 2017.

Kolač:Nebeske kocke !


Potrebno 
Za koru :
5 bjelanjaka
8 kašika šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
10 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakaa
5 kašika krupno mljevenih oraha
5 žumanjaka

Za Kremu od malina/višanja :
600 gr malina(višanja )
2 dl vode
5 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
1, 5 dl vode
2 vrećice želatine

Krema od vanilije:
1, 2 l mlijeka
10 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
4 kašike  gustina
150 gr margarina
1 vanilija šećer

Za glazuru :
100 gr čokolade 
2 kašike ulja 
1kašika mlijeka 

Priprema 

Za Koru :
Žumanjke dobro pomiješati sa šećerom, dodati ostale sastojke i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za pečenje (dimenzije 42×36) i peći na 180ºC. Pečeni  koru preliti sa 2 dl čokoladnog mlijeka.

Za kremu od Malina ili višanja :U posudi kuhati maline sa šećerom i 2 dl vode. Khati dok se šećer ne otopi i potom dodati puding pomiješan sa 1,5 dl vode i želatinu (otopiti prema uputama na kesici). Miješati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi i ostaviti da se krema malo ohladi. Mlaku kremu preliti preko kore .

Za kremu od vanilije :Puding i gustin skuhati u mlijeku i šećeru. Kada se krema ohladi umiješati margarin.
Dodatni sastojci
400 gr  turskog keksa 
vruće mlijeko za namakanje keksa
Za glazuru na laganoj vatri istopiti čokoladu ,ulje i mlijeko da se masa sjedini .Zatim prohladiti i  preliti  gotov kolač .
Polovinu kreme od vanilije premazati preko kreme od malina, poslagati keks namočen u mlijeko (čokoladni dio okrenuti prema gore) i premazati ostatkom kreme od vanilije. Gotov kolač preliti sa čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
    Ohlađen kolač rezati na željene komade pa poslužiti .
    Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar