Potrebno:
Za koru:
1 jaje
1 šolja smeđeg šećera
1/2 šolje oštrog brašna
1/2 šolje glatkog brašna
1 praška za pecivo
1 kašika sode bikarbone
1/2 šolje kakaa
1/2 šolje mlijeka
1/4 šolje ulja
1 vanili šećer
1/4 šolje vrele vode
Za Fil od višnje:
1 tegla višanja
50 g šećera
40 g finog jestivog kukuruznog škroba
malo cimeta
Za Prvu kremu:
200 g tamne čokolade
350 ml slatkog vrhnja
Za Drugu kremu:
200 g mliječne čokolade
350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za koru
Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.Postepen dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati dvije minute. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.Koru peći u rerni zagrijanoj 180 stepeni nekih 15-20 .min zavisnood rerne .
Za fil od višanja :
Ocijedite višnje, te u sok od višnji umiješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umiješate višnje. Nadjev od višnje razmažite po ohlađenoj kori
Za prvu kremu :
Pripremite u jednoj zdjeli 200 grama tamne čokolade narezane na kockice, ugrijte do vrenja 150 mililitara slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i lagano promiješajte da se čokolada otopi.
U međuvremenu istućite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag te postupno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na ohlađenu koru i višnje. Stavite u hladnjak na pola sata.
Za drugu kremu isti je kao kod prvog sloja kreme, samo što uzimate mliječnu čokoladu. Zalijete po ohlađenom prvom sloju te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.Ukrasite po želji .
Ohladenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar