Potrebno
Za koru :
15 dag maslaca
10 dag šećera
3 žumanca
15 dag mljevenih badema
10 dag brašna
Za nadjev
1 kg jabuka
1 limun
1 kašika šecera
Za žuti Fil
5 žumanaca
20 dag šećera
6 žlica gustina
7 dcl mlijeka
2 žličice vanilin šećera
Za bijeli fil
8 bjelanaca
25 dag šećera u prahu
Za ukrašavanje :lješnjaci ili bademi po želji
Priprema :
Za koru :
Zumanjke umutiti sa šećerom dodati otopljeni maslac
i ostale sastojke i peći 20 min na 180 C.
Za nadjev :
Naribane jabuke s sokom jednog limuna i kašikom šećera dinstati 10-ak do 15 minuta.
Za Kremu :
Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dodati malo mlijeka i gustin umutiti pa istresti u mlijeko koje ste stavili da zakipi skuhati kremu i pustiti da se malo ohladi.
Za bijeli fil
Istući čvrsti snijeg od bjelanaca s šećerom.
Na mlako tijesto staviti mlake jabuke, mlaku kremu i snijeg od bjelanaca te zapeći 15-ak minuta na 170 C.
Ukrasiti sa poprženim lješnjacima ili bademima
Tortu ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar