Potrebno
Za koru:
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kas mlijeka
6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo
Za šaum :
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1 dl vode
prstohvat soli
Priprema :
Za koru
- Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i prašak za pecivo
U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20.Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.
- Za šaum staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha to možete učiniti odmah kada napravite koru. Dok provrije smanjiti na najmanju temperaturu
Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.
Dotle je secer sa vodom provrio…
- Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg ne odjednom …na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.
- Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min
Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
Na ohladjenu koru staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora….
Staviti u frizider da se ohladi.
- Napomena :
Kolicina jaja se moze povecavati po zelji…Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera…
- Prijatno!