Potrebno
Za koru:
5 bjelanjaka
5 kašika šećera
2 kašike brašna
100 g. kokosa
1 kašikica praška za pecivo
hladnog mleka za prelivanje pečene kore
Za kremu:
1/2 l. mleka
5 kašika gustina ili brašna
5 žumanjaka
1 vanila šećer
7 kašika šećera
200 g. maslaca ili margarina
100 g. šećera u prahu
2 šlaga
lješnjak ili badem za ukras
Priprema:
Za koru :
Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg, umiješati brašno, kokos i prašak za pecivo i peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji dimenzija 20×30 cm. oko 15 minuta na 180 stepeni. Vruću koru, čim se izvadi iz rerne, preliti hladnim mlijekom. Ostaviti da kora dobro upije mlijeko pa tek onda filovati.
Za kremu:
Umutiti žumanke, gustin, šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i zakuvati u vrelo mlijeko. Kuvati nekoliko minuta uz mešanje pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa sjediniti sa filom tako što dodajete postepeno smjesu u maslac stalno muteći mikserom.
Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa sjediniti sa filom tako što dodajete postepeno smjesu u maslac stalno muteći mikserom.
Pripremljenom kremom premazati koru .
Ako želite možete umutiti šlag pa premazati ili samo posuti kokosom i ukrasiti propženim čitavim lješnjacima ili bademima .Prije služenja kolač dobro ohladiti u frižideru .
Uživajte u ovoj fantastičnoj poslastici .
Prijatno !