petak, 10. studenoga 2017.

Šta reći samo fantastična torta za sve prilike :"Torta sa orasima i rumom "


Potrebno
Za Kore 2x po:
5 bjelanjaka
70 gr Šećera 
3 žumanca
100 gr oraha
50 gr Glatkog brašna
1 kašičica rendane limunove kore
Za kremu :
4 žumanca
180 gr Šećera ( kristal)
50 gr oštrog brašna
2 Pudinga vanilija
2  Vanilin šećera
750 ml mlijeka
250 gr margarina/ maslaca
200 gr oraha
1.5 kašika ruma

Za natapanje kora:
150 ml sok od narandže
1 kašika ruma

Za premazivanje kora
100 gr čokolade za kuhanje
4-5 kašika slatkog vrhnja 

Za Glazuru:
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja


Priprema
.Za kore :
Premiti kalup 26 cm. Staviti papir za pečenje, nauljiti zidove i pobrašniti.
5 bjelanaca umutiti u sneg, dodati 75 gr šećera, dodati 3 žumaca, 50 gr brašna, 100 gr oraha i malo narendane kore od limuna.
Peći na 190 stepeni , probati da li je pečeno čačkalicom, kada je suva gotovo je.
Ispeći dve kore i kada se ohlade iseći na pola koncem, tako da budu četiri kore.
Za kremu :
4 žumanca umutiti sa 180 gr šećera, 2 kesice vanilin šećera, 2 kašike oštrog brašna, 2 pudinga od vanilije i 250 ml hladnog mlijeka.
500 ml mlijeka staviti da provri, u to polagano uz miješanje dodati sjesu sa zumancima i pudingom . Kuhati dok se ne zgusne uz stalno mešanje i ostaviti da se ohladi.
Umutiti mikserom margarin/ maslac pa dodati kašiku po kašiku ohlađenog , fila, 200 gr oraha , 1,5 kašiku ruma.. Sve to sjediniti.
Za natapanje kora :
U sok od narandže staviti rum, svaku koru natapiti sa nekoliko kašika,
 pa zatim je premazati čokoladom rastopljenom sa 5 kašika slatke pavlake.

Filovanje : kora natopljena , premaz od čokolade, krema i na kraju glazura od čokolade.

Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem  na pari ili laganoj vatri 

 Zadnju koru ne premazivati čokoladom samo je natopiti.i premazati kremom cijelu tortu  pa glazura .

Ja sam samo otopila čokoladu i time išarala tortu.
Ohladenu tortu režite na parčad pa poslužite.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar