Potrebno
Za koru :
6 jaja
8 kašika šecera
8 kašika ulja
10 kašika vode
3 kašike kakaa
6 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Za Fil:
1l slatkog vrhnja za kuhanje
, 600 gr.cokolade za kuhanje
i 150 gr. margarina
Za glazuru :
150 gr čokolade
80 ml slatkog vrhnja
50 gr maslaca
Priprema:
Za koru :
Od ovih namirnica ispeci 2 kore. Tepsija dimenzija 20*37. Umutiti jaja i šecer, zatim lagano dodavati ostale sastojke.Peci u zagrijanoj reni na 180 stepeni oko 15 min (zavisno od pećnice ) provjerite čačkalicom dali je kora pečena ako je čačkalica suha gotova je kora .Obadvije kore presjeci po sredini da dobijete 4 kore .
Za fil :
Slatko vrhnje500 ml staviti u posudu i lagano zagrijavati, ne smije da prokuha., zatimdodati čokoladu trebate mjesati malo i skloniti sa vatre . Sada dodati 150 gr.margarina i lagano umiješati. Naj bolje je kremu napraviti dan prije ili dobro ohladiti u frižideru
Umutiti preostalo slatko vrhnje pola vrhnja ostaviti za premaz a pola polagano umiksatiu čokoladnu ohladenu kremu .
premazati prvu koru sa slatkim vrhnjem
pa druga kora cokoladnom kremom ,
pa opet kora pa vrhnje,
zadnu koru premazete čokoladnom kremom i cijelu tortu kolko imate kreme .
Za glazuru :
Na tihoj vatri otopiti čokoladu maslac i slatko vrhnje malo prohladiti pa obilno preliti po torti ako želite možete ukrasiti sa struganom čokoladom .
Tortu ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar