petak, 10. studenoga 2017.

Sočni kolač sa rogačom ! Jednostavan za napravit


Potrebno :
Za koru 
5 jaja srednje veličine
1 solja(2 dcl) ulja
solja secera
solja mlijeka
solja brasna
200 gr rogaca mljevenog
1 prašak za pecivo 

Za preliv 
0,5 l mlijeka(ili manje ako nevolite puno sočno )
6 kasika secera

Zavšni sloj 
2 kesice šlag pjene
i mlijeko ako se ne mute s vodom 

Priprema :

Umutimo jaja sa secerom dok ne pobijele pa dodamo ulje,mlijeko brasno ,prašak za pecivo ,i rogac.
 Jos malo umutimo mikserom i stavimo peci na 200 stepeni oko 20 min.
U medjuvremenu ugrijemo mlijeko sa 6 kasika secera.
Znaci mlijeko ne treba biti vrelo,onako da mozemo podnijeti kad stavimo prst.
Izvaditi pecen kolac,izbockati viljuskom po cijelom kolacu o
i odmah politi sa mlijekom.Ostaviti na hladjenje.Na hladan kolač staviti umucen šlag.


U frizider na par sati i to je sve,
Prijatno.

Šta reći samo fantastična torta za sve prilike :"Torta sa orasima i rumom "


Potrebno
Za Kore 2x po:
5 bjelanjaka
70 gr Šećera 
3 žumanca
100 gr oraha
50 gr Glatkog brašna
1 kašičica rendane limunove kore
Za kremu :
4 žumanca
180 gr Šećera ( kristal)
50 gr oštrog brašna
2 Pudinga vanilija
2  Vanilin šećera
750 ml mlijeka
250 gr margarina/ maslaca
200 gr oraha
1.5 kašika ruma

Za natapanje kora:
150 ml sok od narandže
1 kašika ruma

Za premazivanje kora
100 gr čokolade za kuhanje
4-5 kašika slatkog vrhnja 

Za Glazuru:
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja


Priprema
.Za kore :
Premiti kalup 26 cm. Staviti papir za pečenje, nauljiti zidove i pobrašniti.
5 bjelanaca umutiti u sneg, dodati 75 gr šećera, dodati 3 žumaca, 50 gr brašna, 100 gr oraha i malo narendane kore od limuna.
Peći na 190 stepeni , probati da li je pečeno čačkalicom, kada je suva gotovo je.
Ispeći dve kore i kada se ohlade iseći na pola koncem, tako da budu četiri kore.
Za kremu :
4 žumanca umutiti sa 180 gr šećera, 2 kesice vanilin šećera, 2 kašike oštrog brašna, 2 pudinga od vanilije i 250 ml hladnog mlijeka.
500 ml mlijeka staviti da provri, u to polagano uz miješanje dodati sjesu sa zumancima i pudingom . Kuhati dok se ne zgusne uz stalno mešanje i ostaviti da se ohladi.
Umutiti mikserom margarin/ maslac pa dodati kašiku po kašiku ohlađenog , fila, 200 gr oraha , 1,5 kašiku ruma.. Sve to sjediniti.
Za natapanje kora :
U sok od narandže staviti rum, svaku koru natapiti sa nekoliko kašika,
 pa zatim je premazati čokoladom rastopljenom sa 5 kašika slatke pavlake.

Filovanje : kora natopljena , premaz od čokolade, krema i na kraju glazura od čokolade.

Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem  na pari ili laganoj vatri 

 Zadnju koru ne premazivati čokoladom samo je natopiti.i premazati kremom cijelu tortu  pa glazura .

Ja sam samo otopila čokoladu i time išarala tortu.
Ohladenu tortu režite na parčad pa poslužite.
Prijatno !

"Puding Torta "


Potrebno 
Za tamni dio :
2 vrećice  pudinga od čokolade ili kakaa
5 kašike  šećera
8 dl mlijeka
20 dag prženih mljevenih lješnjaka

Za svijetli dio:
2 vrećice  pudinga od vanilije(može i  ukus slatko vrhnje ili burbon vanilija )
5 kašika šećera
8 dl mlijeka
20 dag kokosova brašna

Za kremu:
2 vrećice kreme za torte i kolače, okusa čokolada
mlijeka po potrebi

Završni sloj :
2, 5 dl slatkog vrhnja

Priprema:
Najprije pripremite kalup za tortu, ovako: obruč kalupa za tortu namažite maslacem i stavite ga na ravan pladanj za torte.
Skuhajte tamni puding, po uputi na vrećici, na 8 dl mlijeka. Primješajte mu pržene mljevene lješnjake. Nalijte u pripremljen kalup. Stavite da se hladi u hladnjaku.
Kad se ohladilo, skuhajte puding od vanilije, po uputi na vrećici primješajte mu kokosovo brašno i oprezno nalijte na onaj puding od čokolade. Stavite u hladnjak i pustite da se  dobro ohladi.
Kremu od čokolade napravite po uputstvu na vrećici. Namažite na ohlađene pudinge. (ostaviti malo sasvim kreme za ukras )Pažljivo odvojite obruč od ohlađene torte 
Umutite slatko vrhnje nemojte da ga premutite  i premažite kolač.Ukrasite sa malo čokoladne kreme koju ste ostavili .
Napomena ako se bojite da će vam pudinzi biti rijetki stavite dodatno po jednu kašiku gustina u pripremi pudinga  sve zavisi koji puding kupite .
Prijatno !

Jednostavna i brza :Vangl Torta!


Potrebno 
Za koru :
6 jaja
10 kašika  šećera
1 limun šećer
5 kašika vode
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Za kremu :
3 pudinga od čokolade(po mogućnosti nugatt )
10 žlica šećera
1 rum šećer
1 l mlijeka
250 g margarina

Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
 3 kašike ulja 
2kašike mlijeka 
čokoladne mrvice za posip 

Priprema
Za koru :
Jaja i šećer pjenasto izmutite, dodajte vodu i na kraju brašno sa pecilnim praškom.
Sve lagano izmiješajte i pecite u namašćenom limu u zagrijanoj pećnici, na 180 ‘C.
Čačkalicom provjerite da li je pečeno, ako je suha, to je to.
Pečenu koru  ostavite da se ohladi, pa ga izrežite na kockice, otprilike 2×2 cm. Izrezanu koru  stavite u veću i duboku posudu.
Za kremu :
Puding skuhajte po uputi na vrećici, pa u toplo dodajte margarin  ne vrelo i miješajte dok se margarin ne otopi.
Toplu kremu lagano sipajte u posudu sa izrezanim  kockicama i lagano miješajte da se sve lijepo sjedini.
Uski rebrasti kalup obložite sa folijom, izlijte dobivenu smjesu i spremite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.
Za glazuru otopiti čokoladu ulje i mlijeko na laganoj vatri ili na pari .
Ohlađeni kolač pažljivo preokrenite na tacnu, maknite foliju i prelijte čokoladnom glazurom,pa ukrasite čokoladnim mrvicama .

Prijatno!

Za prste polizat :Sočna Torta od Maka !


Potrebno
Za koru :
4 jaja
80 g ulja
140 g šećera u prahu
5 g mljevenih badema
140 g mljevenog maka
1/2 praška za pecivo
1 vanili šećera
prstohvat cimeta

Za premaz :
1 dlc bijelog vina
400 g kiselih jabuka
30 g smeđeg šećera
3 velike žlice marmelade od kajsija
5 ml ili 1 žlica ruma

Za preliv :
1 dcl vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuhanje
1 žličica maslaca

Priprema
Za koru :
Ulje i prah  šećer pjenasto izmiksati pa dodavati žumanjke i svakog miksati oko 1 minutu, trebate dobiti glatku masu.
Bjelanjke stući u čvrsti snijeg.
Bademe, mak, prašak za pecivo, vanili šečer i cimet izvagajte posebno te dodajte u prethodnu masu dobro promiješajte te dodajte bjelanjke i lagano promiješajte kuhačom  da vam ne padnu.
Namastite i pobrašnite kalup ili stavite u silikon te na pečenje 30-tak minuta na 160-170C sa ventilatorom ili na 180 bez. Ovo ovisi o pečnici, kad je pečena ohladite  je i prerežite po sredini  .
E tu ovisi na koliko dijelova, ako ste pekli u 24 onda samo jednom a ako ste pekli u 20 onda na dvije kore. Ja sam pekla u 24 silikonu ali mislim da bi ljepše izgledala viša.
Za premaz :
Jabuke ogulite i naribajte te stavite dinstati sa smeđim šećerom i cimetom na vinu, dinstajte dok ne omeknu i tada ih izdrobite vilicom ili štapnim mikserom. U tu smjesu dodajte marmeladu,  i sve još jednom zakuhajte. kad je provrelo dodajte ruma izmiješajte i odmah krenite premazivati kore i okolo torte.
Za preliv :
Ugrij čokoladu, slatko vrhnje i maslac u mikrovalnoj ili na pari, dobro promiješaj i prelij preko torte.Možete ukrasiti sa čokoladom i dodatno ako želite .
Nakon šta se čokolada malo ohladi, možeš uživati u savršenoj makovoj torti.
Prijatno!

Sočni Čokoladni Kuglof!


Potrebno:
2 jaja
1 veća banana
4 velike kašike mljeka
5 velikih kašika dzema
125 g margarina
100 g šećera u prahu 
150 g brašna
pola praška za pecivo
3 velike kašike kakaoa
60 g mljevenih lješnika

Za Dekoraciju:
čokoladna glazura
isjeckan poprzeni  lješnici za preko

Priprema
Jaja odvojiti.Bjelanca sa malo soli ulupati cvrst snjeg, pa ostaviti na stranu.
Bananu izgnjeciti viljuskom, dodati joj mljeko.
Sad rernu zagrijati a 180°C.
Margarin sa secerom u prahu   ulupati, sad tome dodati zumanca jedno po jedno , banana masu i marmeladu.Da se fino sjedini, pa sad dodati brasno pomjesanim sa praskom i kakakom, dodati 60 g ljesnika, i na kraju snjeg-masu od bjelanaca.Fino sve mora da se ujednaci varjačom polako .
Staviti masu u kalup, premazan buterom, i posut prezlama (ako je silikonski, samo pokvasiti malo vodom, posusiti lagano i sipati masu) i peci 35-40 minuta.
Ohladiti pa preliti istopljenom čokoladom sa malo mlijka  i posuti lješnicima .
Prijatno !

Lagana i fina poslastica :Brzi kolač od Kikiriki maslaca !


Potrebno
Za podlogu :
200 g čokoladnih keksa
100 g maslaca
2 kašike  kakaa
2 kašike  meda

Za kremu :
230 gr krem sira
250 ml. kikiriki maslaca
120 gr.  šećera prah
Mala kašikica  vanilinog ekstrakta

Za ukrašavanje 
Čokolada za ukrašavanje ili šlag 

Priprema:
Za podlogu 
Usitnjene kekse pomiješajte sa kakaom, medom i otopljenim maslacem.
Smjesu utisnite u kalup 
Za kremu 
Električnim mikserom izmiksajte šećer i krem sir dok ne dobijete glatku homogenu masu. U tu smjesu dodajte ekstrakt vanilije i kikiriki maslac te ponovo izmiksajte. Takvu smjesu istresite na već pripremljenu podlogu   Držite u hladnjaku barem četiri sata (ako niste u žurbi). Dekorišite po želji  sa šlagom, čokoladnim glazurom  te komadićima čokolade (čokoladu možete naribati pa posuti.) 
Desert gotov za svega 10-tak minuta, odličan u prilikama kada vam dođu nenajavljeni gosti. 
U svakom slučaju vrijedan pažnje zbog svoje jednostavnosti i ukusa.
Ohlađeni kolač rezati na parčad pa poslužiti .

Napomena ako ćete praviti glazuru za ukrasavanje istopite čokoladu na laganoj vatri sa 2-3 kašike mlijeka i jednom kašikom ulja ,malo prohladite pa prelite ravnomjerno po cijelom kolaču, a ako se pak odlučite za šlag umutite ga  po uputama na vrećici .
Prijatno !

Lagani Kakao kolač s keksom -Gotov za tren !


Potrebno:
Piškote Jedno duplo pakovanje (200 grama)
Kakao 3-4 kašike
Mlijeko 1-2 kašike (samo da razblaži kakao)
Džem Bilo koji ukus po želji, najbolje ako je domaći (ja sam koristila višnju)
Šlag pena 1 pakovanje ili slag krema od čokolade )
Čokoladne mrvice (za dekoraciju)

Priprema:
Skuvati dve kašike kakaa u jednoj čaši vode, dok ne proključa, kao kada kuvate običnu kafu 
 Dodajte malo mlijeka!
Piškote natapati u kakao – ne treba dodavati šećar, jer ga na piškotama već ima! redajte piškote na odabranu podlogu, u kojem god želite obliku.
Preko sloja piškota namažite džem (ja sam koristila neki domaći od višnje, ali možete bilo koji po želji. Što domaćinskiji, to bolji .
 Zatim stavite još jedan red namočenih piškota, pa malo džema i tako dok ne potrošite sve kekse (moja podloga je bila uska , pa kolač ima 3 reda .
Umutite šlag iz kesice prema uputstvu. 
Dok mutite, dodajte kašičicu kakaa, kako bi dobio čokoladnu nijansu i ukus(ili uzmite šlag krem od čokolade )!

Premažite ceo kolač šlagom i dekorišite čokoladnim mrvicama! 
Ohladite u frideru i uživajte u ovom laganom, slatkom i jednostavnom dezertu.
Prijatno !

Čokolada i samo čokolada: Savršena torta od čokolade !


Potrebno 
Za koru :
6 jaja 
8 kašika šecera
8 kašika ulja
10 kašika vode
3 kašike kakaa
6 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo


Za Fil:
1l slatkog vrhnja za kuhanje
, 600 gr.cokolade za kuhanje
 i 150 gr. margarina

Za glazuru :
150 gr čokolade 
80 ml slatkog vrhnja 
50 gr maslaca 
Priprema:
Za koru :
Od ovih namirnica  ispeci 2 kore. Tepsija dimenzija 20*37. Umutiti jaja i šecer, zatim lagano dodavati ostale sastojke.Peci u zagrijanoj reni na 180 stepeni oko 15 min (zavisno od pećnice ) provjerite čačkalicom dali je kora pečena  ako je čačkalica suha gotova je kora .Obadvije kore presjeci po sredini da dobijete 4 kore .
Za fil :
Slatko vrhnje500 ml  staviti u posudu i lagano zagrijavati, ne smije da prokuha., zatimdodati čokoladu  trebate mjesati malo i skloniti sa vatre . Sada dodati 150 gr.margarina i lagano umiješati. Naj bolje je kremu napraviti dan prije ili dobro  ohladiti  u frižideru



Umutiti preostalo  slatko vrhnje pola vrhnja ostaviti za premaz a pola polagano umiksatiu čokoladnu ohladenu kremu .
premazati prvu koru sa slatkim vrhnjem 
pa druga kora cokoladnom kremom ,
pa opet kora pa vrhnje,
zadnu koru premazete čokoladnom kremom i cijelu tortu kolko imate kreme .
   
Za glazuru :
Na tihoj vatri otopiti čokoladu maslac i slatko vrhnje  malo prohladiti pa obilno preliti po torti  ako želite možete ukrasiti sa struganom čokoladom .
Tortu ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !


četvrtak, 9. studenoga 2017.

Ukusne kocke ili Euro Kolač !


Potrebno
Za koru :
7 bjelanjaka
150 g šećera
1 dl ulja
7 kašika  brašna
1 prašak za pecivo
100 g prženih lješnaka 

Za kremu
7 žumanjaka
7 dl mlijeka
7 žlica šećera
2 vrećice puding od vanilije
250 g maslaca ili margarina

Za glazuru
200g čokolade
100 g maslaca
malo ulja

i još
1 eurokrem, 
200 g pettit beure keksa
poprženi sitni lješnak za posip

Priprema
Za koru :
Na lim za pečenje 30×40 stavi pek papir i na njega rasporedi ravnomjerno lješnjake.
Ulupaj čvrsti snijeg od bjelanjka i šećera, zatim dodaj ulje, te na kraju lagano kuhačom umiješaj brašno s praškom za pecivo.
Stavi peći u zagrijanu rernu na 180 C 15 minuta.
Kada je kora ispečena okreni da lješnjaci budu gore, te premaži nutelom.
Kekse umoči u vruće mlijeko, te složi preko nutele.
Za kremu :
Mlijeko staviti da zakuha .Jaja i šećer umutiti dodati puding  umutitti sa malo mlijeka .Kad je mlijeko zakuhalo istresti smjesu od jaja i mijesati da nezagori 2-3 minuta .Skloniti s vatre i ohladiti   te u hladno dodat  izrađeni maslac sve sjediniti ,zatim kremu  premazatii po keksima.
Za glazuru :
Istopiti na laganoj vatri čokoladu maslac i ulje .Malo prohladiti pa preliti po kremi ukrasiti poprženim lješnicima .
Kolač ohladiti sjeći na željene komade i poslužiti.
Prijatno!

Božanstvene kocke sa kremom od kokosa !


Potrebno:
Za koru
1 šolja brašna
½ kašičice praška za pecivo
šolja šećera
malo soli
50 g putera
¼ šolje ulja
½ šolje vode
2 kašike kakaa
1/4 šolje mlaćenice
Jaje
½ kašičice ekstrakta vanile

Za preliv :
2 kašike putera
Kašika kakao praha
3 kašike mlijeka
šolja šećera u prahu
malo vanila ekstrakta

Za Kremu:
šolja mlijeka
5 kašika brašna
1 ¼ šolje šećera
šolja putera na sobnoj temperaturi
½ šolje kokosovog brašna plus malo za posipanje
Priprema:

Uključite rernu da se zagrije na 180C, četvrtastu tepsiju namastite i prekrijte masnim papirom.

Za koru:
U većoj posudi izmješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so, pa ostavite sa strane.
U malu posudu stavite puter, ulje, kakao prah i vodu, pa stavite na šporet da prokuha. Kad je prokuhalo skinite sa vatre, pa lagano umješajte u suhe sastojke, na samom kraju dodajte jaje, mlaćenicu i ekstrakt vanile koje ste prethodno umutili u maloj posudi. Tijesto dobro izmješajte da bude glatko i bez grudvica, a zatim sve prelijte u tepsiju i stavite da se peče 15-20 minuta.
Kad je kora gotova još vruću izbodite sa drškom od varjače i ostavite da se prohladi, a vi za to vrijeme napravite preliv.
Za preliv :
U malu posudu stavite puter, kakao i mlijeko da zakuha. Skinite sa vatre, dodajte šećer u prahu i malo ekstrakta vanile, dobro promješajte, pa prelijte preko mlakog kolača. Ostavite da se kolač potpuno ohladi i upije preliv.
Za kremu :
Da biste napravili kremu u posudi, žicom za mućenje izmješajte mlijeko, brašno i šećer, pa stavite na srednje jaku vatru na šporet da zakuha. Konstantno miješajte. Kad je krema prokuhala, pustite da krčka sedam minuta stalno miješajući. Na kraju umješajte vanila ekstrakt, prelijte u plitku posudu i ostavite da se potpuno ohladi. Preko kreme stavite plastičnu foliju da se ne bi stvorila korica.
Kad je krema potpuno hladna, u posudi pjenasto umutite puter mikserom, dodajte kremu i kokos pa sve dobro izmiksajte.
Kremu premažite preko ohlađene kore, a kolač pospite kokosovim brašnom i ostavite da se ohladi.
Ohlađen kolač režite na kocke pa poslužite 
Prijatno!

Fantazija ukusa :Kremasta torta sa lješnacima i kafom !


Potrebno :

15 jaja
 600 g + 10 kašika šećera
 šoljica mleka
 kašika brašna
 šoljica crne kafe
 200g mlevenih pečenih llešnika
 2 kesice krem šlaga 
 čokoladne bombice 
 Priprema
 Za Kore:
 Umutiti dvije kore od po sedam bjelanaka i 300 grama šećera.
 Smjesu od bjelanjaka istresti na pleh  obložen pek papirom .
.Sušiti ih na 120 stepeni sat ipo vremena.
 Pečene kore preseći  na dva dijela.(pažlivo sa korama pošto su lomljive ).
  Za Fil:
 14 žumanaca, jedno čitavo jaje i 10 kašika šećera mutiti na pari.
 Kada je napola kuvano, dodati šoljicu mleka u kojoj je razmućena kašika brašna i šoljicu proceđene   skuvane crne kafe. Kuvati još malo.
 U ohlađen fil dodati umućen puter i 180 g mlevenoih lješnika.
 Nafilovati svaku koru i obložiti filom čitavu tortu.
 Ukrasiti šlag kremom  poprženim sitnim ljesnicima i čokoladnim bombicama .
 Prijatno!