četvrtak, 9. studenoga 2017.

Božanstvene kocke sa kremom od kokosa !


Potrebno:
Za koru
1 šolja brašna
½ kašičice praška za pecivo
šolja šećera
malo soli
50 g putera
¼ šolje ulja
½ šolje vode
2 kašike kakaa
1/4 šolje mlaćenice
Jaje
½ kašičice ekstrakta vanile

Za preliv :
2 kašike putera
Kašika kakao praha
3 kašike mlijeka
šolja šećera u prahu
malo vanila ekstrakta

Za Kremu:
šolja mlijeka
5 kašika brašna
1 ¼ šolje šećera
šolja putera na sobnoj temperaturi
½ šolje kokosovog brašna plus malo za posipanje
Priprema:

Uključite rernu da se zagrije na 180C, četvrtastu tepsiju namastite i prekrijte masnim papirom.

Za koru:
U većoj posudi izmješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so, pa ostavite sa strane.
U malu posudu stavite puter, ulje, kakao prah i vodu, pa stavite na šporet da prokuha. Kad je prokuhalo skinite sa vatre, pa lagano umješajte u suhe sastojke, na samom kraju dodajte jaje, mlaćenicu i ekstrakt vanile koje ste prethodno umutili u maloj posudi. Tijesto dobro izmješajte da bude glatko i bez grudvica, a zatim sve prelijte u tepsiju i stavite da se peče 15-20 minuta.
Kad je kora gotova još vruću izbodite sa drškom od varjače i ostavite da se prohladi, a vi za to vrijeme napravite preliv.
Za preliv :
U malu posudu stavite puter, kakao i mlijeko da zakuha. Skinite sa vatre, dodajte šećer u prahu i malo ekstrakta vanile, dobro promješajte, pa prelijte preko mlakog kolača. Ostavite da se kolač potpuno ohladi i upije preliv.
Za kremu :
Da biste napravili kremu u posudi, žicom za mućenje izmješajte mlijeko, brašno i šećer, pa stavite na srednje jaku vatru na šporet da zakuha. Konstantno miješajte. Kad je krema prokuhala, pustite da krčka sedam minuta stalno miješajući. Na kraju umješajte vanila ekstrakt, prelijte u plitku posudu i ostavite da se potpuno ohladi. Preko kreme stavite plastičnu foliju da se ne bi stvorila korica.
Kad je krema potpuno hladna, u posudi pjenasto umutite puter mikserom, dodajte kremu i kokos pa sve dobro izmiksajte.
Kremu premažite preko ohlađene kore, a kolač pospite kokosovim brašnom i ostavite da se ohladi.
Ohlađen kolač režite na kocke pa poslužite 
Prijatno!

Fantazija ukusa :Kremasta torta sa lješnacima i kafom !


Potrebno :

15 jaja
 600 g + 10 kašika šećera
 šoljica mleka
 kašika brašna
 šoljica crne kafe
 200g mlevenih pečenih llešnika
 2 kesice krem šlaga 
 čokoladne bombice 
 Priprema
 Za Kore:
 Umutiti dvije kore od po sedam bjelanaka i 300 grama šećera.
 Smjesu od bjelanjaka istresti na pleh  obložen pek papirom .
.Sušiti ih na 120 stepeni sat ipo vremena.
 Pečene kore preseći  na dva dijela.(pažlivo sa korama pošto su lomljive ).
  Za Fil:
 14 žumanaca, jedno čitavo jaje i 10 kašika šećera mutiti na pari.
 Kada je napola kuvano, dodati šoljicu mleka u kojoj je razmućena kašika brašna i šoljicu proceđene   skuvane crne kafe. Kuvati još malo.
 U ohlađen fil dodati umućen puter i 180 g mlevenoih lješnika.
 Nafilovati svaku koru i obložiti filom čitavu tortu.
 Ukrasiti šlag kremom  poprženim sitnim ljesnicima i čokoladnim bombicama .
 Prijatno!

Iznenadite svoje nepce sa ovom fantastičnom tortom : "Čokoladna sladoled torta "


Potrebno :
1 ½ šoljica  oštrog pšeničngo brašna
1 šoljice  šećera
 ¼ šoljice  kakaa
1 kašika sode bikarbone
 ½ kašike  soli
1 šoljica vode 
1/3 šoljice  ulja
1 kašika bijelog octa
1 kašika vanilije
1 šoljica čokoladnog preljeva
1 ½ litre ( 6 šoljica ) sladoleda od vanilije
Komadi mliječnih kuglica
slatko vrhnje ili šlag za premazati tortu 
Priprema:

 Zagrijte pečnicu na 250ºC. Kalup za pečenje premažite sa margarinom – strane i dno; i pobrašnite.
U jednoj posudi promiješajte brašno, šečer, kakao, sodu i sol. Dodajte vodu, ulje, ocat i vaniliju i sve dobro ismiksajte dok se sastojci ne ujedine. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 30-35 minuta. Provjerite da li je pečeno tako da čačkalicom probijete tortu – ukoliko se na čačkalici ne nalaze ostaci tijesta, to znači da je torta pečena. Ostavite tortu da se hladi oko 1 sat.
 U drugoj posudi izmješajte sladoled i grubo nasjeckane bombone i premažite na ohlađenu tortu. Zamrznite tortu na oko 4 sata ili dok se sladoled ne stvrdne.
 U posudi istucite šlag mikserom na srednjom brzini dok ne postane krut. Šlagom premažite tortu, po njoj pospite komade mliječnih čokoladnih kuglica i čokoladni preljev.
Uzivajte i prijatno !

"Krtica torta sa Bananama"!


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
2 šoljice  brašna(za čaj)
1 šoljica šećera
½ šalice mlijeka
½ šalice  ulja
1 prašak za pecivo 
1 kašika vanilije u prahu
3 kašike  kakaa

Za kremu :
3 šoljice  mlijeka
3 kašike  gustina
3  kašike brašna
1   kašika vanilije
1 kašika maslaca
½ šoljice  šećera
80 g čokolade
1 pakiranje vrhnja za šlag
I još :
banane 

Priprema :
Za koru :
Miksajte jaja i šećer dok se šećer ne rastopi.
Smjesi dodajte mlijeko, ulje i vaniliju u prahu i nastavite miksati.
Dodajte pola brašna, kakao i prašak za pecivo te nastavite miksati.
Dodajte ostatak brašna i dobro izmiksajte.
Smjesu izlijte u kalup za tortu koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva.
Kada je kora pečena ostavite  da se ohladi.
Vilicom ili nožem izdubite sredinu kore tako da vam ostane 1-2 cm od ruba.
U sredinu koju ste izdubili položite banane.

Za  kremu:
Brašno, šećer i gustin počnite zagrijavati na laganoj vatri te dodajte mlijeko.
Kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Kada se krema ohladila dodajte maslac i vaniliju te dobro izmiksajte.
Izmiksajte vrhnje za šlag i dodajte mu kremu te dobro pomiješajte.
Čokoladu usitnite u blenderu te dodajte kremi.
Kremu premažite preko kolača.Kora koja vam je ostala dok ste izdubli tortu usitnite u blenderu te ga rasporedite po kremi.(ili samo rukkama dobro usitnite koru u mrvice ).
Tortu ohladite pa poslužite .
Priatno !

Fina kremasta torta !


Potrebno
Za Kore
10 bjelanjaka
400 gr šećera
1 kašika octa
200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

Za kremu:
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
8 kašika gustina
10 kašika šećera
250 gr margarina
1,5 l mlijeka
100 gr bijele čokolade Milka
100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
50 gr čokolade za kuhanje
2 vanilij šećera
I još :
100 gr mljeveni  lješnjaka
1šlag krema po želji i mlijeko za šlag 
Priprema
Za koru :
Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
Za kremu:
Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.

Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.

Slagati kora-tamni fil-žuti fil, kora tamni fil-žuti fil, .Tortu ukrasiti slag kremom i mljevenim lješnacima .
Dobro ohlditi pa poslužiti .
Prijatno!


Domaći Snikers!


Potrebno:
Za čokoladni sloj:
300 g mlečne čokolade,
60 g kikiriki putera;

Za nugat sloj:
60g putera
250g šećera,
60 g kondenzovanog mleka,
300 g italijanske meringe (šam od belanaca sa sirupom od šećera) – postupak izrade pročitajte dalje u tekstu
60 g kikiriki putera,
200-300 g neslanog, seckanog kikirikija,
1 kašičica ekstrakta vanile;

Za karamel sloj:
kesica karamel bombona,
60 ml slatke pavlake.


Priprema :
Podmažite manju tepsiju uljem. U jednoj šerpi istopite 150g mlečne čokolade i 30g kikiriki putera.
Razlite masu po tepsiji i stavite u frižider da se stegne. 

Za to vreme pravite nugat sloj
U šerpu stavite margarin (puter), šećer, kondenzovano mleko, kikiriki puter i ekstrakt vanile. 

Mešajte sve dok se ne otopi šećer. Skinite sa vatre i ostavite da se hladi. Za to vreme napravite italijansku meringu.
Za nju vam je potrebno 3 belanca, 75ml vode i 100g šećera.
Mikserom mutite belanca u čvrst šam. Potrebno je konstantno mešati belanca.
Na špret stavite vodu sa šećerom i napravite sirup. Temperatura sirupa treba da bude 121 0C.
Sipajte postepeno sirup u šam uz neprestano mešanje mikserom, na manjoj jačini.
Italijansku meringu dodajte prethodno napravljenom nugat kremu i promešajte varjačom.
U masu dodajte i seckani kikiriki. Sve promešajte varjačom. Ovaj sloj izlite preko ohlađenog sloja čokolade. Vratite sve u frižider da se hladi.


Zatim na pari  otopite karamel bombone sa slatkom pavlakom.
Karamel sloj stavite preko nugat sloja kada se malo prohladi. Opet sve stavite na hlađenje.
Poslednji čokoladni sloj pripremite kao i prvi.
Dakle, rastopite 150g mlečne čokolade sa 30g kikiriki putera. Ravnomerno rasporedite ovu masu preko domaćeg Snickers-a.
Sve vratite u frižider da se dobro stvrdne.
Kada je domaći Snickers gotov, secite ga na pravougaone delove i uživajte u ovom divnom desertu.

Prijatno!

Najzdraviji sok od cvekle !


Kako napraviti sok od šargarepe, cvekle i limuna 

Ovaj sirup kombinuje cveklu i još neke izuzetno zdrave namirnice, a pije se ujutru, po jedna mala kafena kašičica. Za ovaj recept biće vam potreban i blender koji može da samelje potpuno sirovu cveklu. Ovako dobijeni sirup se ne razmućuje sa vodom.
Potrebno :
1 kg cvekle,
500 gr šargarepe,
sok od jednog limuna,
tri narandže,
dve jabuke,
800 gr meda.

Cveklu, šargarepe i jabuke oljuštite i isečete na komade, a zatim ubacite u blender. Meljite ih dok se potpuno ne izmešaju i pretvore u kompaktnu kašu. Narandžu i limun iscedite ručno i dodajte u prethodno pripremljenu kašu. Celu smesu pomešate sa kvalitetnijim domaćim medom i sipate u staklene flaše. Ova količina sirupa potrajaće vam otprilike tri nedelje.
Sok od cvekle i limuna protiv holesterola

Ni u ovom receptu nećete morati da kuvate cveklu, jer kao što smo rekli kuvanjem se izgubi dosta hranljivih sastojaka. Za ovaj izuzetno zdrav sok  od cvekle biće vam takođe potreban blender, koji može da je samelje.

Potrebno :
1 cvekla,
1 ili 2 limuna
med po ukusu.

Kako se pravi sirup od cvekle
Očistite i isečete cveklu na kocke i ubacite u blender. Limun takodje oljuštite isečete i ubacite u vaš blender. Preko toga nalijete malo vode, ali ne skroz do vrha. Sve sastojke dobro izmeljite i procedite u drugu posudu. Dodajte meda po ukusu i imate gotov izvanredan sok od cvekle i limuna.
Napravite sirup od cvekle u još nekoliko kombinacija
Od kile cvekle možete dobiti 700 mililitara napitka. Ako vam se ukus ne svidja možete da ga kombinujete i sa sokom od jabuke, sa šargarepom, sa sokom od ananasa, ceđenim limunom, limuntusom i da u svaku kombinaciju po želji i ukusu dodate med.

Ukusne i mekane Zemičke mogu dobro doć za doručak i večeru !


Potrebno :
1 jaje 
brašna 300 gr.
kvasca pola paketića
šećera kašičica
soli kašičica
vode 2 dcl.(mlijeka )
ulja malo

Za mazanje:
žumance 1
susam za posipanje

Priprema:

U mlakoj vodi (mlijeku) promješajte kvasac sa kašičicom šećera, dodajte jaje so i brašno i zamjesite tijesto.
Ostavite da stoji da se udvostruči.
Nadošlo tijesto premjesite i podjelite na manje dijelove.
Oblikujte loptice i rasporedite u nauljen pleh.
Premažite žumancetom i pospite susamom.
Nožem možete zasjeći  vrhove zamički da izgledaju dekorativnije.
Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene.
Izvadite iz rerne i pokrijte krpom da omekšaju.
Zatim poslužite .
Prijatno!

Kolač Mimoza !


Potrebno 
Za Bijelu koru :
5 kašika  šećera
5bjenanjaka 
1 kašika ulja
10 dag kokosa
2 velike kašike  brašna
1 prašak za pecivo

Za Tamnu koru :
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
1 žlica ulja
10 dag mljevenih oraha
2 velike žlice brašna
1 prašak za pecivo

Za Kremu
10 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
1 žlica gustina
8 dl mlijeka
25 dag šećera
25 dag margarina
1 žlica vanilije
I još
6 čokoladnih bananica
10 dag čokolade za kuhanje
7 dag keksa s čokoladnom glazurom

Priprema :
Za  bijelu koru :
 Izmiksati bjelanjke sa šećerom pa dodati ulje, a na kraju kokos, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlit u lim obložen papirom za pečenje. Veličina moga lima je 22×37 cm. koru sam pekla 10 min u pećnici s ventilatorom na 150 C. Vruću koru izvaditi iz lima i skinuti papir za pečenje. Ohladiti.

Za tamnu koru:
 Ponoviti postupak kao i za bijelu samo umjesto kokosa dodati mljevene orahe 

Za kremu :
Staviti 5 dl mlijeka u posudu da prokuha. Žumanjke izmiksati sa šećerom pa dodati puding, gustin i preostala 3 dl mlijeka. Dobro umutiti. Mora biti bez grudvica. 
Tu smjesu uliti u prokuhalo mlijeko i skuhati gustu kremu. Ohladiti.
U hladnu kremu dodati omekšali margarin i vaniliju.
 Dobro izraditi pa kremu podijeliti na 3 dijela.U prvi dio dodati isjeckane bananice, u drugi dio istopljenu čokoladu, a u treći isjeckani keks. Slagati: tamnu koru, krema s bananicama, krema s čokoladom, bijelu koru , krema s keksom.
Kolač ohladiti pa sjeći na željene komade  i poslužiti .
Prijatno!

Rolovana Oblatna sa bananicama !



Potrebno :
1 pakovanje oblatni
20-25 bananica 

Za fil :
1l .mlijeka 
12 žlica šećera
2 margarina ili maslaca
60 dag mljevenog keksa
60 dag oraha
3 čokolade za kuhanje

Priprema:
Listove oblatne  prekriti   toplom  mokrom  krpom da omekša.Zatim zaviti u rolat .

Za fil 
Najprije prokuhati mlijeko i šećer.
U to dodati margarin i čokoladu. Kad se margarin otopi,
dodati kekse i orahe.
Namazati filom, staviti bananice na duzu stranu  i zarolati.
Na jednu oblatnu idu 4-5 bananica
.
Ohladiti možete i na sobnoj temperaturi zamotati u foliju i ostaviti u frižider .
Napomena  
Pošto ste dobili 5 rolata možete  ga spremiti i u zamrzivač pa po potrebi izvaditi .
Prijatno !

Poslastica od čokolade da prste poližeš :Kocke od čokolade bez pečenja !


Potrebno 
Za podlogu :
100 g oraha
100 g lešnika
100 g datulja
100 g grožđica
1 kašika ekstrakta vanile
20 g sirovog kakaa u prahu
1 kašika meda

Za preliv :
85 g datula
15 g sirovog kakaa u prahu
25 g kokosovog ulja
90 ml vode

Priprema:
Prvo pripremite podlogu, odnosno koru. Orahe i lešnike izmiksajte na sitno u blenderu. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i nastavite da miksate dok ne dobijete lepljivu smesu.
Možete da miksate čak i koji minut više, da bi orašasti plodovi pustili svoje ulje, koje će dodatno pojačati njihovu aromu.
Rukama utisnite smesu za koru u duguljasti četvrtasti kalup za kolače.
Na koru dodajte preliv koji ste dobili miksanjem svih sastojaka zajedno u blenderu. Stavite u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača 30-ak minuta pre posluživanja.
Napomena
Umesto oraha i lešnika možete da koristite i druge orašaste plodove u bilo kojoj meri (bademe, indijske oraščiće) do ukupno 200 grama.
Ako je moguće pokušajte da nabavite sirovi kakao i sirovi med jer je njihova nutritivna vrednost neuporediva u odnosu na termički obrađeni kakao i med.
Ohladenu poslasticu režite na željene kocke i poslužite .
Prijatno.

Čokoladni ledeni vjetar !


Potrebno
Za koru :
5 belanaca
15 kašika šećera
1 kašičica sirćeta
1 kašika brašna

Za 1 fil :
5 žumanaca
30g šećera
150dl mleka
100g čokolade
2 kesice vanillin šećera
30g brašna
125 g margarina

Za 2 fil:
1/2 l slatke pavlake ili šlaga

Priprema 
Za koru :
Umutiti čvrst sneg od belanaca sa šećerom i umešati lagano sirće i brašno u to.
Izabrati veći pleh pravougaonog oblika imajući u vidu da ćete ispečenu koru podeliti na 3 trake i da će torta biti veličine jedne trake.
Pleh obložiti papirom za pečenje sipati smesu i peći na 150C oko pola sata(paziti da se ne presuše).
Koru odvojiti od papira i izrezati je na tri dela tako da dobijete 3 trake.
Za fil  1 :


Za krem od čokolade penasto izmiksati žumance i šećer.
Dok se smesa miksa, na pari otopiti čokoladu za kuvanje.
U penastu smesu žumanaca dodati vanili šećer, mleko, otopljenu čokoladu i brašno pa sve izmiksati u jednoličnu smesu.
Smesu kuvati na laganoj vatri, neprestano mešajući dok ne postane kao vrlo gust puding.
U ohlađen krem umutiti omekšali margarin.
Za fil2 
Slatku pavlaku ili šlag izmiksati u čvrstu smesu.
Tortu slagati sledećim redom: kora od belanaca, zatim sloj krema od čokolade i sloj šlaga ili slatke pavlake…tako tri puta.
Celu tortu premazati preostalim šlagom ili slatkom pavlakom.
Ukrasite po želji čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom .
Dobro ohladite u frižideru bar 3 sata da kore malo otpuste i da se ukusi sjedine .
Režite na parčad i posližite .
Prijatno!


Aromatična pohovana piletina !


Potrebno:
1 kom većeg bijelog mesa
2 jaja
1/2 svežnjića vlasca (nasjeckanog za oko 1 kašiku)
1 kašika majčine dušice
isto toliko peršunovog lista
2 kašike soka limuna
1/2 kašičice rendane limunove korice
2 kašike parmezana
brašno
ulje za prženje
oko 70 g prezle 
 biber
Priprema:
Pileća prsa narežite na šnicle , nalupajte ih i pospite vegetom. Za smjesu za pohovanje pomiješajte prezle, što sitnije sjeckano začinsko bilje, parmezan, rendanu limunovu koricu, svježe mljeveni biber. Sve dobro kašikom promiješajte.
Posebno viljuškom umutite jaja i dodajte 2 kašike iscijeđenog limunovog soka. U posebnu zdjelu stavite brašno.
Meso prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja sa limunom, zatim u smjesu za pohovanje, pecite na vrelom ulju dok lijepo ne porumeni, vadite na papir za upijanje viška masnoće.
Jednako možete pripremiti i ostale dijelove piletine s tim da ih odvojite od kosti i kože(ili ih prvo prokuhajte ako želite u komadu ).
Količinu mrvica slobodno korigujte zavisno od količine mesa koju pripremate.
Uz ovo meso možete napraviti prilog po želji pire krompir ,rižu ,pomfri ...
Prijatno!