četvrtak, 9. studenoga 2017.

Fina kremasta torta !


Potrebno
Za Kore
10 bjelanjaka
400 gr šećera
1 kašika octa
200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

Za kremu:
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
8 kašika gustina
10 kašika šećera
250 gr margarina
1,5 l mlijeka
100 gr bijele čokolade Milka
100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
50 gr čokolade za kuhanje
2 vanilij šećera
I još :
100 gr mljeveni  lješnjaka
1šlag krema po želji i mlijeko za šlag 
Priprema
Za koru :
Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
Za kremu:
Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.

Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.

Slagati kora-tamni fil-žuti fil, kora tamni fil-žuti fil, .Tortu ukrasiti slag kremom i mljevenim lješnacima .
Dobro ohlditi pa poslužiti .
Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar