četvrtak, 9. studenoga 2017.

Kolač Mimoza !


Potrebno 
Za Bijelu koru :
5 kašika  šećera
5bjenanjaka 
1 kašika ulja
10 dag kokosa
2 velike kašike  brašna
1 prašak za pecivo

Za Tamnu koru :
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
1 žlica ulja
10 dag mljevenih oraha
2 velike žlice brašna
1 prašak za pecivo

Za Kremu
10 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
1 žlica gustina
8 dl mlijeka
25 dag šećera
25 dag margarina
1 žlica vanilije
I još
6 čokoladnih bananica
10 dag čokolade za kuhanje
7 dag keksa s čokoladnom glazurom

Priprema :
Za  bijelu koru :
 Izmiksati bjelanjke sa šećerom pa dodati ulje, a na kraju kokos, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlit u lim obložen papirom za pečenje. Veličina moga lima je 22×37 cm. koru sam pekla 10 min u pećnici s ventilatorom na 150 C. Vruću koru izvaditi iz lima i skinuti papir za pečenje. Ohladiti.

Za tamnu koru:
 Ponoviti postupak kao i za bijelu samo umjesto kokosa dodati mljevene orahe 

Za kremu :
Staviti 5 dl mlijeka u posudu da prokuha. Žumanjke izmiksati sa šećerom pa dodati puding, gustin i preostala 3 dl mlijeka. Dobro umutiti. Mora biti bez grudvica. 
Tu smjesu uliti u prokuhalo mlijeko i skuhati gustu kremu. Ohladiti.
U hladnu kremu dodati omekšali margarin i vaniliju.
 Dobro izraditi pa kremu podijeliti na 3 dijela.U prvi dio dodati isjeckane bananice, u drugi dio istopljenu čokoladu, a u treći isjeckani keks. Slagati: tamnu koru, krema s bananicama, krema s čokoladom, bijelu koru , krema s keksom.
Kolač ohladiti pa sjeći na željene komade  i poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar