nedjelja, 22. listopada 2017.

Fritule sa jabukama i jogurtom


Potrebno:

400 g tekućeg jogurta

2 jaja

4 žlice šećera

2 vanilin šećera

1 kašika  rakije

prstohvat soli

350 g glatkog brašna

2 praška za pecivo

malo  limunove korice

2 krupno naribane jabuke srednje veličine

1kašikica cimeta 

Priprema:

Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna, jabuke, cimet, brašno i prašak za pecivo.
Miksajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.
Ulje zagrijte u visokom lončiću pa žlicom namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto. Pomozite si drugom žlicom, oblikujte fritule i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu i poslužite se.
Prijatno !

Sočne kocke od limuna -gotove za pola sata


Potrebno 

Za prhko tijesto:
230 g maslaca sobne temperature
260 g glatkog brašna
100 g šećera
naribana korica 1 limuna

Za kremu:
4 jaja
300 g šećera
30 g gustina
80 ml limunovog soka
naribana korica 1/2 limuna

Priprema:

U veću zdjelu stavite brašno, šećer, limunovu koricu i na kockice narezan maslac. Rukama umijesite tijesto da se sve sjedini  i utisnite ga u kalup za pečenje (20x30 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom.
Tijesto pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180 °C.
Dok se tijesto peče pripremite kremu. Jaja izmutite pa dodajte šećer, gustim, limunov sok i koricu. Kašikom sve dobro izmiješajte tako da dobijte glatku smjesu bez grudica.
Kremu izlijte preko polupečenog tijesta. Kolač vratite natrag u pećnicu i pecite ga dodatnih 20 minuta. Malo smanjite temperaturu pećnice kako kolač nebi zagorio.
Kolač ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru . Prije posluživanja posipajte ga šećerom u prahu.

Savršeno hrskavi i zdravi keksići od zobenih pahuljica


Potrebno :

2 zrele banane srednje veličine

100 g zobenih pahuljica

50 g tamne čokolade (sa većim postotkom  kakaa)

Priprema:

Banane izgnječite vilicom pa im dodajte zobene pahuljice i sve dobro izmiješajte. Dodajte i nasjeckane komadiće tamne čokolade.
Žličicom uzimajte male hrpice smjese, slažite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom i jednako ih oblikujte.
Kekse pecite 10 minuta na temperaturi od 200 °C, dok ne počnu rumeniti. 
Ako možete izdržati sačekajte da se ohlade .😉
Prijatno !

Najbolji muffini sa bananom


Potrebno:

3 zrelije banane

1 jaje

50 g šećera

2 vanilin šećera

2 kašike meda

prstohvat soli

120 ml ulja

190 g glatkog brašna

1 kašikica  soda bikarbone

1  praška za pecivo

Priprema:

Banane usitnite mikserom pa dodajte jaje, šećer, vanilin šećer, med i ulje. Smjesu još kratko izmiksajte. Zatim dodajte so, brašno, soda bikarbonu i prašak za pecivo pa kuhačom miješajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.
Košarice za muffine složite u kalup i punite ih do ¾ visine. Muffine pecite na temperaturi od 180 °C 10-12 minuta.
Za bogatiji okus, muffine prije pečenja možete posipati sjeckanim lješnjacima ili orasima!
Prijatno!

Brzi kolač sa vanilin kremom veoma jednostavan , čarobnog ukusa


Potrebno

Za koru :
4 jaja
200 g šećera
200 g glatkog brašna
1  prašk za pecivo
140 ml mlijeka
120 ml ulja

Za kremu:
2  pudinga s okusom vanilije
600 ml mlijeka
100 g šećera
2 vanilin šećera

Priprema

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, 2-3 minute. Naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom ta pecivo, ulje i mlijeko i sve dobro izmiksajte.
Pola  smjese izlijte u kalup za pečenje (20x30 cm) obložen masnim papirom. Smjesu stavite  u pećnicu zagrijanu na 180 ° i pecite 5 minuta.
Dok se kora  peče puding skuhajte s mlijekom i šećeromi pa ga prelite preko polupečene . Prelijte puding ostatkom smjese pa ispecite kolač do kraja, još dodatnih 20 minuta.
Vrući kolač posipajte vanilin šećerom. Ohladite prije posluživanja.
Prijatno!

Oduševite svoje nepce ovom fantastičnom kombinacijom -Torta od mrkve ,oraha i krem sirom


Potrebno 

Za  kore :

3 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
220 ml ulja
1  prašk za pecivo 
60 g sitno nasjeckanih oraha
20 g grožđica
110 g sitno naribane mrkve
200 g glatkog brašna
pola kašikice cimeta

Tri kore  je potrebno ispeć 

Za kremu : 
600 g krem sira
180 g kiselog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja
60 g šećera u prahu
1 kašika  arome vanilije

Priprema:

 Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a u drugoj zdjeli pjenjačom izmutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom, uljem i cimetom.
Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte tako da dobijete smjesu bez grudica.
Zatim umiješajte sitno naribanu mrkvu. Nasjeckane orahe i grožđice pomiješajte s jednom  kašikom glatkog brašna pa ih ubacite u pripremljenu smjesu i dobro sve izmiješajte.
 Smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26 cm) kojem ste dno obložili masnim papirom.
Koru  pecite 25 minuta na temperaturi od 170°C. Malo ohlađenu koru  izvadite iz kalupa, pa u istom kalupu ispecite i ostale kore .
Dok  se  kore  ohlade  vi pripremite kremu 
Za pripremu kreme sve sastojke stavite u zdjelu i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Tortu  najbolje slažite u kalupu u kojem se pekla kora .
Na dno kalupa stavite jedau  i premažite ga s 1/3 kreme. Prekrijte tortu drugom pa opet premažite s malo kreme.  tako i s preostalom koram  i kremom. Tortu ostavite u frižider  na 2-3 sata, da se krema stegne .
Kada se krema dovoljno ohladi i stisne oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi se torta lakše odvojila od kalupa. Tortu premjestite ukrasite s malo svježe naribane mrkve i sjeckanim orasima i poslužite!
Prijatno !

Desert u čaši čarobna kombinacija čokolade i višanja


Potrebno:

Za koru 
100 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g čokolade za kuhanje (sa većim postotkom kaka )
2 jaja
65 g glatkog brašna
1 kašika  kakaa u prahu

 I još:
1 tegla kompota od višanja
50 ml vode
120 g šećera
2 vanilin šećera
1 kašika  brašna (15 g)
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Omekšali maslac pjenasto izmiksajte šećerom i vanilin šećerom. Čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s izmiksanim maslacem i šećerom.
Dodajte jaja pa sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i kakao pa sve još jednom izmiskajte na najmanjoj brzini. Biskvitnu smjesu izlijte manji kalup za pečenje čije ste dno prekrili masnim papirom.
Čokoladni biskvit pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađeni biskvit rukama razmrvite u većoj zdjeli pa pomiješajte s vanilin šećerom i natopite s 50 ml vode i 100 ml soka iz kompota od višanja.
Višnje, ostatak soka iz kompota i šećer zagrijte do vrenja pa dodajte brašno koje ste razmutili s 5 žlica vode. Višnje kratko prokuhajte da se zgusnu.
U čaše ili zdjelice za posluživanje stavljajte red po red mrvica od čokoladnog biskvita i kuhane višnje. Ostavite desert da se ohladi na sobnoj temperaturi pa na vrh stavite 2-3  kašike umućenog  slatkog vrhnja.
Desert ukrasite naribanom čokoladom ili ostatkom čokoladnih mrvica i dobro ohladite prije posluživanja!
Prijatno !

Odličnii sočni i ukusni -Muffini sa bananom ,kokosom i čokoladnim kapljicama !


Potrebno :

300 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

150 g šećera

2 vanilin šećera

50 g kokosa

malo soli

1 jaje

1 banana

100 ml ulja

200 ml mlijeka

150 g čokoladnih kapljica

Priprema

U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, kokos i sol.
U posebnoj zdjeli bananu i jaje izmiksajte ili izmutite pjenjačom pa pomiješajte s uljem i mlijekom.
Dodajte pripremljene suhe sastojke pa kuhačom sve dobro izmiješajte smjesu. Na kraju ubacite čokoladne kapljice (100 g), ostatak ostavite za posipavanje.
Žlicom uzimajte smjesu i stavljajte u košarice za muffine. Košarice punite najviše do 2/3 visine. Muffine prije pečenja posipajte ostatkom čokoladnih kapljica.
Muffine pecite 15 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
Prijatno !

Još jedan stari dobri recept :Pita od oraha


Potrebno 

Za prhko tijesto
1 jaje
160 g šećera
200 g margarina
300 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
naribana korica 1 limuna
1 kašika  mlijeka

Za nadjev od oraha
5 jaja
250 g šećera
200 g mljevenih oraha
naribana korica 1 limuna
50 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Od navedenih sastojaka rukama ili uz pomoć spiralnih nastavaka za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio umotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i pažljivo ga prenesite u kalup za pečenje (25x35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Tijesto lagano izbodite vilicom.
Za pripremu nadjeva bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte naribanu čokoladu, limunovu koricu i mljevene orahe pa sve dobro promiješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Nadjev od oraha rasporedite preko tijesta. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta pa prekrijte nadjev.
Gornju koru prije pečenja također izbodite vilicom na nekoliko mjesta kako se tokom pečenja nebi previše napuhala.
Pitu od oraha pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180° C.
Potrebno !

Sočni kolač od mrkve


Potrebno:

kora
160 g glatkog brašna
100 raženog brašna
1/2 praška za pecivo
2 žličice cimeta
1/3 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice soli
4 jaja
300 ml ulja
250 g šećera
1 vanilin šećer
500 g mrkve

Krema od sira i maslaca:
 150 g maslaca sobne temperature
 150 g šećera u prahu
 200 g krem sira
1 žlica vanilije bourbon
sok i naribana korica od pola limuna

Priprema:

U zdjelici pomiješajte sve suhe sastojke – obje vrste brašna, prašak za pecivo, sol te cimet i muškatni oraščić.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje. Umiješajte suhe sastojke, a na kraju dodajte i sitno naribanu mrkvu.
Pripremljenu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26-28 cm). Kalup prethodno namastite i pobrašnite ili prekrijte dno masnim papirom. Kolač od mrkve pecite 40 minuta na temperaturi od 180° C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Za pripremu kreme maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom, krem sirom te limunovim sokom i koricom.
Ohlađeni kolač premažite kremom od sira i maslaca i spremite u hladnjak do posluživanja.
Prijatno!

Savršeno hrskava i mirisna : Mrvičasta pita sa marelicama (jabukama,kruškama )


Potrebno 

Za podlogu :
2 jaja
130 g šećera
1 vanilin šećer
125 g maslaca sobne temperature
180 g glatkog brašna
1  prašk za pecivo
prstohvat soli

Nadjev od marelica
500 g marelica
1 vanilin šećer

Mrvičasti posip
75 g glatkog brašna
80 g šećera
50 g hladnog maslaca
50 g sjeckanih badema
2 žlice zobenih pahuljica

Priprema

Šećer pjenasto izmiksajte s maslacem sobne temperature. Dodajte jaja pa još kratko sve izmiksajte.
Zatim dodajte brašno, sol i prašak za pecivo pa izmiskajte smjesu još jednom na najmanoj brzini.
Pripremljenu smjesu razmažite po dnu okruglog kalupa za pečenje (26 cm) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom.
Preko smjese ravnomjerno rasporedite oprane i očišćene marelice. Marelice posipajte vanilin šećerom pa preko svega rasporedite i mrvičasti posip.
Za pripremu posipa pomiješajte navedene sastojke pa prstima lijepo sve razmrvite.
Pitu s marelicama pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180 °C.
Ohlađenu pitu posipajte sa šećerom u prahu i poslužite se!
Prijatno !
Napomena marelice možete zamjeniti kruškama i jabukama isto će biti super postupak je isti .

Odličan desert koji trebate probati -Torta od banana i karamele


Potrebno 

Podloga od keksa
115 g maslaca
250 g mljevenog keksa

Karamel nadjev
100 g šećera
100 g maslaca
400 g kondenziranog mlijeka
prstohvat soli

još
3 banane
limunov sok
250 ml vrhnja za šlag 
naribana čokolada

Priprema

Maslac otopite pa pomiješajte s mljevenim keksom. Smjesu utisnite na dno i oko rubova manjeg kalupa za torte (20 cm). Neka podloga od keksa bude 3-4 cm visine uz rub kalupa.
Dok pripremate karamel nadjev, podlogu od keksa spremite u hladnjak.
Šećer i maslac, uz stalno miješanje, zagrijavajte u loncu debljeg dna na srednje jakoj vatri dok se sav šećer ne otopi i ne dobije boju karamela.
Maknite karamel umak s vatre pa dodajte kondenzirano mlijeko. Mlijeko zagrijte da bude tekuce  Dodajte i sol.
Karamel umak kuhajte još par minuta dok ne dobijete lijepu, glatku i gustu karamel kremu. Ovaj put kremu kuhajte na skroz laganoj vatri.
Kuhanu kremu prelijte preko pripremljene podloge od keksa pa dobro ohladite .
Banane izrežite na kolutove i prelijte ih s malo limunovog soka kako ne bi pocrnile. Posložite ih preko karamel nadjeva.
Kolač premažite umućenim vrhnjem za šlag i ukrasite naribanom čokoladom .
Desert dobro ohladite u frižideru, a zatim uživajte!
Prijatno!

petak, 20. listopada 2017.

Kremaste kocke sa orasima


Potrebno
Kora:
4 belanca
4 kašike šećera
6 kašika mlevenih oraha
prašak za pecivo
1 kašika brašna
1 kašika prezle
Krema:
600 ml mleka
4 žumanca
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
100 gr čokolade
150 gr mljevneih oraha 
100 gr mljevenog keksa
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
U jak šne umutiti belanca sa šećerom, zatim dodati mljevene orahe, brašno, prezlu i prašak za pecivo i sjediniti žicom.
Istresti u obložen pleh 25 x 25 cm i peći koru 20 minuta, zavisno od rerne

450 ml mleka staviti da  provri.
Za to vreme umutiti žumanca, šećer, brašno i preostalih 150 ml mlijeka.
Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i ostaviti da se hladi.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohladjen krem i mutiti.
Na kraju dodati orahe i keks.
Na koru naneti sav krem.
Najbolje ostaviti koru u plehu u kojem se pekao pa na nju naneti krem. posuti mljevenim orasima
Ostaviti da odstoji u frižideru i stegne se pa poslužiti.
Prijatno!