Potrebno
Za kore :
3 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
220 ml ulja
1 prašk za pecivo
60 g sitno nasjeckanih oraha
20 g grožđica
110 g sitno naribane mrkve
200 g glatkog brašna
pola kašikice cimeta
Tri kore je potrebno ispeć
Za kremu :
600 g krem sira
180 g kiselog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja
60 g šećera u prahu
1 kašika arome vanilije
Priprema:
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a u drugoj zdjeli pjenjačom izmutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom, uljem i cimetom.
Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte tako da dobijete smjesu bez grudica.
Zatim umiješajte sitno naribanu mrkvu. Nasjeckane orahe i grožđice pomiješajte s jednom kašikom glatkog brašna pa ih ubacite u pripremljenu smjesu i dobro sve izmiješajte.
Smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26 cm) kojem ste dno obložili masnim papirom.
Koru pecite 25 minuta na temperaturi od 170°C. Malo ohlađenu koru izvadite iz kalupa, pa u istom kalupu ispecite i ostale kore .
Dok se kore ohlade vi pripremite kremu
Za pripremu kreme sve sastojke stavite u zdjelu i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Tortu najbolje slažite u kalupu u kojem se pekla kora .
Na dno kalupa stavite jedau i premažite ga s 1/3 kreme. Prekrijte tortu drugom pa opet premažite s malo kreme. tako i s preostalom koram i kremom. Tortu ostavite u frižider na 2-3 sata, da se krema stegne .
Kada se krema dovoljno ohladi i stisne oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi se torta lakše odvojila od kalupa. Tortu premjestite ukrasite s malo svježe naribane mrkve i sjeckanim orasima i poslužite!
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar