srijeda, 4. srpnja 2018.

Jednostavna i osvježavajuća torta sa višnjama -Poput sladoleda !



Veoma osvježavajuća torta sa višnjama  nešto poput sladoleda -posebno preporučujem u ljetnim danima .
Potrebno:
4 jaja 

100 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g maslaca 
100 g čokolade u prahu
50 g brašna
50 g gustina 
70 g mljevenih(oraha ,lješnjaka ili badema )
1 prašak za pecivo
 
sok iz kompota za preliv kore 
Za fil :
500 ml slatkog vrhnja
500 g višanja iz kompota

Za dekoraciju :
čokolada naribana na krupno rende


Priprema
Za koru :
Rernu  zagrijte na 200°C. Jaja dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom  a posebno umutiti maslac te mu dodati smjesu od jaja .U posebnu posudu pomiješajte brašno, gustin , prašak za pecivo,čokoladu u prahu   i mljevene orahe ili za šta ste se već odlučilii pa ga dodajte smjesi s jajema. Smjesu mutite najmanjom brzinom da se suhi sastojci sjedine .Smjesu izlijte u  pleh iz rerne obložen pek papirom  pa pecite nekih dvadesetak minuta  . Zavisno od vaše rerne .
Nakon pečenja pustite da se koru  ohladi , a zatim je prerežitepo dužini ili širini  na dva jednaka dijela .Zavisno kavu tasnu imate za tortu . Koru  prvo prelijte s malo soka od komopta  kako bi torta bila sočnija. Po kori rasporedite višnje koje ste prethodno ocijedili iz kompota  pa polovinom  
   umućenog slatkog vrhnja   premažite po višnjama  , a zatim zatim poklopite drugom korom i ponovo prelite sa malo soka iz kompota sačekajte da kora upije sok pa premažite ostatkom vrhnja .Tortu dekorišite sa  krupno narendanom čokoladom .
Ostavite tortu u frižider da se dobro ohladi i ukusi spoje .Torta je veoma ukusna i u ljetne dane je veoma osvježavajuća poput sladoleda .Nadam se da će vam se svidjeti .
Prijatno!

Naš prijedlog za zdrav i ukusan ručak :Kuhana janjetina sa povrćem !


Ne baš zahtjevno jelo a jako ukusno i zdravo .
Potrebno:
1 kg janjetine
650 g svježeg kupusa
300 g krompira
2-3 mrkve veće
125 g korijena celera
 2 glavice luka

2-3 čehna bijelog luka
peršunov list
so, 

biber

Priprema :

Stavite kuhati janjetinu u komadu. Dodajte mrkvu, celer i  luk narezane sitnije komade ne presitno  te kuhajte dok ne bude napola gotovo.
Dodajte krompir,  isječeno na veće komade a kupus narezan  četvrtine ako je manja glavica ili veće komade obavezno sa onim sredinom od korijena  što ga drži da se listovi ne raspadnu treba da ostane u komadu   i bijeli luk sitno isječen i skuhajte do kraja.
 Po potrebi dodaje još soli i bibera . Kad je janjetina kuhana, izvadite je i narežite na manje komade te vratite u posudu dodajte sitno sjeckani peršun i kuhajte još par minuta samo da peršun omekša i da svoju aromu .Poslužite toplo uz domaći kruh /hljeb  .
Prijatno .
Savjet za bolji ukus  prilikom kuhanja možete dodati i svježi paradajz on daje posebnu aromu .

utorak, 3. srpnja 2018.

Brzinski jako ukusan desert :Američke palačinke sa prelivom od borovnica !



Brzinski desert jako ukusan sa prelivom od borovnica .


Potrebno 
Za palačinke:


1 jaje, 

220 g brašna,
 250 ml mlijeka,
 50 g maslaca,
 2 kašike šećera,
 kesica vanilin šećera,
 pola praška za pecivo,
 prstohvat soli, 
na vrh noža sode bikarbone

Za preliv :
100 g borovnica, 
4 kašike šećera, 
150 ml vode, 
kašika gustina




Priprema
Za palačinke:

Mikserom umutite jaje s mlijekom i rastopljenim maslacem. Odvojeno pomešajte brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i prašak za pecivo, pa suve sastojke sjedinite s tečnom smesom koja treba da bude gušća nego za obične palačinke. Manjom kutlačom sipajte testo u tavu i kružnim pokretima kutlače oblikujte manju palačinku.
Kad se na površini pojave mehurići, okrenite palačinku. Za to će vam trebati manje od minuta. 
Za preliv :
U šerpu stavite voće, prelijte ga vodom i zasladite. Kuhajte na tihoj vatri 10 minuta, pa dodajte gustin razmućen u malo vode i mešajući još kratko kuhajte dok preliv  ne dobije željenu gustinu.Palačinke prelite sa ohlađenim  prelivom i poslužite.
Prijatno !

Preukusna i zdrava krem juha od tikvica !


Jako zdrava krem juha od tikvica .Iskoristite ovaj period kad je ima u izobilju .
Konzumirajte je što češce pogotovu ako imate svoje domaće i znate da nisu prskane .Tikvice su jako zdrave i trebamo je konzumirati što više na razne načine .Evo jednog za preukusnu krem juhu .

Potrebno:

  500 g tikvica ,

  1 krompir,
  glavica  luka,
 1 -2 čehno belog luka, 
 1,5 l povrtnog temeljca (ako nemate može i voda),
 maslinovo ulje ili maslac za dinstanje , 
bosiljak,
 so, biber,




 kiselo vrhnje/pavlaka

Priprema :
Na ulju prodinstajte sitno isjeckan  luk dodajte krompir i bundevu iseckane na   manje komade .  Zalite sve sa malo temeljca i dodajte prstohvat  bosiljka i i što sitnije isjeckan bijeli luk  dinstajte koji minut.
Zatim dodajte ostatak temeljca   i kuhajte sve dok povrće  ne omekša. Sklonite sa ringle i ispasirajte blenderom. Poslužite toplo uz  kiselo vrhnje .Ako želite možete dodati i sitno sjeckani peršun .
Prijatno !

Posebne čari ljeta :Veoma ukusna i osvježavajuća salata od paprika i patlidžana !


Veoma ukusna i osvježavajuca salata od paprika i patlidžana uz aromu bijelog luka i peršuna .
Potrebno:
4 patlidžana
4 crvene paprike

1-2 zelene paprike
4-5 čehna bijelog luka
sitno sjeckani  peršun ili kopar ša volite
sirće ili ocat po ukusu
50 ml ulja
so po ukusu


Priprema :
Patlidžane i paprike operite i ispecite na žaru (na roštilju ) za ljepši ukus daje posebnu aromu .Zatim pečene vruće ostavite u neku posudu sa poklopcem da se u potpunosti ohlade.lakšećete moći poslje oguliti kožicu sa njih.
Pomešajte ulje i sirće i posolite po ukusu . Iseckajte  što sitnije bijeli luk.Ohlađene paprike i patlidžan očistite od kožice te isijecite na manje kockice pospite sitno sjeckanim bijelim lukom i  i mješavinom sirćeta ulja i soli .Dobro izmješajte i ostavite u frižideru u nekoj posudi ili tegli sa poklopcem do služenja(probajte dali je dovoljno slano) .Prije posluženja pospite sitno sjeckanim peršunom i promješajte .
Prijatno 

petak, 29. lipnja 2018.

Ručak za prste polizat :Đuveč!


Pripremite ukusan i brz ručak .Sad kada većina nas ima povrća u izobilju u svojoj bašti a nije skupo ni na pijaci  napravite ukusan obrok za ručak .Meso možte koristiti ono koje već imate ili šta više volite neje obavezno samo određena  vrsta .Đuveču isto tako dodajete sta imate od povrća ja sam stavila svega po malo a vi šta imate .Obavezna je jedna vrsta mesa za koju se odlučite luk ,krompir ,paprika i paradajz za sočnost .Patlidzan i tikvicu ako želite .
Potrebno :
300 gr .mesa po želji (može piletina bez kosi ,teletina,junetina svinjetina šta imate )
4-5 srednjih  krompira
2 glavice crnog luka
3 čehna bijlog luka
2 paprike

1 patlidzan 
1 mala tikvica 
2 srednja paradajza 
so biber začin po želji
ulje
sitno sjeckani peršun i bosiljak


Priprema :
Crni luk očistiti i iseći na lisice ne sitno a meso na kockice .Luk staviti u  veću tavu da se malo proprži zatim dodati i meso u luk sve zajedno prodinstati . Dok se luk i meso dinstaju ostalo povće očistiti i isjeći na kockice  a bijeli luk sitno te dodati u meso i luk   sve skupa još dinstati ako bude potrebno dodati malo vode mada povrće opusti vodu ,dinstati oko pola sata. Renu zagrijati na 200 stepeni .Sve skupa presuti u vatrostalnu ili zemljenu posudu  dodati  so,biber ,začin sitno sjeckani peršun i bosiljak . Staviti u zagrijanu rernu da se zapeče nekih 15 min zavisno od rerne .Vjerujte uživaćete u svakom zalogaju meso je sočno i ukusno kao i povrće naravno .Poslužiti toplo .
Prijatno !

utorak, 26. lipnja 2018.

Sladoled od malina !


Brzo i lako napravite domaći sladoled od malina .
Potrebno:
2 šoljice malina
2 šoljice čvrstog šlaga
1 šoljica  vrhnja za kuhanje
5-6 kašika  šećera
2 kašike  ekstrakta od vanilije


Priprema:
Vrhnje za kuhanje prokuhajte sa šećerom. Kad se šećer otopi, maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Nakon što se potpuno ohladilo, dodajte maline, ekstrakt vanilije i sve izmiksajte u blenderu. U smjesu pjenjačom umiješajte čvrsti šlag, stavite u posudu i u zamrzivač. Svakih pola sata smjesu promiješajte da prilikom zamrzavanja ne nastanu kristalići.

Uživajte  i prijatno .

Pravo osveženje u ove ljetne dane sa puno vitamina :Hladna supa sa rotkvicama i krastavcima !



U sezoni krastavica i rotkvica napravite pravo osvjženje  sa puno vitamina jako ukusna i zdrava hladna supa .
Potrebno:

500 ml kefira
300 g pilećeg filea
1 svježi krastavac
5 rotkvica
4 mlada luka
po želji nasjeckanoga svježega kopra
1 kašikica  šećera
prstohvat soli
2 kašike senfa
2 jaja
1 kašika kiseloga vrhnja


Priprema :

Tvrdo skuhajte jaja. Ogulite ih, prepolovite, izvadite žumanjke, a bjelanjke narežite na kockice. Pileći file skuhajte i narežite na kockice. Krastavac ogulite i narežite na kockice. Isto tako narežite i dobro oprane rotkvice, a mladi luk na kolutiće. Žumanjke stavite u dublju posudu. Dodajte senf, šećer i sol izniječite vilicom  dok ne dobijete glatku smjesu. Postepeno  dodajte kefir dok smjesa ne postane ujednačena. Dodajte kašiku  vrhnja i promiješajte. Dodajte ostale sastojke i kopar (malo sačuvajte za ukrašavanje).Supu  stavite u frižider da se ohladi .  Poslužuje se  dobro ohlađena.
Prijatno !

Brzinski ručak :Tjestenina sa tikvicama !



Brzo i ukusno napravite ručak za tren  .Tikvice su jako zdrave i na sve moguće načine trebamo ih konzumirat u toku sezone .Evo jednog brzinskog recepta sa tjesteninom .
Potrebno :
500 g tjestenine  po želji
2 male  tikvice
2 čehna bijelog luka
1 šoljica vrhnja za kuhanje
2 kašike  sjeckanog peršunova lista
1 kašika  sjeckanog svježeg bosiljka
malo timijana
1  mala kašikica  kurkume
maslinovo ulje
maslac
sol i biber

Priprema :
Tikvice izrežite na sitne kockice  pa ih popržite kratko na maslinovu ulju. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk , peršunov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, pobiberite , dodajte kurkumu i na kraju bosiljak. Tjesteninu skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike kašiki  maslaca. Prelijte tjesteninu  pripremljenim umakom od tikvica promiješajte i to je to .Poslužite toplo .

Za bolji okus možete dodati tikvicama sitno sjeckanu slaninu i nju propržit sa tikvicama .
Prijatno!

ponedjeljak, 25. lipnja 2018.

Recept kako da napravite :Domaći bešamel sos /umak !


Ako do sada niste znali mi vam donosimo pravi recept za domaći bešamel umak ili sos  nebitno kako ko ga zove .Kombinacijom maslaca , mlijeka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos. Koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća. Bešamel služi i kao osnova za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.

Potrebno :
70 g maslaca
30 g brašna
800 ml mleka
2 kašičice soli
1/2 kašičice muskatnog oraščića

Priprema:

Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuhajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata. U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mlijeko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da kuha). Smjesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mlijeka uz neprekidno mešanje.






Neka sos počne da ključa, kuhajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.Možete dodati peršun ili sitno sjeckani peršun zavisno šta volite .


Domaći kašasti sok od kruške za vas i vaše mališane !


Na najbolji mogući način iskoristite sezonu krušaka i napravite pravi domaći kašasti  sok za vas i vaše namlađe .
Kruška u sebi sadrži vitamine B grupe, koji su poznati borci protiv stresa. Uz to, kruške su odličan izvor drugih minerala i vitamina: bakra, kalcijum, kalijuma, te vitamina C i željeza.
Ako ste do sada i bili u nedoumici koji je najbolji način za ostavljanje krušaka za zimnicu, kako biste zajedno sa vašim mališanima uživali u njenom divnom ukusu tokom cele godine, pronašli smo najbolje rešenje. Domaći gusti kašasti sok od krušaka je odličan za konzumiranje tokom hladnih zimskih meseci. A uz to, mališani ga obožavaju.

Potrebno:
5kg krušaka (zrelih, ali ne prezrelih)
500 – 600gr šećera
1 ceo limun

Priprema:

Prvo operite voće, a zatim oljuštite. Isecite kruške na kockice i stavite ih u dublju šerpu.
Dodajte 1,5 litara vode i stavite na tišu vatru da se kuvaju.
Kuvajte kruške dok ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte u blenderu. Ukoliko nemate blender, možete ih izgnječiti i kao za pire.
Dobijenu masu pomešajte sa šećerom, čija količina zavisi od toga koliko su same kruške slatke. U principu je najbolje da dodate pola kilograma šećera odmah, pa kasnije i preostalih 100 grama ukoliko ima potrebe.
Malo promešajte smesu, pa u nju nacedite limun.
Vratite na tihu vatru i ostavite da se kuva još par minuta ( oko 5 minuta je sasvim dovoljno ).Ovako pripremljen domaći gusti kašasti sok od krušaka sipajte u pripremljene flaše koje ste zagrijali u rerni na 90 stepeni odmah, a zatim ih povežite prvo celofanom, pa zatvorite poklopcem. Prekrijte ih ćebetom i ostavite da se same postepeno hlade. Tek kada se flaše potpuno ohlade odložite ih na tamno i hladno mesto.
















Napomena :Sok kad otvorite isti dan ga popite ili ga držite u frižideru  najj bolje bi bilo ako možete nabaviti one male flašice sa širokim čepom .Pošto sok nesadrži nikakve konzervanse došlo bi do kvarenja .

Uživajte cijele godine u prekrasnom soku  bez dodatka konzervansa ili umjetnih boja i adetiva .



nedjelja, 10. lipnja 2018.

Perfektna torta sa beze korama !


Perfektna torta sa beze korama savršenstvo ukusa koji se stapaju .Jeste malo zahtjevnija zbog sušenja kora ali vjerujte vrijdi se potrudit torta je savršena .
Potrebno
Za kore x3:


 3 belanca,

 3  kašike šećera,
1 kašika brašna ,
1 kašičica sirćeta

Za kremu:
10 žumanaca, 
200gr šećera, 
250gr putera,
200gr  mljevenih oraha , 
500ml slatke pavlake

Priprema :
 Bjelanca  umutiti pjenasto, pa postepeno dodavati ostale sastojek uz mešanje. 
Kore sušiti  na temperaturi od 100 do 120 stepeni  zavisno od vaše pećnice kore treba da ostanu bijele oko 60 minuta.
Za kremu :
Izmešati na pari žumanca sa šećerompa prohladiti , Uohlađenu smjesu dodati  umućen puter i dobro umutiti da se masa sjedini , te na kraju dodati mljevene orahe.
Posebno umutiti slatku pavlaku .

Slagati koru, krem, šlag, koru, krem, šlag, koru, krem i završiti sa šlagom dekorisati po želji .Tortu ohladiti u fržideru bilo bi dobro preko noći da se korice otpuste i ukusi sjedine .
Savjet :U ove ljetne dane možete kombinovati i sa voćem po želji .
Prijatno!


subota, 9. lipnja 2018.

Prava ljetna poslastica nabrzinu -bez pečenja!


Uljetnim danima svi izbjegajemo pečenje kolača bar je kod mene tako samo nešto na brzinu e ovaj je kolač vrhunska poslastica sa plazma keksom kojih ima u raznim varijatama .Kolač je kremast i osvježavajući poput sladoleda .

Potrebno 
Za podlogu :
200 gr mljevenog plazma keksa
125 gr maslac
125 gr mljevenih oraha
100 gr šećera u prahu
100 ml mlijeka.

Za fil:
litar mlijeka
2 pudinga od vanilije
3 kašike brašna
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
250 gr maslaca .

I još
8 čokoladnih bananica
14 piškota
250 ml slatkog vrhnja za dekoraciju.


Priprema
Za podlogu  :

Maslac  sobne temperature izmiješati sa svim ostalim sastojcima i rasporediti na tacnu tako da podloga od  keksa bude dimenzija 20×25 cm. Ostaviti u frižider da se stegne prije nanošenja fila.

Za fil:
 Izmiješati puding, brašno, šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i skuvati u ostatku mlijeka. Preko vrelog fila staviti najlon foliju da se ne uhvati korica. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac  pjenasto umutiti pa mu dodavati kašiku po kašiku fila, stalno lagano muteći mikserom. Na kraju sve još kratko dobro izmiksati da se dobije fina glatka krema.
Pola fila nanijeti na podlogu od keksa, preko toga rasporediti piškote kratko umočene u mlijeko. U ostatak fila isjeckati čokoladne bananice i nanijeti preko piškota.
Kolač prekriti folijom i ostaviti  u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi. Ohlađen kolač dekorisati umućenom slatkim vrhnjem  .
Prijatno!