subota, 9. lipnja 2018.

Prava ljetna poslastica nabrzinu -bez pečenja!


Uljetnim danima svi izbjegajemo pečenje kolača bar je kod mene tako samo nešto na brzinu e ovaj je kolač vrhunska poslastica sa plazma keksom kojih ima u raznim varijatama .Kolač je kremast i osvježavajući poput sladoleda .

Potrebno 
Za podlogu :
200 gr mljevenog plazma keksa
125 gr maslac
125 gr mljevenih oraha
100 gr šećera u prahu
100 ml mlijeka.

Za fil:
litar mlijeka
2 pudinga od vanilije
3 kašike brašna
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
250 gr maslaca .

I još
8 čokoladnih bananica
14 piškota
250 ml slatkog vrhnja za dekoraciju.


Priprema
Za podlogu  :

Maslac  sobne temperature izmiješati sa svim ostalim sastojcima i rasporediti na tacnu tako da podloga od  keksa bude dimenzija 20×25 cm. Ostaviti u frižider da se stegne prije nanošenja fila.

Za fil:
 Izmiješati puding, brašno, šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i skuvati u ostatku mlijeka. Preko vrelog fila staviti najlon foliju da se ne uhvati korica. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac  pjenasto umutiti pa mu dodavati kašiku po kašiku fila, stalno lagano muteći mikserom. Na kraju sve još kratko dobro izmiksati da se dobije fina glatka krema.
Pola fila nanijeti na podlogu od keksa, preko toga rasporediti piškote kratko umočene u mlijeko. U ostatak fila isjeckati čokoladne bananice i nanijeti preko piškota.
Kolač prekriti folijom i ostaviti  u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi. Ohlađen kolač dekorisati umućenom slatkim vrhnjem  .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar